Unt vs margarina

Secrete 01.07.2009 Madalina Stama

In ciuda acestor lucruri unele persoane inca se mai intreaba: “Unt sau margarina?”. La prima vedere am fi tentati sa spunem ca margarina ar fi cea mai buna alegere, cu toate ca ambele produse contin substante nocive pentru organism. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

De multe ori, persoanele care sunt nevoite sa-si schimbe stilul de viata observa ca majoritatea obiceiurilor la care recurgeau pana mai inainte de schimbare nu erau deloc sanatoase asa cum ar fi crezut, iar dorinta de a manca cat mai sanatos poate crea uneori frustari. Totul se rezuma la cele mai sanatoase alegeri, dar pentru a face alegerile corecte trebuie sa detii informatii despre respectivele produse alimentare. Iata de ce uneori a manca sanatos nu este o floare la ureche. 

Haide sa vedem de ce margarina cat si untul primesc o bila neagra. In ceea ce priveste untul, acesta contine doua ingrediente care influenteaza nivelul de colesterol din sange, respectiv grasimi saturate si colesterol. Colesterolul il vei regasi numai in produsele provenite de la animale si nicidecum in produsele pe baza de plante. In acest caz margarina nu contine colesterol. 

Unii dintre noi sunt afectati in mod direct de cantitatea de colesterol din dieta, in sensul ca unele persoane pot adopta o dieta bogata in colesterol fara ca nivelul acestuia din sange sa fie afectat in vreun fel, in timp ce alte persoane nu trebuie decat sa consume un pic din aceste produse pentru ca nivelul de colesterol din sange sa creasca. Oricum se recomanda ca o persoana sanatoasa sa nu consume zilnic mai mult de 200 de miligrame de colesterol. 

O lingura de unt are nici mai mult nici mai putinde 33 de miligrame de colesterol. Si daca exagerezi un pic cu portia de grasimi ai sa constati ce usor se poate trece de doza zilnica recomandata. Daca te gandeai ca doar colesterolul este marea problema, te-ai inselat. Untul are un continut ridicat de grasimi saturate. Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei si se gasesc in: carnea rosie, produsele lactate care au un continut ridicat de grasimi (asa cum este untul), in uleiul de cocos si cel de palmier. 

Cand consumi in exces grasimile saturate cresc nivelul colestrolului rau, ca de altfel si a colesterolului bun. In ciuda faptului ca grasimile saturate cresc nivelul colesterolului bun, nu reusesc totusi sa-l creasca suficient de mult pentru a le putea recomanda spre consum. Despre grasimile saturate stii probabil ca acestea sunt asociate cu un risc crescut pentru boli ale inimii. O cantitate rezonabila de grasimi saturate, care pot fi consumate intr-o zi este de 10 -15 grame. O lingura de unt are peste 7 grame de grasimi saturate. Ti-ai fi imaginat? 

Margarina in schimb creste riscul depunerii de grasimi in artere care ar putea bloca fluxul sangvin. Margarina contine grasimi trans. Ce sunt grasimile trans? Ei bine acestea se formeaza in momentul in care hidrogenul este adaugat peste uleiurile vegetale, facand uleiul sa para solid. Acest proces poarta numele de hidrogenare sau hidrogenare partiala si ii permite margarinei sa nu se topeasca la temperatura camerei. 

Despre grasimile trans s-a observat ca acestea influenteaza nivelul colesterolului rau, similar cu actiunea grasimilor saturate. In plus grasimile trans au tendinta de a micsora nivelul colesterolului sanatos atunci cand sunt servite in cantitati mari. Cu toate ca nu s-a fixat o doza de grasimi trans care poate fi tolerata de organismul uman, o lingura cu margarina contine 3 grame de grasimi trans si 2 grame de grasimi saturate. Fara o explicatie logica, consumul unei cantitati foarte mici de margarina va reduce cantitatea de grasimi trans pe care le consumi. 

Cu cat margarina este mai solida la temperatura camerei cu atat mai multe grasimi trans are. O lingura de margarina, care nu se topeste la temperatura camerei are 3 grame de grasimi trans. Margarina lichida are 1-2 grame de grasimi trans. Vestea buna e ca, acum procesul de fabricare al margarinei reduce foarte mult din cantitatea de grasimi trans, mai putin de 0,5g la o singura portie. Suna bine, nu? Acesta este nivelul minin la care un produs cu inscriptia zero grasimi trans poate sa fie introdus pe piata.

 Cum este posibil asta? In primul rand, producatori schimba primul ingredient din ulei partial hidrogenat in apa sau ulei vegetal lichid. Este ideal sa se tina nivelul de grasimi trans cat mai aproape de zero, iar cel de grasimi saturate sub 2 grame pe portie. Margarina contine uleiuri mononesaturate si polinesaturate, care ajuta la reducerea colesterolului rau. 

Intre unt si margarina, sfatul nostru este sa alegi margarina lichida, cu putine grasimi trans sau fara. Dar aceia care servesc din cand in cand unt (o lingura) nu au de ce sa-si faca griji.

Tags:
Unt vs margarina
unt
margarina
grasimi trans
grasimi saturate
colesterol
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare