Yoghinul Sadhguru, despre regulile unei alimentatii sanatoase

Te-ai intrebat vreodata de ce yoghinii sunt slabi, fara sa para lipsiti de viata? Pe langa beneficiile pe care yoga le are pentru organism, ei au cateva reguli si in ceea ce priveste alimentatia. Yoghinul Sadhguru dezvolta o parte din ele. 

Sadhguru este un mistic, filantrop si yoghin indian celebru din timpurile noastre. Este autorul a peste 100 de carti scrise in 8 limbi si fondatorul Fundatiei Isha, un ONG care ofera programe de yoga in toata lumea. 
 
Acesta a vorbit adeseori despre cat si cum sa mancam ca sa fim fericiti. Iata cateva reguli pe care le urmeaza Sadhguru: 
 
1. Cat de mult mancam?
 
Studiile arata ca creierul uman functioneaza mult mai bine cand stomacul este aproape gol. Cercetatorii au aflat ca un stomac gol produce grelina (ghrelina), hormonul care transmite catre creier mesajul ca stomacului ii este foame. Insa tot grelina stimuleaza si zona creierului care este responsabila cu invatarea si memoria si care ne tine activi si concentrati. Asta nu inseamna sa nu mancam deloc. 
 
"Daca ai mai putin de 30 de ani, 3 mese pe zi vor fi suficiente, iar daca ai peste 30, este cel mai bine sa iei 2 mese pe zi", sfatuieste Sadhguru. 
 
 
2. Mesteca bine 
 
Probabil iti amintesti sfatul asta din copilarie, cand parintii ti-l spuneau mereu la masa, dar este la fel de valabil si in ziua de azi. Studiile au aratat ca 30% din procesul digestiei are loc cu ajutorul salivei. 
 
"Noi, in yoga, spunem ca mancarea trebuie mestecata de 24 de ori pentru ca in gura este pre-digerata, astfel ca n-o sa ai niciodata indigestii. In plus, prin faptul ca mesteci de 24 de ori, ii dai organismului timp sa decida daca acel aliment este nutritiv, daca este bun pentru tine", a mai spus yoghinul. 
 
3. Mancarea potrivita pentru fiecare anotimp 
 
Sadhguru spune ca exista alimente potrivite pentru fiecare anotimp, in functie de vreme si de nevoile corpului. 
 
"In luna decembrie, consumam alimente care produc caldura in corp, cum ar fi susanul si graul. Vara mancam alimente care ne racoresc, cum ar fi fructele si legumele". 
 
 
4. O dieta echilibrata 
 
Sadhguru vorbeste despre importanta unei alimentatii echilibrate, care sa contina suficiente legume, linte si tot felul de cereale. 
 
"Doctorii spun ca 80 de milioane de indieni sunt in pericolul de a se imbolnavi de diabet, iar unul dintre aceste motive este ca ei mananca ori numai cereale integrale, ori numai orez, iar asta nu poate sa fie bine pentru organism. Faptul ca mlti dintre indieni mananca aproape numai orez si foarte putine legume, este o problema reala".
 
5. Exista o singura regula in legatura cu mancatul sanatos 
 
Sadhguru nu crede in trucurile de mancat sanatos si pune pret pe o singura regula: cea mai buna modalitate de a decide ce sa mananci este sa-ti asculti corpul. El spune ca decat sa urmezi in mod repetitiv aceleasi obiceiuri, cel mai bine este sa ne alegem mancare conform cerintelor corpului. 
 
Atentie! Pentru orice schimbare pe care vrei sa o faci in alimentatia ta trebuie sa consulti un nutritionist. Tine cont ca informatiile de fata sunt aplicabile, dar fiecare corp este diferit!
 
Foto: Hepta, Youtube. 
Tags:
yoga
mancare
sanatate
dieta
alimente
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Minea Mihai
    1. Minea Mihai 29.07.2015 12:11

    Castiguri din prima luna! 100 ~ 285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: mineamihai@gmail.com

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare