Uleiul de masline, bun la toate

Nu va feriti de el pentru ca nu ingrasa! Dimpotriva, va fereste de colesterol si va protejeaza impotriva bolilor de inima! 

Uleiul de masline si efectele sale asupra organismului au atras atentia americanilor inca din anii´50, cand s-a relationat incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare din tarile mediteraneene cu consumul de grasimi provenite din uleiul de masline. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

S-a elaborat astfel una dintre primele teze care sunt valabile pana in ziua de astazi, in care se demonstreaza legatura intre tipul grasimilor consumate si gradul de obezitate si mortalitate a populatiei, punandu-se accentul pe efectul pozitiv pe care il are uleiul de masline. El actioneaza ca regulator al presiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, al trigliceridelor, controleaza nivelul glucozei in sange si poate fi un protector chiar si in anumite tipuri de cancer. 

Acidul oleic prezent in uleiul de masline creste colesterolul bun (HDL), transportand colesterolul rau (LDL) spre ficat pentru a fi eliminat. Reduce astfel riscul de infarct sau al altor afectiuni arteriale, fiind si un aliat al aparatului digestiv, al pielii, prin efectul sau cicatrizant si tonic, al sistemului endocrin si nu in utimul rand al sistemului osos, prin stimularea absorbtiei calciului si al mineralelor in organism. 

Uleiul de masline contine si vitamina E, care, prin efectul sau antioxidant este recomandat tuturor, mai ales copiilor si batranilor.  

Garantia calitatii uleiului de masline pe care il cumparati este eticheta “Virgen Extra” cu o aciditate de maximum 0.8%. Prin aceste doua cuvinte va asigurati de autenticitatea proprietatilor sale, de modul de elaborare la temperaturi predeterminate, de faptul ca maslinele nu au suferit alt tratament in afara de curatare, decantare, centrifugare si filtrare si ca nu a fost reamestecat cu alte uleiuri de calitate inferioara.  

Valoarea calorica este de 120 kcal/lingura sau 899 Kcal/100g. Introduceti-l in dieta la fiecare masa ca dressing pentru salate si paste si, daca este posibil si in procesul de elaborare al mancarurilor zilnice.

Tags:
ulei de masline
acid oleic
cura cu ulei
colesterol bun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
8 Comentarii
  • mada
    1. mada 31.03.2010 23:16

    ador uleiul de masline, nu-l folosesc la prajeli, nu ca nu serevsc prajeli rareori, dar are un gust usor amarui, insa cand vine vorba de salate, uleiul de masline face combinatie buna cu otetul balsamic sau sucul de lime ori lamaie. Bine, mai pot fi adaugate si cateva seminte si meniul din farfurie este de-a dreptul yummy. Cat priveste vitaminele si mineralele, intr-adevar uleiul de masline face parte din grupa grasimilor sanatoase(mononesaturate) si scade coelsterolul. So, uleiul de masline rullz :D

  • nelica
    2. nelica 11.04.2010 13:37

    este super uluiul de masline .eu il consum dimineata pe stomacul gol beau cate o lingura inainte de a pleca la serviciu

  • simona
    3. simona 23.04.2010 22:00

    uleiul de masline am inteles ca este cancerigen daca il prajim

  • mada
    4. mada 09.05.2010 20:13

    dar, nu este vorba numai este uleiul de malsine care la temperatura ridicata se descompune in substante nocive, mai sunt si altele. Bine, in principiu exista mai multe feluri de ulei de masline, insa acest tip de ulei(extras din masline) se foloseste numai pt salate(adica nu la prajit). Are multe vitamine, chiar este bun, insa cand luam ceva mai trebuie sa citim si eticheta ca asa stricam produsul oricatd e bun ar fi el.

  • dana
    5. dana 20.05.2010 13:51

    da...!uleiul de masline este extraordinar...!atat pe uz intern cat si pe uz extern,nu mai ramane nici o indoiala.eu am avut placuta surpriza sa testez sa spun asa uleiul de masline extra virgin{presat la rece}pentru o masca de par.DA!va recomand cu toata increderea si veti vedea ce descoperire va fii acest lucru hidrateaza extraordinar firul de par,il intareste de la radacina si NU MAI CADE ASTA VETI VEDEA DE LA PRIMA APLICARE,da un luciu si un aspect superb firelor de par cu reflexe usor castanii.incercati cu incredere...!in prima luna o data pe saptamana,apoi o data la 2 saptamani.ungeti bine de la radacina din abundenta chiar.{eu la prima aplicare am avut rezerve sa pun din abundenta}apoi la a doua aplicare am procedat bine.pieptanati apoi parul ptr. ca uleiul sa se intinda pe toata lungimea firului de par,puneti o punga si legati parul astfel iar peste punga un prosop ptr.ca parul si scalpul sa stea la caldura.dupa 1 ora,2 sau 3 ore cat va permite timpul,spalati bine cu sampon de trei sau 4 ori si nu mai dati cu nici un balsam sau alte solutii.veti vedea rezultatul,...{ eu nu voi renunta la acest lucru chiar daca va fi si numai o data pe luna }

  • cornelia
    6. cornelia 24.05.2010 12:49

    Am mari probleme cu colesterolul, si, implicit cu caderea parului, am sa incep cu metoda folosita de Dana.

  • 7. Vizitator 10.12.2010 20:05

    da , uleiul de masline extravirgin este f bun incercati si ve-ti constata ca este si un aliment dar si un remediu pt sanatate

  • tytyanu
    8. tytyanu 20.01.2011 11:55

    Da este faorte bun,dar sa fie un ulei extravirgin consumat dimineata pe stomacul gol olingura

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare