Vitamina E

Proprietatile de baza ale vitaminei E

Chiar daca omul foloseste oxigenul in procesul de respiratie, oxigenul in sine, pur, e o substanta riscanta ajunsa in interiorul corpului fiindca poate face moleculele sa devina reactive, ceea ce duce in final la deteriorarea celulelor (stres oxidativ). Si atunci intervine in joc vitamina E, care, impreuna cu mai multi nutrienti (printre care seleniul, vitamina C si vitamina B3), previne aparitia stresului oxidativ. Specialistii au descoperit ca vitamina E este chiar cel mai important nutrient din acest grup prietenos cu sanatatea umana.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Vitamina E protejeaza insa si impotriva razelor ultraviolete, iar atunci cand dieta este bogata in alimente care contin aceasta vitamina, aceasta ajunge, transportata, langa membrana pielii.

Iata sare sunt afectiunile care indica nevoia de alimente bogate in vitamina E:

  • Problemele sistemului digestiv, in special malabsobtia (iar acest lucru duce la afectiuni ale ficatului, ale vezicii, ale pancreasului);
  • Furnicaturi in brate, maini sau picioare;
  • Probleme cu ficatul sau cu vezica biliara.

Un studiu stiintific a relevat faptul ca bebelusii nascuti prematur, cu perioade intre o luna si doua luni inainte de termenul stabilit, au sanse sa sufere, cel putin in primii ani de viata, de un nivel redus de vitamina E in organism, si atunci acest lucru trebuie remediat de catre medici.

Vitamina E joaca un rol pozitiv, de prevenire sau chiar de tratare, pentru urmatoarele afectiuni ale organismului uman:

  • Acne, astm, ateroscleroza, Alzheimer;
  • Cancer de san, diabet, epilepsie, guta, infertilitate (la barbati);
  • Migrena, menopauza, deteriorarea vederii, ulcer peptic, osteoartrita;
  • Psoriazis, cataracta senila, cancer oral, sindromul colonului inflamat.

 

 

In ce alimente gasim vitamina E?

Vitamina E este prezenta in alimente cel mai mult in semintele crude de floarea soarelui, in migdalele prajite, masline, spanac fiert, papaya, frunze fierte de mustar, frunze de gulie, frunze de varza si afine.

Vitamina E este dependenta de vitamina C, de seleniu, de vitamina B3, ceea ce inseamna ca o dieta bogata in vitamina E nu are efectele scontate daca in paralel nu se tine o dieta si de alimente bogate in nutrientii amintiti.

 

 

Este excesul de vitamina E toxic?

Atunci cand surplusul de vitamina E provine din alimente naturale nu exista riscul de toxicitate. Acest risc insa apare in momentul in care vitamina E este luata sub forma de suplimente, fara controlul medicilor. Si atunci apar mai multe forme de manifestare, cum ar fi diareea, oboseala, vederea in ceata, muschi slabiti.

Pe plan mondial, incepand cu anul 2000 a fost stabilit un nivel maxim zilnic de aport de vitamina E, care nu trebuie sa depaseasca pragul de 1.000 de mg, pentru persoanele care au minimum 19 ani. Peste acest nivel, vitamina E se interfereaza negativ cu efectele vitamine K din organism si duce la deteriorarea metabolismului..

ATENTIE: Exista mai multe tipuri de medicamente care pot duce la scaderea absorbtiei de vitamina E de catre organism: cele anticonvulsie, cele pentru scaderea colesterolului dar si uleiurile minerale laxative.

 

 

Cum afecteaza gatitul cantitatea de vitamina E?

 

Expunerea la aer dar si la metodele de procesare pot dauna cantitatii de vitamina E din alimente. La grau, de exemplu, procesarea duce la pierderi de pana la 90% din totalul cantitatii de vitamina E.

 

Pentru a feri alimentele de disparitia vitamine E, e absolut obligatoriu ca alimentele de genul uleiului de masline sau uleiului de floarea soarelui sa fie bine ambulate, ermetic, in sticle, fara ca aerul sa intre prin capac sau dop.


Tags:
vitamina e
alzheimer
oxigen
sanatatea pielii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare