10 fructe ciudate pe care e musai sa le incerci

Calatorii 14.06.2013 Livia Caled

Cand ajungeti prin hipermarketuri, dati o raita si pe la raionul de fructe, nu se stie niciodata cand mai este adus inca un fruct exotic. Preturile la fructele exotice nu sunt mici, insa merita incercate.

Cel mai bine si ideal ar fi sa mancam fructele astea ciudate la ele acasa, ca sa avem o experienta completa. Dar pana ajungem in locurile alea, ar trebui sa stim cate ceva despre ele.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iata mai jos cateva fructe care pentru altii sunt banale, iar pentru noi ciudate:



1. Rambutan

Fructele de rambutan sunt inrudite cu litchiile, pe care le gasiti si la noi pe la Kaufland sau Real. Deosebirea dintre rambutan si litchii, este ca rambutanul are coaja cu tepii mai lungi si seamana cu niste mici arici rosii. Fructele de rambutan se gasesc prin Asia, sunt albe si zemoase, cu o aroma asa de fina, incat cu greu te poti opri din mancat.



2. Longan
Longanul este fratele chel al rambutanului, are un gust similar, insa o aroma mult mai intensa. Din pacate, el nu poate fi exportat, deoarece nu isi pastreaza prea mult timp aroma, asa ca trebuie sa mergem la el acasa sa-l mancam, prin Asia. Longan gasiti in Thailanda, China si alte tari din Asia de Est.



3. Durian
Daca ajungeti vreodata prin Thailanda sau Singapore o sa vedeti la aeroport diverse semne care arata ca este interzis accesul in avion cu fructul durian. De ce? Pentru ca mirosul lui este foarte puternic si nu este unul dintre cele mai placute. Durianul are un miros confuz, nu stii exact cu ce sa il asociezi. Unii spun ca miroase a ceapa, altii a ciorapi nespalati, iar altii a mancare stricata. Desi are mirosul asta, durian are multi fani. Coaja fructului este acoperita de tepi tari si trebuie data la o parte ca sa ajungi la mirositorul miez, moale si galben, pe care ori il iubesti, ori il detesti. Eu sunt din a doua categorie.



4. Mangosten
Este un fruct care se gaseste prin Asia de Sud- Est si prin America de Sud. Mangostenul se mandreste cu faptul ca este foarte sanatos, diverse parti ale lui sunt folosite in medicina traditionala asiatica, pentru tratarea unor infectii de piele, rani, dizenterie sau infectii ale tractului urinar. Fructul de mangosten are un continut crescut de antioxidanti si are un gust foarte bun, dulce, care nu seamana cu niciun alt fruct. Unii spun ca e o combinatie de piersici, capsuni si inghetata de vanilie.



5. Salak - Fructul sarpe
Se numeste asa pentru ca are o coaja care seamana leit cu o piele de sarpe, solzoasa si tare, pe care dupa ce o dai jos, te asteapta un adevarat festin pentru papilele gustative. Gustul este o combinatie de ananas si mar. Fructul nu este zemos si este foarte dulce. Este greu de desfacut, insa merita efortul. Salakul se gaseste prin Bali, Indonezia si alte tari asiatice.



6. Mana lui Budha
Este un fruct care pare scos dintr-un film fantasy sau dintr-un desen animat SF, de aceea nu prea iti inspira incredere sa il mananci. Acest fruct poate sa iti dea impresia unei lamai cu degete, insa se afla departe de gustul unei lamai. Are miezul alb si este foarte parfumat. Se gaseste prin China si India. Avand in vedere ca are atatea degete, din fruct ajungem sa mancam foarte putin miez.



7. Granadilla

De la granadilla te astepti sa fie ceva mai consistent, insa nu te alegi cu mare lucru. Fructul pare din plastic, are o coaja fina, portocalie, iar inauntru sta un fel de gelatina cu seminte. Gustul e aromat, acrisor, si te lasa cu o senzatie de nedumerire. Seamana foarte mult cu fructul pasiunii si deseori e confundat cu acesta. Granadilla creste in Africa, Australia si prin alte locuri unde este foarte greu sa ajungem.



8. Pitaya - Fructul dragonului
Are un aspect de ridiche ciufulita si nu prea stii ce sa faci cu el cand ti se ofera. Coaja e clar ca nu se mananca, asa ca trebuie sa explorezi prin interior. Aici gasesti multe seminte mici negre ascunse intr-un miez aproape alb. Fructul se gaseste si pe la noi, insa nu e atat de ieftin incat sa facem compot sau sucuri din el, asa cum e el cel mai bun. Pitaya este fructul unei specii de cactus. Are un gust usor dulce, asemanator cu pepene rosu combinat cu kiwi.



9. Kiwano
Mai este numit si castravetele african, pentru ca interiorul lui seamana destul de mult cu acela al unui castravete. Coaja este galbena-portocalie, cu niste protuberante, si este o adevarata incantare pentru ochi cand fructul este feliat. Kiwano se gaseste prin sud-vestul Africii, iar gustul, asa cum ii spune si numele, seamana cu cel de kiwi.



10. Jackfruit - Fructul lui Jack
Se numeste asa dupa botanistul scotian William Jack, care si-a petrecut o vreme prin India si Malaezia, studiind fructele. Unii spun ca frucul se numea jack inainte ca William sa se fi nascut, insa asta prea putin mai conteaza acum. Fructul se gaseste prin India, Nepal, Thailanda, Bangladesh, Vietnam, dar si prin Brazilia, Jamaica si cateva tari din Africa. Este cel mai mare fruct care creste intr-un copac. Gustul lui te duce cu gandul la o combinatie de banane cu ananas si mango.

Tags:
fructe ciudate
fructe exotice
fructe asiatice
rambutan
longan
mangosten
durian
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare