Cum faci cea mai buna zacusca
Anul asta n-am prea avut chef sa fac zacusca, din lipsa de timp si de lene, dar nu m-am putut abtine si intr-un final, m-am luat prin surprindere si am cumparat ingredientele.
Daca le-am cumparat n-am mai avut incotro ca doar nu era sa le arunc. Imi place la nebunie zacusca, asa ca nu imi pare rau. De fapt nici nu e chiar asa de complicat de facut, mai greu e sa te apuci. Fiecare familie are probabil propria reteta de zacusca, mostenita de la bunici, Iata reteta mea:
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingrediente:
5 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 litru de ulei
1 litru de bulion (sau 1 kg de rosii date prin masina de rosii)
5- 7 foi de dafin
piper si sare dupa gust
Pasul 1: se coc vinete si gogosarii, se curata si se dau prin robotul de bucatarie sau masina de macinat carne.
Pasul 2: ceapa se curata, se taie julien, se caleste intr-o parte din cantitatea de ulei (cam un sfert de litru). Nu trebuie sa se rumeneasca, dar trebuie sa se inmoaie bine. Apoi, se marunteste in robotul de bucatarie (sau masina de macinat carne).
Pasul 3: Toate ingredientele enumerate mai sus se amensteca si se dau la fiert. Se condimenteaza dupa gust. Atentie la bulion daca este sarat. sa nu adaugati prea multa sare pentru ca zacusca va mai scadea.
Pasul 4: Se fierbe la foc foarte mic, aproximativ 2,5- 3 ore. Trebuie sa scada si sa se ingroase. Nu va speriati daca se va separa de ulei la un moment dat. E normal dar nu se intampla intotdeauna.
Pasul 5: Se poate adauga conservant. Cel mai bine e insa, dupa ce o puneti in borcane sa le sterilizati.
100 gr. de zacusca contine: 112 calorii, 3 gr. proteine, 8 gr. lipide, 8,7 gr. carbohidrati
Tips: Pentru un aport mai mare de proteine se poata aduag la o portie de zacusca, si jumatate de kg. de fasole uscata fiarta si transformata in pasta.
Pofta buna!