Zeci de mii de romani au murit in 2014 din cauza fumatului

40 de mii de romani au murit in primele 10 luni ale acestui an din cauza bolilor atribuite fumatului spune seful Reprezentantei Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olszavsky.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fumatul ucide anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria combinate. Cel mai negativ scenariu arata ca acest numar ar putea ajunge la peste 8 milioane anual in 2050.

Cifrele oficiale arata ca patru milioane de romani fumeaza anual 1,3 miliarde de pachete de tigari. Tot in fiecare an, 500.000 dintrei ei trec pragul cabinetelor medicale sau al spitalelor ca sa trateze bolile provocate de viciu.

Datele sunt ingrijoratoare. In fiecare ora, cinci romani mor din cauza bolilor provocate de fumat. Mai mult, cazurile de cancer pulmonar au crescut cu 30% in randul barbatilor si s-au dublat la femei, in ultimii zece ani.

Lasa-te de fumat in 5 pasi simpli

Daca iti trece prin minte sa te lasi de fumat, dar nu esti suficient de motivat(a), noi iti recomandam cateva trucuri care sa te determine sa renunti la acest obicei. 

1. Amana cat mai mult tigara, in acest fel o sa fumezi mai rar si o sa constientizezi ca nu e chiar asa imposibil sa te lasi.

2. Fa miscare, corpul tau o sa iti arate care ii sunt limitele si n-o sa-ti placa. O sa reduci tigarile ca sa poti face sport.

3. Consuma guma de mestecat, e un obicei care iti va taia cheful de tigari.

4. Ai grija cu stresul, cu cat esti mai ok cu tine si nu te mai stresezi din toate nimicurile, cu atat n-o sa mai ai nevoie de tigari.

5. Fumeaza doar cand simti nevoia si nu de plictiseala. Incearca sa faci experimente si sa observi ce se intampla cu tine cand nu fumezi o zi.

 

Tags:
Zeci de mii de romani au murit in 2014 din cauza fumatului
renunta la fumat
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • Aradean
    1. Aradean 27.10.2014 18:34

    Fara guma de mestecat, fara tigara electronica, fara alte ajutoare. Fumam de 33 de ani. Ajunsesem la 4 pachete pe zi, timp de 1an6 luni. La o cafea cu un prieten am hotarat ad hoc sa nu mai fumam. Trei zile am tinut ultimile 4 tigari si bricheta in buzunar...sa nu le duc dorul. Repetam in gand de 20-30 ori ,,tigara imi face rau, nu mai fumez", dimineata, la pranz si seara. AUTOSUGESTIE, nimic mai mult! Dupa 3 zile am lasat tigarile intr-un sertar. Pentru musafiri. Au trecut 12 ani si am ramas u regretul ca am fumat si cu un asm bronsic nevindecabil.

  • miha
    2. miha 28.10.2014 21:20

    Ai nevoie de bani?Iti propun un job usor-3 ore pe zi lucrand de acasa de la calculatorul conectat la internet,poti castiga cel putin 300 dolari pe luna.Nu este o farsa este o oferta foarte serioasa.Nu este nici mlm,nici joc pyramidal.Daca vrei sa afllii mai multe detalii trimite”info” la adresa miha_michelle2002@yahoo.com

  • Aradean
    3. Aradean 02.11.2014 12:31

    Buna ziua! Ati facut o propunere. Va rog sa treceti la pasul doi. Astept! ,,Aradean"

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare