Uleiul de masline

Uleiul de masline era privit in urma cu 10-15 ani in Romania drept un produs de lux. E adevarat ca si din cauza pretului prohibitiv din magazine. Iata insa ca in timp, odata cu cresterea nivelului de trai dar si cu deschiderea romanului spre alte orizonturi culinare, uleiul de masline a ajuns astazi sa fie raspindit la o scara mult mai larga in gospodarii, in special la orase. Si e bine ca se intimpla acest lucru. De altfel, specialistii in medicina au observat ca locuitorii zonei Mediteraneene au cea mai mica rata a imbolnavirilor de cancer.

PROPRIETATEA DE BAZA
Acizii grasi monosaturati (denumiti popular “grasimea sanatoasa”, in special acidul oleic) reprezinta atu-ul principal al uleiului de masline. Acesta actioneaza puternic in combaterea cancerului de colon si a afectiunilor cardiace. Uleiul de masline este la fel de sanatos precum uleiul de peste, care este recunoscut pentru prezenta substantei Omega 3.
Nu in ultimul rand, uleiul de masline poate combate, cu mai mult sucess decat medicamentele, afectiunile de ulcer sau de gastrita.

ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE
Uleiul de masline este impartit pe mai multe categorii:
-    Uleiul extravirgin
-    Uleiul virgin
-    Uleiul pur
-    Uleiul extralight
-    Uleiul industrial, necomestibil

In afara de ultimul produs, folosit in special pentru lampile de iluminat, toate celelalte se gasesc si in marile magazine comerciale. Cea mai ridicata calitate o veti regasi la uleiul extravirgin, presat la rece, la prima mina, in termeni populari. Este si cel mai scump, dar va alegeti cu marfa de calitate. In plus, acesta contine si antioxidanti de calitate, in frunte cu Vitamina E.
Atentie insa: acasa, dupace l-ati cumparat, tineti-l intr-o zona in care nu patrund caldura si lumina. Cel mai bine e sa tineti sticla inchisa intr-un dulap sau in camara, in nici un caz pe masa sau la geam, sau in apropierea unei surse de caldura.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
 • ana
  1. ana 15.09.2008 15:05

  foarte util articolul

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
 • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

  Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

 • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
  Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare