Tu stii ce afectiuni poti avea daca consumi des bauturi carbogazoase?

Afectiuni 02.04.2018 dietetik
Bauturile carbogazoase sunt printre cele mai consumate in ultimii ani, mai ales de catre copii si persoanele tinere. Adevarul este ca sunt frumos colorate, dulci si aromate si contin acel acid dupa care toata lumea se da in vant. Plus de asta, cand ti se face pofta de un suc este mai usor sa-ti cumperi direct din magazin decat sa-ti prepari acasa un smoothie natural si proaspat. Iubitele bauturi carbogazoase nu sunt interzise doar celor care vor sa slabeasca. Studiile arata ca pot duce la aparitia unor afectiuni destul de grave, care nu mai pot fi tratate. Chiar se merita sa consumam zilnic astfel de sucuri cu riscul de a ne pune in pericol sanatatea si silueta? Trebuie sa tinem cont ca avem oricand la indemana alternative mult mai sanatoase.
 
Parca nu exista cafea la terasa sau mancare servita fara bautura carbogazoasa. Aparent ar potoli setea, dar adevarul este ca mai degraba provoaca sete. Singura care poate potoli setea cu adevarat este apa pura si consumata ca atare. Restul sunt doar iluzii sau obiceiuri proaste. Intr-adevar, fiecare alege ce si cum doreste sa consume, dar in acelasi timp trebuie sa stie ca vin la pachet si anumite riscuri.
 
 
 
De ce crezi ca bauturile carbogazoase sunt atat de atractive atat ca gust cat si vizual? Ei bine, au culori vii, un gust incredibil de dulce de parca ai impresia ca mananci o ciocolata si pisca usor limba. Acum sa ne gandim cum este posibil? Evident cu ajutorul colorantilor, conservantilor, acidului, aromelor sintetice si nu mai zic ce cantitati enorme de zahar contin. Practic consumam zahar la pahar. Nu spune nimeni ca nu avem voie sa consumam un pahar din cand in cand. Ideea este sa nu abuzam de aceste bauturi, pentru ca in timp nu ne vor flata nici sanatatea si nici silueta. Multe deservicii aduc bauturile carbogazoase si anume:
 
1.Strica si sensibilizeaza smaltul dintilor din cauza acidului. De asemenea, pateaza smaltul din cauza colorantilor si a zaharului, iar cariile nu vor intarzia sa apara.
 
2.Irita mucoasa gastrica, iar in timp poti suferi de reflux gastric, sughituri dese, usturime stomacala.
 
3.Ingreuneaza digestia din cauza faptului ca produc balonare, iar asta se intampla strict din cauza acidului.
 
4.Pot da peste cap glicemia, astfel ca pofta de mancare poate avea oscilatii. Ba ti se face foame des sau nu ai deloc pofta de mancare.
 
5.Dau dependenta si asta din cauza zaharului in cantitati enorme. Daca vei consuma o perioada buna de timp astfel de sucuri, va fi si mai greu sa raresti obiceiul.
 
6.Favorizeaza acumularea depozitelor de grasime corporala, dar si viscerala, adica grasimea din jurul organelor interne. Este extrem de periculos sa avem grasime interna, mai ales ca aceasta se poate depune si la nivelul arterelor, dand peste cap colesterolul. In timp poti deveni obez.
 
7.Dau peste cam flora intestinala, iar daca le consumam in timp ce mancam sau dupa ce luam masa, nutrientii din alimente nu vor putea fi asimilati.
 
8.Dau peste cap rata metabolica, pentru ca incetinesc metabolismul. Sa nu uitam ca ficatul este principalul organ care metabolizeaza ceea ce consumam, iar acesta nu va mai face fata la un moment dat cu cantitatile enorme de zahar din continut.
 
9.Apare temuta boala a ficatului gras in timp, care nu are leac, din pacate. Practic, celulele hepatice sunt afectate partial sau complet. Se poate spune ca este una dintre cele mai temute boli ale societatii actuale 
 
10.Deshidrateaza din cauza acidului si a zaharului din continut.
 
11.Daca le consumam cand este foarte cald afara ne vom deshidra si bataile inimii se vor accelera. Pana la urma actioneaza ca niste energizante.
 
 

Ce solutii sa gasim daca ne plac asa mult bauturile carbogazoase?

 

Problema este ca dau dependenta, asa ca va fi destul de greu sa le scoatem complet din alimentatie. Putem macar sa rarim consumul lor, iar atunci cand o facem sa avem grija sa nu fie in timpul mesei sau inainte de masa. Nu este indicat sa le consumam pe stomacul gol. Nici macar seara tarziu nu este indicat sa le consumam, pentru ca ne vor aduce kilograme in plus si probleme de sanatate. Poate doar dimineata sau la amiaza dupa ce mancam.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

 
Cea mai sigura solutie este sa ne preparam acasa smoothieuri proaspete din fructe, legume si ierburi aromatice si eventual sa adaugam si putina apa minerala, daca tot ne place gustul acidulat. Aceste bauturi ofera numai beneficii si hidrateaza foarte bine.
 
 
 
 

 

Tags:
afectiuni
bauturi carbogazoase
bauturi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare