Vitamina C, vitamina sanatatii

Vitamina C sau acidul ascorbic, indeplineste un rol primordial in formarea colagenului - factor esential in cresterea si refacerea celulelor tesuturilor, a gingiilor, vaselor sangvine, oaselor si dintilor.

Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism, activeaza sistemul imunitar, protejeaza impotriva afectiunilor cardio-vasculare, previne afectiunile oculare si intretine pielea. 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iar toate acestea sunt doar cateva din actiunile benefice ale vitaminei C in organismul uman.

O concentratie crescuta de vitamina C in sange este o garantie a sanatatii, scrie Web MD.  Doza zilnica uzuala este de 500 de miligrame pe zi, ceea ce inseamna, in medie cinci portii de legume si fructe zilnic.  Cercetatorii americani considera ca doza maxima de vitamina C este de doua grame pe zi, astfel ca acestia recomanda consumul de fructe si legume si un supliment de maxim 500 de miligrame, pentru a atinge un gram de vitamina C, zilnic.

 

 

Vitamina C este consumata mult mai repede in conditii de stres, intervenind in mecanismele fiziologice fine care fac organismul capabil sa-i faca fata. Vitamina C se elimina din organism la 2-3 ore de la administrare. Combinata cu magneziu, o parte din fenomenele adverse - trecatoare si trazitorii, pe care le poate provoca vitamina C, sunt anulate. In plus administrarea, concomitent cu vitamina C, de magneziu reduce la minim riscul de formare a pietrelor la rinichi.  

Monoxidul de carbon distruge vitamina C, dar si apa (legumele tinute in apa pierd o parte din vitamina C), caldura, prelucrarea termina a alimentelor, lumina si oxigenul, iar eficacitatea acidului ascorbic este maxima in prezenta bioflavonoidelor si a calciului.  

  

Tags:
vitamine
minerale
vitamina C
magneziu
doza zilnica recomandata
calciu
fier
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare