Un sfert de ora de miscare pe zi, secretul sanatatii

Fitness 09.04.2012 Otilia Ignat

Miscarea este esentiala pentru pastrarea si intretinerea sanatatii. Exista persoane care reusesc sa faca miscare in fiecare zi, jumatate de ora, timp considerat optim pentru organism. Dar, parca specal pentru cei care numara minutele unei zile si care de cele mai multe ori sustin ca lipsa de timpului este motivul pentru care nu fac miscare, un studiu a dovedit ca sunt suficiente 15 minute de miscare in fiecare zi, cu o singura conditie: sa faci miscare in fiecare zi. Concluzia studiului este ca un sfert de ora de miscare pe zi este secretul sanatatii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cat inseamna un sfert de ora? Stii cat stai intr-o zi la stop, in trafic? Vreo 15 minute. Stii cat stai asteptand sa prinzi liftul, acasa sau la serviciu? Vreo 7-10 minute. Te-ai gandit cat timp iti ia sa-ti vina randul la magazin, ca sa-ti platesti cumparaturile: 5-10 minute. Sau cat timp astepti dimineata, pana este gata cafeaua? 5-10 minute!

Cred ca pledoaria mea este evidenta. Un sfert de ora este un interval atat de mic, incat isi poate gasi loc in programul zilnic, fara foarte mari probleme. Nu trebuie sa-ti dai programul peste cap pentru a include in orar si ceva timp pentru sport. Si nu trebuie sa te pregatesti pentru maraton, ci doar sa-ti oxigenezi bine plamanii, sa-ti mentii in forma musculatura atofiata de la statul pe scaun, la serviciu, acasa sau in masina.

Un sfert de ora de miscare in fiecare zi are ca efect cresterea tonusului muscular, intensificarea arderilor pe parcursul intregii zile, o buna nutritie a musculaturi si a articulatiilor, mentinerea si intretinerea activitatii cardiace si cresterea rezistentei la efort, precum si prevenirea diabetului. Toate aceste rezultate apar la circa trei-patru saptamani dupa ce un sfert de ora de miscare pe zi este inclus in programul zilnic.

Studiile au dovedit ca un sfert de ora de miscare pe zi, isi cresc speranta de viata cu circa trei ani, iti imbunatatesc starea de spirit si iti cresc performantele sexuale.

Mai mult, nu este nevoie sa faci exercitii complicate, flotari sau genuflexiuni, desi acestea din urma sunt binevenite. Este suficient sa alergi usor un sfert de ora, sau sa mergi in mars fortat tot atata timp. Studiul mai arata ca ai si alternativa de a alege: un sfert de ora de miscare in fiecare zi sau sedinte de antrenament mai lungi, dar mai rare, conditia fiind sa cumulezi un total de 90 de minute de miscare pe saptamana.

Efectele sfertului de miscare zilnic sunt chiar mai ample decat pare la prima impresie. Dupa primele zile de miscare o sa te simti atat de bine, nu doar fizic, cat mai ales psihic, incat instinctiv vei lungi programul de miscare, iar minute dedicate miscarii iti vor lipsi teribil, in cazul in care din diferite motive treci peste programul de miscare. Cu alte cuvinte, odata pasul facut, "pofta va veni mancand", iar timpul alocat sportului va creste de la sine.

Studiul la care am facut referire a fost realizat pe un grup de 400.000 de voluntari din Taiwan. Acestora li s-a cerut sa faca un sfert de ora de miscare in fiecare zi sau 90 de minute de exercitiu moderat pe saptamana. Concluzia: un sfert de ora de miscare pe zi reduc riscul de mortalitate cu 4%. In replica afla ca de la trei ore in sus de stat in fata televizorului, pe zi iti scurteaza viata cu cinci ani, scrie BBC.

Una peste alta: un sfert de ora de miscare pe zi este un obiectiv mai mult decat usor de realizat, cu beneficii imense pentru sanatate. 

Tags:
Un sfert de ora de miscare pe zi
secretul sanatatii
fitness
diabet
tonus muscular
tonus psihic
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare