Viva Mexico!

 E bine de stiut ca bucataria mexicana nu este conservatoare, asa cum se intampla in alte cazuri, ci evolueaza continuu: daca la inceput totul se invartea in jurul porumbului si a fasolei, in prezent sutele de noi ingrediente si de condimente, aduse prin diferite influente externe, au facut si fac atat de speciala bucataria mexicana.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Din punct de vedere istoric, bucataria mexicana are doua influente puternice: perioada traditionalista pre Columbiana (datand din era Azteca si Mayasa) si cea de dupa descoperirea Americii, cand spaniolii au adus cu ei o gramada de inovatii si specii noi de plante. O alta influenta, dar de mai mica amploare, provine din Franta.

 

Hai sa descoperim impreuna, mai jos, cateva dintre tainele bucatariei mexicane, astfel incat data viitoare cand veti calca intr-un restaurant mexican, sa stiti ce sa comandati. Si sa-i puneti la incercare si pe chelneri :)

 

 

Ingredientele de baza mexicane

Sosul “salsa” – este la fel de prezent precum sarea in Europa sau sosul de soia in Asia; este foarte iute si poate fi pregatit in zeci de feluri, in functie de ingredientele folosite; cel mai folosit este sosul rosu, pregatit din rosii coapte, ardei iuti chili, usturoi, ceapa si coriandru;

Ardeii chili – cei mai iuti din lume; se consuma atat proaspeti, cat si uscati; sunt zeci de feluri de ardei chili, marea majoritate fiind rosii sau verzi; ingredient obligatoriu pentru aproape fiecare fel de mancare, asa cum sunt sarea si piperul in Romania, ardeii chili sunt o adevarata icoana a bucatariei mexicane; tot din ei, dar si din chimen si oregano, se prepara pudra sau praful de chili;

Usturoiul – folosit impreuna cu ceapa, usturoiul este ingredientul de baza din salsa, din taco, sau din multe retete pe baza de orez;

Orezul – ingredient de baza in prepararea burrito-ului, dar si la alte mancaruri; a fost introdus in Mexic de catre navigatorii spanioli, acum 500 de ani, pana atunci fiind un aliment necunoscut;

Carnea – puiul, vita si porcul se consuma constant de catre mexicani, in special in nordul tarii; e correct spus ca mexicanii sunt un popor de carnivori, fiindca preparatele pe baza de carne ocupa aproape 90% din totalul preparatelor bucatariei mexicane;

Porumbul – fara el, bucataria mexicana nu ar exista, pur si simplu; reprezinta si un fost element important al civilizatiei aztece; tortilla se face, in majoritatea cazurilor, din malai, ca si nachos;

Fasolea – fasolea alba, rosie sau cea neagra, toate se folosesc in bucataria mexicana; cum ar arata un burrito fara fasole? Cele  mai utilizate tipuri sunt fasolea cu bob negru si fasolea Pinto;

Fructele – mango, papaya, nuca de cocos si ananasul sunt principalele fructe care se consuma atat proaspat, cat si in sosuri sau in deserturi.  

 

Tags:
bucatarie mexic
mancare mexicana
restaurant mexican
texmex
taco
chili
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • mada
    1. mada 05.12.2009 11:38

    imi ploua in gura

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare