Tea Slabeste: Pragul psihologic de 2 luni jumatate

Nu stiu voi cat rezistati pe o dieta, insa pentru mine perioada de timp de doua luni si jumatate este critica. Asa a fost intotdeauna pe parcursul nenumaratelor yo-yo's din viata mea. Dupa doua luni jumatate nu numai ca ma plictisesc, dar imi bag picioarele.

Pentru ca am implinit acum cateva zile fix atat, incerc sa imi dau seama cum sa fac ca de data asta (te rog, Corpule!) sa trec cumva de prag. Mai ales ca sunt la 105 kg, nu la 75, cat sa fiu un om normo-ponderal :)
Sa incepem cu cateva cauze pe care le-am descoperit, gandindu-ma bine la problema asta.

In primul rand, e vorba de un obicei. Asa a fost pentru mine in cel putin trei diete (asistate de nutritionisti, consilieri, antrenori sau de capul meu). Atat dureaza de obicei si programele de slabit. Intervine o suprasaturatie de informatie - cat sa tot citesti despre slabit, alimentatie sanatoasa, sport? Exista o monotonie in alimentatie, pentru ca incepi sa te obisnuiesti sa gatesti aceleasi feluri de mancare, cat de cat de sezon. Mai exista si frustrarile care se acumuleaza, ti se face dor de o bunatate, de un rasfat.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Of course, toate astea sunt scuze, insa vad samburele de adevar din care au inmugurit, il recunosc in unele postari de pe blog. E bine ca imi stiu slabiciunile :) Sa vedem insa si niste solutii, nu?

Am ales sa imi asum ca o saptamana n-o sa fiu buna de nimic din punct de vedere al slabitului. A coincis si cu o perioada in care nu am avut timp de sala, incerc sa mi-o asum si pe asta, dar imi sta in gat. Psihologic e foarte greu, pentru ca nu-mi vine sa dau cu piciorul la cateva luni de munca, si cele 11 kg pe care le-am slabit.

Solutiile pot veni numai luand fiecare dintre cauzele de care va vorbeam. Ce-a fost in trecut, ramane in trecut, iar obiceiurile se si schimba - acum e diferit pentru ca abordarea mea nu a fost o dieta drastica, iar sportul nu m-a daramat din picioare. Am simtit efortul, dar nu a fost sfasietor.
Am hotarat sa citesc mai putin in perioada urmatoare despre sfaturi nutritionale, sa ma concentrez pe mesaje motivationale si sa nu clachez prea tare. Sport-wise, vreau sa incerc lucruri noi, care sa ma scoata un pic din rutina si plictiseala. De ce renunt la ceva ce a mers brici timp de doua luni? Nu stiu sa dau un motiv real. Incep insa ca duminica.. o sa particip la un eveniment de alergat (caritabil, of course ;)) si imi doresc sa nu ma fac de ras. N-am mai alergat din copilarie, la propriu. Asa ca pregatesc adidasii, ma uit la prognoza, invit prieteni - ca sa nu fiu singura si sa incerc sa acopar din nesiguranta de a nu fi buna la acest tip de sport. Incerc sa iau doar partea buna si sa ma entuziasmez un pic.

Gastronomic vorbind, sunt intr-o cumpana. Pe deoparte mi-e dor de mancaruri traditionale, grele, cele pe care le mancam inainte sa ma apuc de epopee, de cheesecake si clatite si paine. Le-am numit, chiar daca mi-e rusine. Mi se strapezesc dintii la ideea de somon, nuci si fasole - o mare parte din meniul meu din ultima perioada. Ce-mi ramane de facut? Am zis ca o sa caut

retete de primavara, lucruri pe care pot sa le mananc doar acum si care sa nu se gaseasca in restul anului. Si pe care sa-mi propun sa le mananc mai ales acum, ca sa ma satur de ele si sa nu-mi mai fie dor pana la anul pe vremea asta. E work in progress, inca nu m-am organizat.

Psihologic e cel mai greu. M-am autoanalizat in perioada asta post-program-de-slabit. Poftele mici aduc pofte si mai mari, si se porneste un cerc vicios.

Asa ca solutia mea e sa imi imaginez ca sunt din nou pe 12 ianuarie si ca azi scriu textul de inceput de blog. Imi ramane doar sa imi conturez meniul alimentar si cel sportiv asortat pe primavara si sa imi doresc sa rezist inca doua luni jumatate. Baby steps.. Pe urma mai vedem. Alta solutie eu nu vad. Voi?

 

Tags:
Tea Slabeste: Pragul psihologic de 2 luni jumatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare