Varza de Bruxelles

PROPRIETATILE DE BAZA

Trebuie spus ca 100 de grame de varza de Bruxelles asigura 175% din necesarul zilnic de vitamina K si 103% din necesarul de vitamina C al organismului uman. Asa cum se stie, persoanele care au un nivel ridicat al vitaminei C in organism sunt mai bine protejate, incepand de la sistemul general de aparare, particularizand pana la lupta impotriva atacurilor de inima.

In afara de aceste doua vitamine, fibrele, acidul folic, vitamina A, manganul, potasiul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul sau calciul sunt si ele prezente in cantitati suficiente pentru a face din micuta varza de Bruxelles un aliat puternic.

Fitonutrientii prezenti lupta cu rezultate bune impotriva mai multor afectiuni care ataca sistemul imunitar al organismului. Varza de Bruxelles produce, in organism, enzime care ajuta la detoxifiere, in special a substantelor chimice care pot provoca diferite tipuri de cancer. Daca aveti in familie persoane care au sau au avut cancer de colon, atunci e bine sa va imprieteniti serios cu micutele verze de Bruxelles, fiindca pot preveni aparitia acestei maladii.

Este un aliat si pentru barbati, ajutandu-i pe acestia sa-si micsoreze sansele de a-si vedea prostata inflamata. Fumatorii trebuie sa afle acum ca isi pot scadea cu pana la 70% sansele de a se alege cu cancer de plaman in urma unui consum regulat de varza de Bruxelles.

Femeile insarcinate au nevoie sa consume varza de Bruxelles, gratie continutului de acid folic, acid care ajuta enorm in cresterea sanatoasa a fatului, in special la nivelul functiilor neurologice. Studii medicale au aratat legatura intre lipsa acidului folic din perioada sarcinii si eventualele defecte de nastere.

Pentru a va bucura de aceste avantaje, trebuie sa consumati intre 3 si 5 portii de varza de Bruxelles pe saptamana, o portie insemnand cam 150 de grame. O asemenea portie contine intre 4 si 5 grame de fibre pure: asta inseamna ca varza de Bruxelles si satura organismul, dar si mentine  colonul curat si sanatos.

Calorii: 47 la 100 de grame.

ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE

Micutele verze de Bruxelles trebuie intotdeauna sa fie tari la pipait, daca sunt moi nu trebuie cumparate. Culoarea specifica, verde, trebuie sa fie vie. Evitati verzele care au frunzele de la suprafata galbui sau palide. Verzele organice/ecologice au un continut de fitonutrienti mai ridicat decat verzele crescute industrial.

Acasa, le puteti depozita in frigider, fara sa le spalati, si le puteti pastra maximum 10 zile in conditii optime. Daca doriti sa le congelati, tineti-le inainte 3-4 minute in apa fiarta si abia dupa aia depozitati-le la congelator. Se vor mentine perfect sanatoase aproximativ un an.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare