Un shot de stridie
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Delicatesele nu mai sunt de mult timp greu de procurat, si totusi raman un fel de mancare pe care multa lume si-l comanda doar cand ajunge la mare, sau intr-un port, pe principiul “When in
Nu am inteles niciodata de ce, oricum cert e ca oridecateori imi miroase mie a proaspat in hypermarket cedez imediat ispitei si ajung acasa cu o punguta plina cu creveti din aceia mici si roz, iar cand ma felicit pentru nu stiu ce reusita recunosc, ma arunc si la cateva stridii.
Le mananc in primul rand pentru gustul extravagant dar si pentru ca aduc un aport important de vitamina B6, B12 si de vitamina E.
Ca sa va atrag atentia incep cu cea mai mare proprietate a lor. Aveti parteneri trecuti de 40 de ani, invitati-i la un homar preparat ca la carte, sau chiar la o sepie pane si spuneti-I sa va multumeasca pentru ca astfel il ajutati sa se protejeze de cancer la prostata. Seleniul se regaseste in cantitati semnificative oriunde l-ai cauta in homari, midii, creveti, calamari si sepii. Acest mineral are rol de antioxidant si protejeaza la fel de bine si impotriva bolilor cardiace.
Cum serviti stridiile ? Nu e o intrebare cinica, nu incerc sa par aroganta. Va intreb pentru ca specialistii recomanda sa mancam stridiile crude, deoarece, prin fierbere, isi pierd proprietatile nutritive. Cu alte cuvinte, sa le dam pe gat ca pe shot-uri
Studiile arata ca avem un risc cu 90 la suta mai mic de a suferi de o boala de inima daca mancam fructe de mare de cel putin trei ori pe saptamana. Ce se intampla in conditiile astea cu banii din portofel nici nu ma gandesc.
Ce ma stimuleaza sa folosesc cu darnicie cardul pe stridii sunt insa argumentele stiintifice. Cele care arata ca stridiile sunt o sursa excelenta de vitamina E, care ajuta la men?inerea acuitatii vizuale. Daca tot va vorbeam mai devreme despre selenium trebuie sa va spun ca se gaseste si in stridii alaturi de zinc unde face treaba buna prevenind caderea parului si aparitia matretii.
Daca ce ti-am spus pana acum te-a convins sa mergi la cumparaturi, fii extrem de prudenta si nu cumpara fructe de mare din primul supermarket intalnit in drum, pentru ca exista pericolul sa fie expirate. Prin urmare daca le cumperi de la supermarket fructele de mare trebuie sa fie vii sau culese in urma cu cel mult 2 zile.
Daca vrei sa la congelezi mentine-le la o temperature cuprinsa intre 0 si 5 grade Celsius, dar ai grija sa le mananci in maxim 5 zile, deoarece sunt extrem de perisabile si supuse contaminarii cu bacterii.
Si acum, daca stii vreo reteta delicioasa scrie-ne ca deja salivam : )