Turcia, paradisul vegetarienilor

Varietatea si simplicitatea retetelor, dar si calitatea ingredientelor garanteaza mese delicioase. Dietetic, e bine sa aflam ca turcii nu vor pierde prea mult timp in elaborarea unor sosuri complicate, precum se intampla in alte bucatarii, mancarea si retetele proaspete oferind singure un sos propriu cat mai natural.
 

Ingredientele de baza


Turcii au o agricultura diversificata, pamanturi rodnice si o paleta extraordinara de vegetale, in special in domeniul fructelor. Inca din vremea Imperiului Otoman a fost creata Bucataria Imperiala, cea mai avansata si diversificata bucatarie antica a umanitatii, care avea rolul de a selecta cele mai bune ingredient pentru imparati, din abundenta de fructe si de legume proaspete. In prezent, Anatolia este regiunea cea mai bogata a tarii, cea mai fertila, nu intamplator Anatolia fiind denumita “cosul de alimente al umanitatii”.



Carnea – turcii sunt mari consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai des sacrificat in scopuri culinare, dar si carnea de vita, de pui sau de curcan sunt la mare pret; daca nu se pregateste sub forma de frigarui sau de kebab, carnea va fi, in cele mai multe cazuri, tocata si condimentata cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate si, uneori, exotice; desi mai putin intensa ca aroma decat mielul, si carnea de capra se regaseste pe mesele turcilor;

 
Legumele – marea vedeta a bucatariei turcesti este vanata, preparata intr-o multitudine de feluri si servita fie ca fel principal, fie ca si garnitura; in afara de vanata, ardeii grasi, spanacul, ceapa, usturoiul, lintele, castravetii, fasolea, sparanghelul, sfecla rosie si rosiile sunt consumate in mod constant;
 

Alimentele uscate – turcii sunt mari consumatori de naut, de mai multe tipuri de boabe de fasole, de mazare, de cereale;


Fructele – caisele, prunele, merele, strugurii, portocalele, bananele, curmalele, pepenele, lamaile sau smochinele sunt intalnite atat proaspete dar si la prepararea deserturilor sau a compoturilor;


Condimentele – apropiati sau chiar aflati geografic in Orient, turcii au si ei traditia folosirii condimentelor si mirodeniilor in mod constant; anasonul, busuiocul, dafinul, piperul, cardamonul, scortisoara, cuisoarele, chimenul, coriandrul, ghimbirul, marjoramul, menta, sofranul, patrunjelul, susanul sau turmericul sunt cele mai folosite astfel de alimente;


Produsele lactate – nu exista natie mai iubitoare de iaurt decat Turcia; laptele dat de vite sau de oi este transformat apoi si in nenumarate tipuri de branza, folosite in special pentru dulciuri;


Orezul – fara orez nu se poate concepe bucataria acestei tari; pilafurile (pilav) turcesti sunt foarte gustoase, mai nou ele fiind preparate cu ulei de masline in loc de unt sau de margarina; pilaful este cea mai intalnita garnitura la felurile principale, existand zeci de specialitati pe baza de pilaf;

Alunele si semintele – ca si in alte bucatarii orientale, fisticul, migdalele, semintele de susan si alunele sunt folosite in prepararea dulciurilor;



Pestele – fiind inconjurata de mai multe mari (Marea Egee, Marea Neagra, Marea Mediterana si Marea Marmara), Turcia produce si consuma multe peste; hamsiile, sardinele, codul, pestele spada si macroul sunt cei mai intalniti pesti, acestia fiind preparati, deobicei, pe gratar, prajiti sau la aburi, toate cele trei variante fiind folosite si in restaurante, dar si in casele oamenilor; si spectrul fructelor de mare este larg, scoicile, caracatitele sau crevetii proaspeti gasindu-se in orice piata de peste din Turcia.


Feluri renumite de mancare


 

Mai multe feluri de mancare turcesti au intrat in ultimii 20 de ani si in vocabularul culinar romanesc si in obiceiurile de consum romanesti.

Döner kebap – poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita);

?i? kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar;



Borek – reprezinta foietaje foarte subtiri umplute cu carne, cu branza sau cu legume, in principal cartofi si spanac, care se servesc alaturi de iaurt; pot fi fierte, prajite sau coapte; traditional, se spune ca nici o turcoaica nu se poate marita pana nu stie sa prepare perfect borek;

Karniyarik – foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor;



Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in prinicpal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate;


Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline;


Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce insa; reprezinta un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate sau cu fistic;


Kadayif – reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alte specialitate;

 
Bauturile bucatariei din Turcia

 

Tags:
turcia
calatorii culinare
mancare turceasca
restaurant turcesc
istanbul
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Mancare turceasca de fasole verde Retete fara carne

    Mancare turceasca de fasole verde

    07.02.2014

    Daca mergeti pe la restaurantele turcesti sau libaneze, incercati musai mancarea de fasole verde, este delicioasa.  Ingrediente: - o punga de 500 grame de fasole verde (congelata sau...

    mai mult
  • Laptele de camila, noul superaliment Afectiuni

    Laptele de camila, noul superaliment

    01.04.2013

    Laptele de camila par a fi una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul sanatatii anul acesta. Continutul lui inalt de nutrienti este considerat de unii ca fiind de mare importanta in...

    mai mult
  • Pericolul vacantei all-inclusive Calatorii

    Pericolul vacantei all-inclusive

    08.05.2012

    Departe de a fi secreta, pasiunea romanului pentru all-inclusive, si nu doar a romanului, a ajuns acum "in sezon". Toate natiile care nu admit distractia pe stomacul doar pe jumatate...

    mai mult
  • Bucataria Belgiana Calatorii

    Bucataria Belgiana

    12.01.2009

    Ingredientele de baza Legumele – andivele si cartofii sunt nelipsiti de pe mesele belgienilor, alaturi de varza; andivele au o semnificatie speciala in bucataria belgiana, fiind...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • sirbu
    1. sirbu 25.05.2010 21:17

    da,da,da au turcii o mincare de nota 10+ sa stiti ca chiar e greu de comentat subiectul asta,e tare gustos,iti lingi si degetele.Mai mult nici nu se poate te spus incercati si dv.sa gatiti dupa receta lor.....

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare