Vitamina B6

V-am ametit? Daca da, hai sa vedem intr-un mod mai prietenos care e povestea cu vitamina B6, care mai este cunoscuta si sub denumirea de piridoxina.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Proprietatile de baza ale vitaminei B6

B6 este implicata in producerea celulelor noi ale organismului, fiindca protejeaza aminoacizii si acizii nucleci, adica baza formarii celulelor. Este solubila in apa si sensibila la caldura.

Iata insa o lista a celor mai importante functii ale organismului care au nevoie constant de aportul de vitamina B6:

  • Activitatile sistemului nervos;
  • Functiile de dizolvarea a zaharului si a amidonului din alimente in sange;
  • Functia de prevenirea de acumulare de homocisteina, o proteina inflamatoare din organism;

Care sunt insa semnele care indica faptul ca organismul are nevoie de mai multa vitamina B sau ca exista o deficienta clara:

  • Oboseala;
  • Anemia;
  • Afectiunile pielii, cum ar fi eczemele, acneele sau dermatitele seboreice; majoritatea afectiunilor pielii au la baza o deficienta de vitamina B6;
  • Convulsiile.

 

In ce alimente gasim vitamina B6 cel mai des?

Carnea de ton este alimentul cu cea mai mare concentratie de vitamina B6. Tot din aceasta categorie, a pestilor, somonul si codul mai sunt bogate in B6. Apoi, pieptul de pui si de curcan, gatite la cuptor, sau muschiul de vita si ficatul vitelului. Din categoria fructelor, banana este cea mai recomandata, urmata de avocado. In fine, si drojdia de bere reprezinta o baza importanta pentru acumularea de vitamina B.

Atentie: suplimentele de B6 sub forma de pastille sau de fiole pot produce reactii adverse sistemului nervos, declansand pierderi de echilibru. Prin urmare, daca este recomandat un aport extern de vitamina B6 in organism, atunci 100 de mg pe zi este cantitatea maxima permisa.

 

Cum afecteaza gatitul vitamina B6?

Una dintre cele mai stabile vitamine din spectrul B, B6 este afectata insa in urma proceselor de gatire sau de conservare ale diferitelor alimente. De exemplu, legumele care sunt vandute sub forma de conserve sau la borcane isi pierd intre 60 si 80% din vitamina B6, fructele la borcane isi pierd aproape 40%, fructele congelate 15%, iar carnea care este prelucrata pentru a se obtine alte produse isi pierde intre 50 si 70% din continutul de vitamina B6.

Prin urmare, congelarea si procesarea fac rau vitaminei B6. Atunci, din moment ce multe alimente care contin aceasta vitamina nu pot fi consumate crude (cum ar fi pestele sau carnea) este indicat ca aceste alimente sa fie consumate proaspete, si nu gatite dupa ce au fost congelate.

Concluzie: Avand un rol important in producerea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor sau lipidelor, in mentinerea sanatatii pielii, dar si in buna organizare a functiilor sistemului nervos, vitamina B6 este considerata un adevarat nutrient, nu doar o simpla vitamina. Este indicat mereu sa consultati medicul inaintea unei cure de vitamina B, dupa ce v-a fost depistata o deficienta pentru aceasta vitamina, fiindca B6 este una dintre vitaminele care trebuie luate cu atentie.

Tags:
vitamina b6
astm
antimatreata
antiacneic
anemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare