Trebuie sa afli totul despre halva - este uimitor

Multe persoane consuma halva in Romania si in multe alte tari si asta mai ales in perioadele de post. Cand te gandesti la halva sigur iti aduci aminte de copilarie cand iti vizitai bunicii. Halvaua este acel desert de care iti aduci aminte mereu cu drag. Unii ar spune ca este “mancarea saracului”, dar noi te asiguram ca nu este deloc asa. Ne-am documentat foarte mult despre halva pentru a-ti oferi cele mai pertinente informatii si am aflat ca este un desert considerat delicatesa in tarile in care isi are originea, respectiv Istambul si Grecia (partea orientala). 
 
Pentru ca este atat de consuma, ne-am gandit sa-ti dezvaluim cat mai multe detalii despre ea. Exista multe polemici in ceea ce priveste consumul de halva si asta pentru ca nu contine tocmai cele mai sanatoase ingrediente, dar totusi unii specialisti o considera sanatoasa, iar altii o “bomba calorica”. 
 
Unde se afla adevarul totusi? Doar ne aflam in perioada postului si multi o consuma in cantitati destul de mari si in diverse combinatii, in special cu paine. Adevarul este ca halvaua poate fi si sanatoasa, dar si nesanatoasa daca o consumam necorespunzator, iar in cadrul acestui articol vei descoperi cand nu trebuie sa depasesti anumite limite. 
 

De ce multi consuma halva?

 
Asta pentru ca are in compozitie mult zahar si este o adevarata placere sa o consumi. Daca ar fi sa asemanam halvaua cu un alt desert oriental ar fi vorba de baclava, care este ceva mai siropoasa. Iata asadar ca multi consuma halvaua indiferent ca este post sau nu doar pentru ca este un desert deosebit de gustos si la indemana.
 
Un alt motiv pentru care halvaua este foarte consumata in post incat nu auzi o persoana care sa nu spuna ca face acelasi lucru este ca ofera satietate rapid. La cat este de dulce si gratie texturii sale, pare ca te saturi mai repede. Este de ajuns sa consumi o bucata mica de halva si nu vei mai avea treaba cu senzatia de foame, dar daca o consumam de mai multe ori pe zi, deja apar mai multe probleme.
 
 
 

Cand halvaua este considerata sanatoasa?

 
Poate fi destul de derutant pentru unele persoane cand vine vorba de halva si asta din cauza miturilor. Se pare ca in principiu este un aliment sanatos, dar ca oricare altul poate aduce dezavantaje daca este consumat necorespunzator. 
 
1.Contine 12-14 grame de proteine de origine vegetala, de aici si consistenta ridicata.
 
2.Fibrele din continut sunt de calitate buna, fiind vorba de seminte de floarea-soarelui, susan, nuci, fistic, migdale si altele.
 
3.Contine acizi grasi nesaturati precum lecitina si acid oleic, ce fac ca senzatia de satietate sa se mentina pentru o perioada lunga de timp si pot avea un rol pozitiv si in ceea ce priveste colesterolul si bolile cardiovasculare.
 
4.Contine zaharuri, intr-o cantitate destul de mare ce-i drept, dar daca o consumam intr-o cantitate mica actioneaza ca un tonic si un energizant de calitate in organism.
 
5.Contine si minerale precum calciu, zinc, fosfor, magneziu, potasiu, fier care mineralizeaza intreg organismul.
 
6.Trateaza tulburarile de memorie gratie lecitinei.
 
7.Contine antioxidanti ce apara organismul de radicalii liberi.
 
Un consum mic si regulat de halva ajuta la curatarea organismului, dar si la energizarea lui. Iata ca halvaua poate avea efecte depurative destul de puternice. Cantitatea maxima admisa pe zi este de 25-30 de grame din surse sanatoase si ingrediente cat se poate de sanatoasa.
 
 

Cand devine bomba calorica halvaua?

 
Halvaua mai contine si zahar rafinat in cantitati mari, carbohidrati rai si acizi grasi de proasta calitate, care nu aduc deloc beneficii, ci doar dezavantaje. Orice depaseste cantitatea mentionata anterior si daca o consumi cu paine este crima pentru silueta.
 
 

Ce halva sa alegem?

 
Pe piata exista halva din faina si cereale si poate avea textura gelatinoasa, halba din ulei de floarea-soarelui, unt, nuci si susan cu aspect sfaramicios, dar ambele contin mult zahar, ulei, carbohidrati rai si grasimi, dar daca alegi halvaua din tarate de ovaz sau fulgi de ovaz, smochine sau orice tip de leguma doresti, vei face o alegere si mai buna. 
 
Unii nutritionisti considera ca semintele de susan sunt bune la halva si asta pentru ca pot creste valoarea terapeutica, mai ales sub forma de pasta tahini, asa ca nu evita halvaua cu susan.
 
O problema mai grava exista in ceea ce priveste halvaua si anume faptul ca poate contine Salmonella daca este cumparata din surse nesigure. Creaza imediat toxicitate!
 
 
 
 

 

Tags:
halva
despre halva
totul despre halva
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare