Dr. Bodgan Smeu: De ce nu functioneaza intotdeauna dietele

De obicei, dupa ce ne hotaram unde plecam in concediu, ne gandim si ca parca am vrea sa mai dam jos cateva kilograme ca sa ne bucuram intr-adevar de o baie de soare, nu sa ne pitim pe sub haine si umbrele pe plaja.

Asa ca incepem sa tinem cure de slabire destul de drastice, al caror efect este de scurta durata si de multe ori dezamagitor, pentru ca toata greutatea pe care am dat-o jos se intoarce, ba chiar cu alte kilograme in plus. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

„Sansele de a slabi cu o dieta si de a mentine apoi greutatea sunt in general foarte mici: atat timp cat pacientul tine dieta, o sa scada in greutate; in clipa in care o intrerupe se pun de obicei mai multe kilograme. Acesta este efectul yo-yo, iar majoritatea pacientilor trece se confrunta cu aceasta dezamagire. Trebuie stiut ca urmatoarea cura de scadere in greutate nu va reusi sa aiba acelasi efect. La nivel mondial sunt facute statistici pe milioane de oameni care au incercat cure de slabire si, din pacate, undeva la 3% reusesc sa se mentina odata ce au slabit cateva kilograme” spune dr. Bogdan Smeu, medic specialist in chirurgie generala si chirurgie metabolica, Ponderas.

Prima si cea mai frecventa greseala pe care o facem in momentul in care incepem un regim este aceea ca ne infometam. In felul acesta avem impresia ca daca ne obisnuim organismul cu mai putina mancare vom scapa si de kilogramele nedorite mai repede. Efectul este unul de scurta durata pentru ca dupa ce eliminam o parte din surplusul ponderal, metabolismul incetineste pentru a mentine substantele nutritive pe care le avem in organism.


In acest sens, e posibil sa fie nevoie sa marim numarul de calorii consumate dupa ce orpim dieta pentru a impulsiona astfel metabolismul sa functioneze la capacitate maxima.

O alta greseala frecventa este aceea ca apelam la diete din care eliminam complet carbohidratii, lipidele sau glucidele, elemente de care corpul nostru are nevoie in mai mica sau mai mare masura. De exemplu, dietele sarace in carbohidrati nu pot fi tinute pe o perioada indelungata, de aceea rezultatele dietei se intorc, de cele mai multe ori, impotriva noastra.

Indicat este sa apelam la specialisti in momentul in care dorim sa scadem in greutate, deoarece regimurile alimentare nu sunt o solutie universala pentru slabit, iar de cele mai multe ori avem nevoie de o schema personalizata daca dorim ca rezultatele sa se mentina in timp.

Trebuie sa fim si constienti ca aceste regimuri devin de fapt un stil de viata, prin urmare daca tinem o dieta pe o perioada scurta, este normal ca in momentul in care ne intoarcem la vechile obiceiuri alimentare sa revenim si la vechea greutate. Trebuie sa avem un regim de viata, sa obisnuim organismul cu alimente sanatoase si, bineinteles, sa nu uitam sa facem miscare.

Acest fenomen yo-yo are efecte negative nu numai aspectului fizic, ci si asupra sanatatii. Tesutul adipos va creste foarte mult ne va predispune la alte afectiuni precum cresterea tensiunii arteriale, complicatii cardiovasculare, prediabet si chiar diabet zaharat de tip 2.

Tags:
De ce nu functioneaza intotdeauna dietele
dieta yo-yo
Ponderas
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare