Vitamina F
Vitamina F este alcatuita dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati, intrand in componenta uleiurilor vegetale (acid linoleic, acid linolenic, acid arahidonic). Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare si cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali. Ei sunt liposolubili, foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E.
Rolul fiziologic al vitaminei F:
- intra in structura fosfolipidelor si faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism
- este hipocolesterolemica, deci si antiaterosclerotica, ea constituind si un factor de crestere si de sustinere a functiei antitoxice a ficatului
- ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membra nelor celulare
- nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine;
- asigura sanatatea pielii si a parului;
- combate diferitele afectiuni cardiace;
- ajuta la scaderea greutatii corporale, prin arderea grasimilor saturate.
Vitamina F se gaseste in:
- uleiul de floarea-soarelui (de preferat, obtinut prin presare la rece), in uleiul de porumb si de soia, in uleiul de ficat de peste
- in arahide si nuci, in semintele de dovleac (crude) si in alune, in migdalele dulci.
Necesar zilnic
Pana in prezent, nu au fost stabilite dozele zilnice necesare in aceasta vitamina; s-a emis insa ideea potrivit careia consumul ridicat de glucide determina cresterea necesarului de vitamina F.
Carenta de vitamina F:
• determina acneea infantila, eczema
• prurit anal
• arterite si flebite
• angina pectorala
• infarct miocardic
• tulburari hepatice si nervoase
• disfunctii sexuale
• hematurie
• diferite leziuni renale
• tulburari digestive
• cresterea nivelului metabolismului bazal
• varice, litiaza biliara
• oprirea cresterii
• migrene
• tulburarea ciclului menstrual etc.
DE RETINUT
• Vitamina F intervine in metabolismul colesterolului: deficitul atrage dupa sine formarea de depozite colesterolice in peretii vasculari si in tegumente. Vitamina F mai intervine si in metabolismul anumitor acizi grasi. In lipsa ei, functia hepatica si puterea antitoxica a ficatului sint tulburate.
• Pentru o mai buna absorbtie a vitaminei F, luati-o la orele de masa impreuna cu vitamina E.
• Daca sunteti un mare consumator de carbonati, atunci aveti nevoie de cantitati sporite de vitamina F.
• Persoanele predispuse la depuneri de colesterol trebuie sa ia doze corespunzatoare de vitamina F.
• Majoritatea sortimentelor de nuci sunt surse bogate de acizi grasi nesaturati. Evitati regimurile alimentare bogate in grasimi saturate.