Tzatziki pentru Revelion
Exista si versiuni care contin menta, suc de lamaie sau frunze de patrunjel. Intotdeauna se serveste rece. Acest fel de mancare este foart raspandit in tot estul Europei, retete traditionale asemanatoare gasindu-se in aproape toate tarile din zona sub diferite alte denumiri.
Personal imi place foarte mult sa il fac simplu, numai din iaurt, castraveti, marar, sare si piper. Totusi, usturoiul ii da un gust deosebit si il prepar si cu acest ingredient in functie de mancarea pentru care il folosesc ca si garnitura.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Pentru ca de obicei nu am la indemana iaurt de capra sau oaie, folosesc aproape intotdeuna iaurt din lapte de vaca.
Asa ca iata versiunea mea pentru aceasta reteta:
Ingrediente:
150 ml de iaurt
5-6 castraveti mici
sare, piper dupa gust
1 catel de usturoi
o legatura de marar
Mod de preparare:
Usturoiul se zdrobeste, se piseaza sau se taie foarte marunt. Mararul se toaca si el foarte marunt. Iaurtul se amesteca bine cu toate ingredientele, in afara de castraveti. Se pune pentru 10 minute la frigider.
Intre timp castravetii se curata de coaja si se taie cubulete. Eu am incercat sa ii tai si rondele dar parca sosul nu mai are acelasi gust si consistenta. In reteta originala castravetii se dau pe razatoarea mare.
Se amesteca in iaurtul pregatit dupa cum v-am povestit mai sus. Se da din nou la frigider.
Se serveste rece.
100 gr. de sos tzatziki contine: 56 calorii, 4,2 grame proteine, 0,6 gr. lipide, 7,9 grame carbohidrati
Tips: Daca doriti ca sosul sa fie mai gros puteti adauga si 1-2 linguri de smantana.
Pofta buna!
3 Comentarii
Si mie imi place foarte mult acest sos. Mi se pare cel mai user-friendly cand vine vorba de diete. Eu il tai cat mai mici castravetii, mi se pare ca este mai gustos asa desi exista mereu riscul sa iasa prea "apos". Poate il incerci si cu iaurtul de bivolita de la napolact. E chiar gustos!
sosul merge si ca garnitura la friptura?
foarte buna reteta, felicitari pentru ea! pot adauga ca in reteta originala castravetii se dau pe razatoare se sareaza si dupa o jumatate de ora se stoarce bine zeama si castraveti asfel se adauga in iaurt ,eu personal folosesc o smantana cat mai slaba ...