Variante sanatoase acasa pentru sosurile din comert – fara E-uri

Secrete 26.08.2019 dietetik
Trebuie sa recunoastem ca orice mancare merge mai bine cu un sos alaturi si plus de asta creste si gradul de satietate al mancarii. Cei care frecventeaza restaurantele de tip fast-food stiu cel mai bine acest lucru. O fi gustul divin, dar sa nu uitam ca acele sosuri din comert sunt pline de E-uri, iar multe sunt si foarte grase si cu multe calorii. Sunt persoane care prefera si acasa sa consume orice cu sosuri si prin urmare isi cumpara mai multe feluri de sosuri din comert. Luand in considerare toate acestea, ne-am gandit sa-ti dezvaluim varianta sanatoasa de preparat acasa la cele mai consumate sosuri din comert. Te vei convine ca gustul poate fi la fel de bun sau chiar si mai bun pentru unii si nu trebuie sa-ti mai faci griji nici pentru sanatate si ingrasare. Vei fi uimit sa afli ca unele sosuri se prapara intr-un minut, iar altele in doar cateva minute si totul cu ingrediente la indemana si cu minim de efort. Astfel, vei face economie si la bani, avand in vedere ca sosurile din comert costa ceva.
 

Ketchup de casa

 
Este cel mai cautat sos din comert, fie ca alegi sa mananci in oras sau acasa. Ingrediente necesare:
 
2-3 kg de rosii sau 6 kg (daca vrei sa ai multe borcane in camara sau frigider)
1 kg de mere
500 grame ceapa galbena sau rosie
5-6 linguri de zahar brun sau stevie
Piper negreu macinat, folosit dupa gust
5-6 catei de usturoi faramitati
3 linguri de sare macinata
100 ml de otet
 
 
 
 
Pasi de preparare:
 
1.Decojeste merele si rosiile si pune-le intr-un vas la fiert impreuna cu ceapa. Nu uitat ca dupa decojire sa tai in bucati medii ingredientele.
 
2.Marunteste ingredientele fierte la blender impreuna cu usturoiul si apoi apoi lasa compozitia la incalzit pentru 60 de minute.
 
3.Adauga la fiertura ingredientele ramase. 
 
4.Toarna ketchup-ul obtinut in borcane care se inchid bine ermetic. Dupa ce se raceste la temperatura camerei, se adauga in camara sau frigider.
 
Ketchup-ul poate fi facut in varianta preferata, adica dulce sau picant. Daca vrei sos dulce, adauga mai mult zahar sau miere de albine sau stevie sau mult ardei gras rosu si mai putin piper, iar daca vrei picant poti adauga mult piper si chiar fulgi de chilli sau ardei iute fara samburi, ce trebuie faramitati la blender. Varianta rapida este sa folosesti sos de rosii natural cu diverse mirodenii.
 
 

Sos alb de usturoi

 
Nu exista persoana care nu iubeasca acest sos, mai ales cand alege sa mearga la un restaurant fast-food. La fel se intampla si cu alegerea ketchup-ului. Pentru preparare acasa ai nevoie de:
 
1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
7-8 catei de usturoi
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper macinat
1 lingura de ulei de masline sau de care ai
2-3 linguri de otet 
1 lingura de usturoi pudra – optional
 
Ai nevoie de un blender in care sa adaugi tt si obtii un sos alb cu o consistenta mai ceva ca in comert. Vezi aici 4 sosuri tzatziki de casa exact ca in Grecia!
 
 

Maioneza simpla

 
Nu mai este un secret ca maioneza din comert este nesanatoasa, dar nici cea de casa nu poate fi ideala daca alegem sa folosim smantana grasa si oua. Iti propunem o maioneza vegana ce nu contine nimic din toate cele mentionate. Ingredientele necesare:
 
1 cana de lapte vegetal sau iaurt grecesc cu putine grasimi (poti alege lapte de migdale, caju sau soia)
2 linguri de boabe de mustar bio sau mustar Dijon
1-2 linguri de turmeric pudra sau condiment curry
Sare si piper dupa gust
3-4 linguri de ulei de masline
1 lingura de zeama de lamaie
 
Toate ingredientele se adauga in blender, iar compozitia obtinuta se pastreaza in frigider, in borcan ermetic sau un bol mic daca vrei sa consumi proaspat sosul pentru 1-2 zile.
 
 

Sos natural pentru friptura din ceapa verde

 
Multe sosuri exista pentru friptura, dar cel mai cunoscut este cel usor dulce-acrisor. Iti sugeram urmatoarele ingrediente:
 
1 legatura de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde
50 grame de masline verzi
3-4 nuci romanesti faramitate
Zeama de la jumatate de lamaie
5-6 linguri de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
5 linguri de vin alb
Jumatate de praz – optional
Cateva linguri de apa plata la nevoie (daca vrei o textura usor apoasa)
 
 
Ingredientele se faramiteaza si se calesc in tigaie neaderenta. Este gata cand scade si la final se adauga si nuca faramitata si condimente dupa gust. Amesteca bine tot!
 
 
 
Tags:
sosuri
variante sanatoase pentru sosuri
sosuri fara E-uri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare