Va trebui sa tii dieta toata viata ta?
85% din persoane nu isi pot pastra silueta dupa ce se termina dieta, este rezultatul unui studiu despre nutritie si diete. In aproape 4,5 ani kilogramele duse se pun la loc, ba chiar cu un surplus.
Daca le intrebi pe persoanele in cauza ce s-a intamplat se jura ca nu au facut nimic special, doar ca nu au mai tinut dieta. Si trebuie sa le credem: cauzele tin de biologie si arata ca nu trebuie sa te ingrasi niciodata prea tare, altfel o sa tot ai de luptat toata viata cu surplusul de greutate.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
"Corpul nostru trece prin schimbari metabolice si hormonale dupa ce pierde in greutate. Aceste schimbari cresc apetitul, determina metabolismul sa fie mai incet si stimuleaza foamea. Mai ales hormonul leptina, care ii spune creierului ca exista rezerve suficiente de energie, incepe sa functioneze deficient. In acelasi timp hormonul ghrelin, denumit si hormonul foamei, se gaseste in cantitate mai mare la persoanele care au pierdut din greutate, ceea ce te face sa mananci mai mult si sa formezi depozite de grasime.", a explicat nutritionistul Rachel Stahl.
Daca nu aveti idee ce influenta au hormonii asupra corpului vostru atunci ganditi-va la ei ca la niste droguri - sunt procese chimice care iti influenteaza total comportamentul si cu care este foarte dificil sa lupti. Sa luam hormonul foamei. Oamenii de stiinta presupun ca el a aparut pe vremea in care era foarte dificil sa procuri mancarea, adesea punandu-ti viata in pericol pentru asta. Iar acest hormon avea rolul de a te face sa iesi din pestera ta sigura, facandu-te sa crezi ca nu exista nimic mai atragator pe lume decat mancarea. Numai ca acum nu mai traim in pesteri si mancarea se procura extrem de usor. Asa ca acest hormon atavic doar ne face grasi, pacalindu-ne sa mancam cand nici macar nu ne este foame.
Prin urmare, dieta ta a dereglat hormonii si acestia te indeamna sa mananci mai mult. Vei scapa vreodata de aceasta problema? Un studiu din 2011 a aratat ca nici la un an de la incetarea regimului corpul nu a reusit sa isi reglementeze metabilismul. Ce inseamna asta? Inseamna ca pentru a-ti mentine greutatea trebuie sa consumi mai putine calorii decat o persoana care a avut toata viata ei o greutate mica.
Cu alte cuvinte, din punct de vedere genetic, corpul este construit astfel incat sa castige greutate, nu sa o piarda. Asa ca cei care vor sa ramana slabi cam lupta contra naturii. Si, ca sa raspund la intrebarea din titlu: da, va trebui sa ai grija la dieta ta toata viata, altfel vei intra in procentul de 85% al celor care nu isi pot mentine silueta dupa ce au slabit. Exista o expresie foarte populara: sa slabesti este usor, sa iti mentii greutatea este ceea ce e dificil, si ea este cat se poate de adevarata.