Vitamina B12
Vitamina B12 se gaseste in:
- carne - mai ales in ficat
- lapte, produse lactate
- oua
- fructele de mare: crabi, stridii, scoici.
Rol fiziologic:
• Intervine in reglarea si mentinerea in conditii optime a metabolismului glucidic, lipidic si proteic, atat direct cit si indirect prin intermediul unor enzime
• Contribuie la formarea si regenerarea celulelor rosii ale sangelui, deci previne anemia.
• Mentine starea de sanatate a sistemului nervos, diminueaza iritabilitatea
Deficitul de vitamina B12 determina:
• Anemia megaloblastica cu simptome de genul greturi, astenie, inflamatia limbii.
• Pigmentarea anormala a pielii
• Caderea parului si albirea precoce a acestuia
Necesarul zilnic de vitamina B12:
- de 2-2,5 mcg pentru adulti
- de 2,2-2,6 (3) pentru femeile aflate in perioada de sarcina si de alaptare.
DE RETINUT
• Consumul terapeutic de vitamina B12 nu este indicat pacientilor bolnavi de cancer.
• Pentru pacientii care au probleme de asimilare, medicii au recurs la forma injectabila.
• Calciul faciliteaza asimilarea vitaminei B12.
• Adeptii culturismului care nu doresc sa abuzeze de anabolizante steroidice, pot consuma suplimente de vitamina B12, aceasta fiind un anabolizant natural.
• Asociata altor vitamine din complexul B, vitamina B12 ajuta la reglarea ciclului menstrual.
• Trebuie remarcat si aspectul ca regimurile vegetariene stricte pot provoca hipovitaminoze B12, motiv pentru care astfel de regimuri alimentare trebuie evitate, indeosebi la copii.