Vinetele

PROPRIETATILE DE BAZA

Fibrele, potasiul, magneziul, cuprul, vitaminele B1, B3 si B6, acidul folic si manganul sunt elementele de baza din compozitia unei vinete. Un puternic antioxidant din vinete este nasuninul, un fitonutrient care protejeaza foarte bine deteriorarea celulelor, nasuninul actionand cu mare succes la sanatatea creierului uman. De altfel, studii facute pe aceasta leguma au aratat existenta compusilor antioxidanti care imbraca mai multe forme, toate utile organismului.
Un alt avantaj adus de nasuninul din vinete a fost observat in protectia sistemului vascular, acesta scazand colesterolul din sange. Stim bine ca fierul face bine organismului, insa un exces (care poate aparea la femeile sau barbatii de peste 50 de ani) poate avea rezultate negative. Aici intervine nasuninul, care este un excelent colector si distrugator al excesului de fier.

Continut caloric:  24
la 100 de grame.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Si in bucataria romaneasca vinetele sunt la mare cautare, insa trebuie sa identificam metodele cele mai sanatoase de a le consuma. Vinetele sunt folosite, de obicei, ca partener pentru alimente mai solide sau considerate principale (cum ar fi carnea sau orezul).

Probabil ati observat ca vinetele absorb mult ulei. Daca doriti sa scapati de acest lucru, presarati inainte sare pe vinetele taiate si lasati-le timp de 30 de minute sa respire. Dupa aceea puteti folosi uleiul cu incredere (cel mai indicat fiind cel de masline).

Salata de vinete este probabil cea mai folosita intrebuintare a vinetelor in bucataria romaneasca, dupa ce vinetele au fost in prealabil coapte (probabil ca tinerea vinetelor pe ochiul de la aragaz, asa zisa metoda romaneasca,  va este foarte cunoscuta) . Daca alegeti aceasta varianta, a salatei, incercati sa nu folositi maioneza, chiar daca este de casa, iar ceapa sa o taiati marunt de tot. Tot in bucataria romaneasca vinetele sunt ingrediente de baza in doua preparate importante: musacaua si zacusca.

Vinetele la cuptor sunt insa o delicatesa mai sanatoasa decat exemplele de pana acum: fie le puteti coace intregi, insa trebuie sa le dati gauri cu varfurile furculitei, pentru ca aburul din interior sa poata circula pana la suprafata, fie le taiati felii orizontale si le coaceti alaturi de putin ulei de masline, patrunjel tocat marunt si usturoi maruntit. Puteti presara si bucati mici de branza proaspata sau feta.

In fine, feliile late de vinete facute la gratar reprezinta o excelenta garnitura pentru carne.

Un mic sfat: folositi mereu un cutit de otel atunci cand taiati vinetele, fiindca alte materiale vor intra in actiune cu fitonutrientii, inegrind vanata.

Desi pe plan mondial exista trei tipuri mari de vinete, cele clasice (cunoscute de romani), albe si mici si lunguiete, prima varianta este cea mai folosita in bucatarie.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI VINETELE


Vinetele alese spre cumparare trebuie sa fie ferme si sa atarne greu. Exteriorul trebuie mereu sa fie fin la atingere, fara taieturi sau crestaturi, iar culoarea sa fie vioaie, proaspata. Ca sa fiti siguri ca vanata aleasa este coapta si se afla la maturitate, apasati-o usor cu varful degetului: daca locul in care apasati revine la starea initiala, atunci e coapta, daca ramane apasata, atunci inca nu a ajuns buna de consum.

Vinetele sunt si ele perisabile, ca multe alte legume sau fructe. Nu suporta temperaturi extreme, cea mai potrivita temperatura de pastrare fiind 10-12 grade Celsius. Totusi, le puteti tine in frigider pentru cateva zile, invelite in ambalaj de plastic, insa unul care sa permita circulatia aerului. Nu bagati o vanata taiata pe din doua in frigider, se va distruge si mai mult.

CONCLUZIE:
Inrudite cu cartofii si cu rosiile, la modul de cultivare si de crestere, in mod natural si sanatos, vinetele sunt disponibile intre august si octombrie, in restul perioadelor fiind produse in sere sau cu stimulente chimice. De aceea trebuie sa consumati vinetele de toamna, sau sa va faceti provizii pentru iarna si primavara. Desi au existat studii care au aratat ca vinetele contin o cantitate mica de nicotina, efectul acestui lucru asupra organismului uman este considerat minimal, tocmai din cauza cantitatii infime de nicotina.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • seneca
    1. seneca 11.03.2009 18:38

    asta e! imi place vinata ca aliment dar nu imi place femeia vinata la ochi cind se duce la medicul legist

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare