Este intrebarea care sta pe buzele tuturor in timpul sarbatorilor. Dupa o perioada lunga de consum vegetal, nu poti consuma deodata o cantitate insemnata de alimente de origine animala pentru ca iti va fi ingreunata digestia, dar desigur, in teorie suna simplu. Mereu stam prost cu practica! Ne-am gandit asadar sa-ti spunem exact cum sa gasesti varianta sanatoasa si slab calorica la bucatele traditionale si care este cantitatea potrivita, Plus de asta, te invatam si ce combinatii alimentare poti face atunci cand masa abunda de bunatati la care cu greu poti rezista. Daca alegi sa-ti pregatesti acasa bucatele de sarbatoare ai siguranta ca alegi tot ce este mai sanatos, mai proaspat si slab caloric. Stii exact ce-ti place si cum combini ingredientele decat daca ai manca la o pensiune sau la un restaurant unde mancarea este mai grasa si mai consistenta. Dar te-ai gandit cum trebuie sa mananci daca esti invitat la prieteni si rude?
Vrem sa atragem atentia ca moderatia este cheia in tot ceea ce facem si asa vom exclude neplacerile. Stim ca este greu sa rezisti atator bunatati specifice sarbatorilor, dar te poti bucura de ele in mod inteligent fara sa ai probleme cu digestia, constipatia sau acumularea de kilograme. Sa slabesti inteligent si sa te mentii mancand de toate chiar se poate! Se numeste stil de viata sanatos.
Cum mananci sanatos cand esti in vizita la cineva de sarbatori?
Se spune ca nu este politicos sa refuzi gazda, mai ales daca iti pune dinainte tot felul de bunanati. Iti arati recunostinta fata de munca depusa, gustand cate putin din fiecare. In fond, nu poti consuma cantitati prea mari de mancare nefiind la casa ta. Evident, nu oricine tine cont de silueta sau sanatate si se poate sa gasesti mancaruri destul de consistente, asa ca iti sugeram sa ai grija la cantitate in felul urmator:
- Consuma 1 felie de cozonac, pasca sau chec
- Consuma 1-2 oua rosii
- Poti consuma un bol de ciorba
- Consuma mezelurile cu legume si verdeturi crude, evitand painea sau nu depasi 2 felii
- Adauga multa salata de cruditati la friptura, indiferent ce garnitura ai in fata
- Consuma 2 sarmale mari sau 2-3 sarmale mici cu iaurt grecesc sau simple (daca este salata de sfecla rosie cu hrean si mai bine)
- Consuma 1-2 prajituri
- Nu consuma mai mult de un pahar de alcool sau suc carbogazos
- Poti consuma cate fructe vrei
- Mananca incet ca si cum te-ai bucura de fiecare inghititura ca sa nu ai probleme cu digestia
- Consuma multa apa plata
- 1 felie subtire de drob
Ce poti manca la tine acasa de Paste?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Nu uita ca acasa poti fi un real exemplu pentru copiii tai si asta pentru ca de mici vor afla ce inseamna un regim alimentar sanatos. Vor deveni adulti sanatosi si fara probleme de sanatate. Nu mai este un secret ca obezitate infantila este in crestere, iar cel mai bun exemplu de stil de viata il dau parintii. Daca esti singur si tii sa fii sanatos si sa nu acumulezi kilograme de Pasti, iata ce poti consuma:
- Cate sarmale vrei daca sunt vegetale cu salata de sfecla rosie si hrean sau salata de legume marinate - vezi aici reteta pentru sarmale din carne de curcan
- 1-2 oua rosii pe zi
- Consuma o palma de carne de miel la o masa cu foarte multa salata de cruditati sau carne de pasare sau peste
- Ciorba de burta din ciuperci pleurotus – are acelasi gust
- Mezeluri sanatoase pe pat de tot felul de frunze de salata (leurda, loboda, leustean, frunze, spanac, rucola, varza kale)
- Legume umplute cu seminte si legume crude (alege sa umpli vinete, dovlecei, rosii, palarii de ciuperci, ardei gras, castraveti)
- 1 felie de cozonac sau pasca
- Budinca bio din avocado sau seminte de chia in loc de dulciuri nesanatoase
- Smootheiuri din legume, fructe si verdeturi din 2 in 2 ore in loc de sucuri carbogazoase
- 1 pahar de vin pe zi
- Humusuri din legume
- Salata orientala cat mai simpla
- Salate tartinabile din avocado, vinete sau naut, decorate cu verdeturi si ierburi aromatice
- Chiftele din dovlecei sau naut (falafel) cu multa salata de cruditati
- Frigaruie din legume cu sos tzatziki
- Poti inlocui carnea de miel cu carnea slaba, care se gateste la grill, se fierbe sau se gateste la cuptor
- Drobul sa fie 80% legume, putine oua si mai putina carne