Un humus diferit de legume de luni pana duminica

Gasim humusuri gata preparate si in magazine si supermarketuri, dar nu avem garantia ca toate sunt sanatoase si slab calorice. De ce sa-ti risti dieta si sanatatea, cand un humus delicios poate fi preparat acasa in doar cateva minute? In plus, poti folosi ce ingrediente vrei tu si iti prepari o cantitate mai mare care sa te tina si o saptamana in frigider. Asa te asiguri ca ai tot timpul in casa un humus sanatos si consistent atunci cand nu ai timp sau chef sa gatesti. Noi iti propunem insa cate un humus diferit in fiecare zi ca sa nu te plictisesti niciodata. Daca vreo o mancare rapida, consistenta si delicioasa, atunci humusurile reprezinta solutia. Putini stiu insa ca poti prepara humus din tot felul de seminte, legume, verdeturi si ierburi aromatice, asadar posibilitatile sunt nelimitate. 
 
Iata ce humusuri iti propunem noi:
 
1.Humus din ridichi
 
Nu multe persoane stiu ca pot prepara si un astfel de humus, dar este pacat sa nu profiti cand piata abunda de ridichi in aceasta perioada a anului. Merg chiar si ridichi congelate. Ingrediente necesare:
 
  • 2 cani de ridichi roz
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de ceapa verde
  • Jumatate de ceapa rosie
  • Zeama de la o lamaie
  • 2-3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
  • 3-4 linguri de fasole batuta (preferabil fasole rosie la conserva)
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet
  • 1-2 linguri de rozmarin
 
Ridichea se gateste la cuptor, apoi se faramiteaza la blender cu restul ingredientelor. Ierburile aromatice merg si la final pentru decorare.
 
 
 
2.Humus de sfecla rosie si hrean
 
Un astfel de umus este si mai gustos decat populara salata  iute din hrean si sfecla. Ai nevoie de:
 
  • 3 sfecle rosii medii – se rumenesc la cuptor
  • 1 bucata de hrean – se faramiteaza
  • 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
  • Cateva frunze de leurda sau leustean
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Putin ghimbir ras
  • 2 linguri de otet
  • Sare si piper dupa gust
  • Zeama de la o lamaie
  • 1 ceapa rosie medie
  • 1 legatura de patrunjel
 
Se respecta pasii anteriori de preparare.
 
 
3.Humus din naut
 
Gasesti naut gata preparat la conserva si costa putin. Ai nevoie de:
 
  • 2 conserve de naut – se faramiteaza la blender sau cu furculita intr-un bol
  • 3 linguri de iaurt grecesc
  • Zeama de la o lamaie
  • 3-4 catei de usturoi faramitati
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 ardei iute, fara samburi
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 rodie – optional

 
4.Humus din castraveti cruzi
 
Ceva inedit si racoritor! Ingrediente:
 
  • 1 cana jumatate de castraveti faramitati sau dati prin razatoare - vezi aici sandvisuri din castraveti fara paine
  • 4-5 linguri de naut la conserva faramitat
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 linguri de apa plata
  • 2-3 linguri de seminte de chia sau de in macinate
  • 1 lingura de susan
  • 2 linguri de iaurt grecesc
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura otet
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • Zeama de la o lamaie
  • Cativa fulgi de chilli
 
Totul se amesteca bine.
 
 
5.Humus din rosii si ardei gras
 
Ai nevoie de:
 
  • 2-3 ardei grasi rosii
  • Jumatate de cana de rosii uscate sau crude, dar fara samburi
  • 4 linguri de iaurt grecesc
  • 3-4 linguri de naut pisat sau fasole rosie pisata (la conserva)
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • Fulgi de chilli
  • 1 legatura ceapa verde
  • Frunze de busuioc sau menta
  • 1 legatura de patrunjel

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
6.Humus din vinete Baba Ganoush
 
Ingrediente:
 
  • 1-2 vinete mari – se coc si se curata de piele (se faramiteaza cu furculita)
  • 3 linguri iaurt grecesc
  • Zeama de la o lamaie
  • 1 ceapa rosie medie
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura seminte de susan
  • Jumatate ardei gras rosu
  • Rodie sau masline - optional

 
7.Humus din dovlecei
 
Ingrediente:
 
  • 1 dovlecel mare – se da prin razatoare
  • 3-4 linguri de iaurt grecesc
  • Zeama de la o lamaie
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • Sare si piper dupa gust
  • Loboda, leurda sau leustean faramitat

 
Daca postesti, inlocuieste iaurtul cu lapte vegetal.
 
 
 
 

 

Tags:
humus
humus din legume
legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare