Trebuie sa recunoastem ca orice mancare merge mai bine cu un sos alaturi si plus de asta creste si gradul de satietate al mancarii. Cei care frecventeaza restaurantele de tip fast-food stiu cel mai bine acest lucru. O fi gustul divin, dar sa nu uitam ca acele sosuri din comert sunt pline de E-uri, iar multe sunt si foarte grase si cu multe calorii. Sunt persoane care prefera si acasa sa consume orice cu sosuri si prin urmare isi cumpara mai multe feluri de sosuri din comert. Luand in considerare toate acestea, ne-am gandit sa-ti dezvaluim varianta sanatoasa de preparat acasa la cele mai consumate sosuri din comert. Te vei convine ca gustul poate fi la fel de bun sau chiar si mai bun pentru unii si nu trebuie sa-ti mai faci griji nici pentru sanatate si ingrasare. Vei fi uimit sa afli ca unele sosuri se prapara intr-un minut, iar altele in doar cateva minute si totul cu ingrediente la indemana si cu minim de efort. Astfel, vei face economie si la bani, avand in vedere ca sosurile din comert costa ceva.
Este cel mai cautat sos din comert, fie ca alegi sa mananci in oras sau acasa. Ingrediente necesare:
• 2-3 kg de rosii sau 6 kg (daca vrei sa ai multe borcane in camara sau frigider)
• 1 kg de mere
• 500 grame ceapa galbena sau rosie
• 5-6 linguri de zahar brun sau stevie
• Piper negreu macinat, folosit dupa gust
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 3 linguri de sare macinata
• 100 ml de otet
Pasi de preparare:
1.Decojeste merele si rosiile si pune-le intr-un vas la fiert impreuna cu ceapa. Nu uitat ca dupa decojire sa tai in bucati medii ingredientele.
2.Marunteste ingredientele fierte la blender impreuna cu usturoiul si apoi apoi lasa compozitia la incalzit pentru 60 de minute.
3.Adauga la fiertura ingredientele ramase.
4.Toarna ketchup-ul obtinut in borcane care se inchid bine ermetic. Dupa ce se raceste la temperatura camerei, se adauga in camara sau frigider.
Ketchup-ul poate fi facut in varianta preferata, adica dulce sau picant. Daca vrei sos dulce, adauga mai mult zahar sau miere de albine sau stevie sau mult ardei gras rosu si mai putin piper, iar daca vrei picant poti adauga mult piper si chiar fulgi de chilli sau ardei iute fara samburi, ce trebuie faramitati la blender. Varianta rapida este sa folosesti sos de rosii natural cu diverse mirodenii.
Nu exista persoana care nu iubeasca acest sos, mai ales cand alege sa mearga la un restaurant fast-food. La fel se intampla si cu alegerea ketchup-ului. Pentru preparare acasa ai nevoie de:
• 1 cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 7-8 catei de usturoi
• 1 lingurita de sare
• 1 lingurita de piper macinat
• 1 lingura de ulei de masline sau de care ai
• 2-3 linguri de otet
• 1 lingura de usturoi pudra – optional
Ai nevoie de un blender in care sa adaugi tt si obtii un sos alb cu o consistenta mai ceva ca in comert. Vezi aici 4 sosuri tzatziki de casa exact ca in Grecia!
Nu mai este un secret ca maioneza din comert este nesanatoasa, dar nici cea de casa nu poate fi ideala daca alegem sa folosim smantana grasa si oua. Iti propunem o maioneza vegana ce nu contine nimic din toate cele mentionate. Ingredientele necesare:
• 1 cana de lapte vegetal sau iaurt grecesc cu putine grasimi (poti alege lapte de migdale, caju sau soia)
• 2 linguri de boabe de mustar bio sau mustar Dijon
• 1-2 linguri de turmeric pudra sau condiment curry
• Sare si piper dupa gust
• 3-4 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de zeama de lamaie
Toate ingredientele se adauga in blender, iar compozitia obtinuta se pastreaza in frigider, in borcan ermetic sau un bol mic daca vrei sa consumi proaspat sosul pentru 1-2 zile.
Multe sosuri exista pentru friptura, dar cel mai cunoscut este cel usor dulce-acrisor. Iti sugeram urmatoarele ingrediente:
• 1 legatura de ceapa verde
• 1 legatura de usturoi verde
• 50 grame de masline verzi
• 3-4 nuci romanesti faramitate
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 5-6 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 5 linguri de vin alb
• Jumatate de praz – optional
• Cateva linguri de apa plata la nevoie (daca vrei o textura usor apoasa)
Ingredientele se faramiteaza si se calesc in tigaie neaderenta. Este gata cand scade si la final se adauga si nuca faramitata si condimente dupa gust. Amesteca bine tot!
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves