Vitamina B12, vitamina vegetarienilor

Vitamina B12 este importanta atat pentru barbati, cat si pentru femei, fiind responsabila pentru mentinerea energiei in organism. Vitamina B 12 intervine fundamental in metabolismul tuturor nutrientilor: zaharuri, lipide si proteine. Este vitala in mentinerea productiei de mielina, care protejeaza neuronii si asigura o buna functionare a acestora.

Aceasta vitamina din complexul B este importanta si in secretia hormonilor sexulali, in procesul de reproducere. Deficitul de vitamina B12 este extrem de grav, in unele cazuri putand avea urmari fatale. Vitamina intretine celula nervoasa, previne dementa si bollile degenerative grave. Vitamina B12 nu trebuie sa lipseasca din dieta ta!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Deficitul de vitamina B12 apare la vegetarieni, dar si la persoanele care sufera de colita sau boala celiaca cronica, la persoanele care consuma mult alcool. O carenta fiziologica de vitamina B12 apare dupa menstruatie, in cazul femeilor gravide si la copii. Cele mai comune simptome ale unei astfel de carente sunt oboseala, lipsa apetitului, pielea palida, diareea sau constipatia, respiratia greoaie chiar si dupa foarte putin efort, lipsa capacitatii de concentrare, depresia, limba inflamata, gingiile care sangereaza si dificultatea in mentinerea echilibrului.

O dieta echilibrata poate combate toate aceste neplaceri foarte usor, dat fiind faptul ca doza zilnica necesara de vitamina B12 este de doar doua micrograme, necesarul fiind acoperit cu o singura portie de lapte, oua sau carne.

 

Alimentele bogate in Vitamina B12 sunt organele, cum ar fi ficatul si rinichii, sardinele, stridiile, scoicile, crevetele, carnea de miel si de curcan, carnea de pui si de porc, dar si carnea de vita, lactatele, mai ales branza si iaurtul, ouale si painea si cerealale integrale.

Aceasta enumerare explica de la sine de ce vegetarienii au o problema cu acoperirea necesarului de vitamina B12, pentru acestia fiind necesare suplimente de vitamine din complexul B, in general si in special de vitamina B6 si B 12. Vitaminele din grupul B se gasesc din belsug in alimentele de origine animala, si doar in cantitati insuficiente in cele de origine vegetale. In plus complexul de vitamine din grupul B este vital pentru organism, scrie Suite 101.

Nu in ultimul rand trebuie spus ca vitamina B 12 este ideala in cursul dietelor, pe de o parte pentru ca este esentiala in procesul de metabolizare al nutrientilor, pe de alta pentru ca intervine fundamental in procesul de ardere al grasimilor, si mai ales la celor din depozitele adipoase.

Tags:
vitamina B12
diate pentru scaderea in greutate
alimentatie diversificata
metabolism
dieta vegetariana
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare