Iubim Buzaul!

Calatorii 29.04.2010 Jeanette

Pe cand lucram intr-o agentie de turism, nu prea aveam multe bucurii, de ce sa mint. Insa exista o raza de soare ca imi lumina viata, din cand in cand: Domnul B., colaboratorul nostru de la Buzau. Cand trebuia sa treaca pe la noi, dl B. suna si intreba :”Ce va aduc, fetelor?

Si-atunci, printre valuri de saliva cuvintele ni se imbulzeau in gura si ne bateam pe telefon: “Covrigi, carnati, covrigi!!” Era bucatica noastra de Buzau, venita la Bucuresti.

De ce trebuie deci sa fie emblema Buzaului in stema noastra nationala? Dincolo de alte valori, vom vorbi despre frumuseti si de-ale gurii, lucruri mai interesante pentru turism decat inventatorii si matematicienii.



- Covrigii de Buzau

Cui nu-i plac covrigii de Buzau, are precis o deficienta la papilele gustative. Felul in care ceva care se apropie atat de mult de pesmet, practic o paine uscata si tare poate avea un gust atat de incredibil incat ajungi sa mananci metri intregi de colane de covrigi va ramane pe veci un mister. Important este insa ca exista si-i iubim.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 



-Pufuletii

Ca sa ramanem la capitolul gustarele-drog, pufuletii de Buzau ne-au bucurat copilaria (generatiei mai lipsita de tentantii), si ne hranesc acum, intinsi lasciv si faramacios pe birou. Acum mai toata lumea produce pufuleti, dar daca apari cu o punga simpla, plina cu pufuleti buzoieni strambi si urati dar buni ca pacatul, lumea va sari pe tine.

 



-Carnatii de Plescoi

Bunicul meu era innebunit dupa carnatii de Plescoi. Eu l-am mostenit, si pana m-am facut mare am fost norocoasa posesoare a unei bucati vecina venita de la Buzau, careia ii aduceau rudele bunataturi. Abonament la Plescoi se numea ce faceam noi :). Cand apareau carnatii, bunicul trebuia sa se ascunda cu ei si sa-i piteasca prin frigider, pentru ca eram extrem de vigilenta. Am ramas cu slabiciunea pana in ziua de azi .

 



-Babicul de Buzau


Dar de babic ce sa mai spun? Era o delicatesa mult mai rara, dar la fel de apreciata. Acum incerc sa mananc de fiecare data cand imi cade in mana, dar realitatea e ca trebuie sa te duci in zona Buzaului ca sa ai parte de babicul adevarat. Babicul facut doar din carne, fara grasime, uscat natural si plin de ingredientul secret, care-l face BABIC: bulionul de ardei.

 


- Iahnia cu ciolan

Iahnie cu ciolan poti manca la orice restaurant (desi nu e recomandabil, ingredientele nu sunt proaspete), sau iti poti face acasa. Dar pentru a gusta adevarata iahnie, istorica si poetica, in locul ei de nastere, trebuie sa dai o fuga in preajma Buzaului. Daca ai o cunostinta cu bunica, care s-o gateasca, e cel mai bine. Insa si la restaurantele de tara de aici poti gasi iahnie adevarata, din aceea cu ciolanul fiert separat, cu rosii adevarate, ardei, ceapa buzoiana , cimbru si marar, gatita la cazan, in cantitati industriale.

 



- Ceapa de apa


Si pentru ca tot e un ingredient atat de apreciat in iahnie, si merge si ca garnitura, sa nu uitam de faimoasa ceapa de apa de Buzau. Ceapa rosie, dulce si iute, din care iti vine sa musti si sa plangi. Ceapa asupra careia te arunci cand apare in supermarketuri sau piete, si din care cumperi fara socoteala. Ceapa din care faci salata de ceapa cu cateva picaturi de ulei si otet. Oh, Buzau, we love thy ceapa!

 



Tags:
buzau
sarata monteoru
dealu mare
pietroasele
babic
carnati de plescoi
covrigi de buzau
pufuleti
iahnie de fasole
ceapa de apa
tuica
vulcanii noroiosi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
8 Comentarii
  • Bogdan
    1. Bogdan 30.04.2010 11:47

    Judetul Buzau - cred ca este printre putinele judete pe care le-am strabatut de-a lungul si de-a latul si iar de-a lungul si de-a latul: manastirea Ciolanu, tabara de sculptura de la Magura, muntele de sare de la Meledic, focul viu de la Lopatari, superba localitate Gura Teghii, muzeul chihlimbarului de la Colti, asezarile rupestre de la Alunis, lacul Siriu si multe altele.

  • irinix
    2. irinix 30.04.2010 16:40

    Eu sunt buzoianca si am avut parte de toate aceste minunatii inca din frageda pruncie. Iar covrigii de buzau sunt mai buni decat orice fel de covrigi de pe lumea asta, mai ales cand ii cumperi sirag abia scosi din cuptor, de parca ti se topesc in palme si apoi in gura. Covrigariile din buzau le recunosti in primul rand dupa miros, de pana sa dai coltul strazii, asa ca te indrepti spre ele de parca ai fi in transa... :) Si sa nu uitam ca tot in jud. Buzau a fost descoperit tezaurul de la Pietroasele care continea faimoasa Closca cu puii de aur, pentru cine isi mai aminteste de la istorie :)

  • Vizitator
    3. Vizitator 03.05.2010 18:38

    mandra ca snt buzoianca;;)

  • Bogdan
    4. Bogdan 04.05.2010 12:47

    Ce locuri ti-au placut cel mai mult in judet?

  • Vizitator-Ramona
    5. Vizitator-Ramona 05.05.2010 04:30

    si eu sunt buzoianca,iubesc tot ce inconjoara buzaul..m-am nascut in intr-o com.apropiata de bz.in bz am crescut si am absolvit liceul.Bunica mea toata viata a preparat faimosi carnati de plescoi si babicul si inca pastreaza acest obicei,de cate ori ajung pe acasa ei stiu ce sa-mi pregateasa,dar inainte de toate ciocnim cate un paharel de rachiu ca de bun venit ..iubesc buzaul!!!acum ca am citit acest frumos comentariu mi se face iara dor de casa..frumos articol,felicitari!

  • Vizitator Mari
    6. Vizitator Mari 17.09.2010 21:44

    Sunt nascuta, crescuta in zona taberei scolare Poiana Pinului(M.Ciolanu), frumoasa copilarie, in paradis! Pentru ce nu stiu, Buzaul este judetul cu cele mai multe "chestii"unicat in Europa sau in lume( Vulcanii, mina de petrol de la Monteoru,lacul Meledic al carui fundnu a fost "gasit"niciodata,focul viu, furnica ai din chilimbar conservata de 30mil ani, singurul muzeu al Chilimbarului din Europa- e posbil sa mai fie in Rusia unul si inca unul in Asia, atat! Zona Alunis- Colti- Fisici este una din putinele zone unde locuitorii au transmisie genetica dacica totala, asta mi s-a spus,asta mi s-a confirmat cautand pe net. Biserica dintr-o piatra de la Alunis, locuintele rupestre de la Nucu, Pestera Tatarului din Magadani, urmele meteoritului cazut pe tarina numita Marne, dealul Ivoiu cu varful retezat - In muchie la arie, dealul Gotilor ( incorect Hotilor) cu varful retezat, Scorpionul de Camboru ( creste pe versantul estic al dealului Vatraiu ), plugul de lemn cu brazdar de fier descoperit la Camboru ( aceasta piesa exista - piesa care taie pamantul este legata de corpul brazdarului prin " sleire"), ruinele unui lacas de cult din Prunii lui Caristian - la poalele Vatraiului - spre padurea Samaru, biserica din lemn de tei ( tot interiorul pictat pe acest fel de lemn) din Muscelul Caramanesc, masa din piatra sustinuta de un singur pilon ( are teica in centrul de greutate) si cate ar mai fi si de prin zona natala( tunelul de peste 10 km prin padure care leaga Manastirea Bradu de Pietroasele, etc, etc). Tare dor imi e, nu mai pot merge pe acolo, s-a dus familia :(

  • Carmen
    7. Carmen 27.09.2010 16:59

    Da, si eu sunt buzoianca, si sunt mandra de asta chiar daca am plecat de acolo de vreo 45 ani. Ma intorc cu drag si dor mereu aci, unde am vazut pt prima data lumina zilei si unde,printre altele, gatea mama cea mai buna fasole cu ciolan din lume....Tare dor imi e sa mai privesc in fiecare dimineata dealurile Arbanasului cand aparea soarele de dupa ei,sau Vulcanii Noroiosi.....dar nu se mai poate......nu...!!!))

  • ILIE
    8. ILIE 12.12.2011 16:47

    SUNT BUZOIAN DE PAMANT SI TARE MA MANDRESC , CAND AUD SI VAD CA MULTE DELICATESE CULINARE ARE ORIGINE TOT DIN BUZAU. ACTUAL LOCUIESC IN ARDEAL DE 20 DE ANI , SI AICI PREPARATELE CULINARE AU UN GUST APARTE , BUN , DAR PE DEPARTE DE CEL ORIGINAL DIN BUZAU. TE IUBESC BUZAU....SUFLETUL MEU E MEREU ACOLO...

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare