Remedii impotriva constipatiei

Specialisti 09.06.2009 dietetik

Un adult poate avea de la 3 pana la 21 de scaune pe saptamana, in mod normal. Atunci cand acestea sunt mai putin de 3 pe saptamana putem vorbi de constipatie.  Ea apare ca urmare a imposibilitatii golirii intestinelor sau intarzierea golirii lor.

Constipatia poate fi acuta sau cronica.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Cea acuta necesita tratament urgent, putand masca o afectiune chirurgicala de tipul ocluziei intestinale, mai ales daca este insotita de sangerari si campe abdominale.

 

Constipatia cronica, insa, este cauza a alimentatiei incorecte si a nerespectarii unui regim sanatos. Ea beneficiaza de tratament medicamentos, dar mai ales de corectare prin dieta.

 


De obicei constipatia este insotita de:

- nervozitate

- dureri de cap

- respiratie urat mirositoare datorita neeliminarii substantelor nocive din organism

- senzatie de disconfort abdominal (din cauza stazei, flora bacteriana actioneaza asupra materiilor fecale formandu-se gaze ce destind intestinele provocand durere)

- dureri abdominale.


Persoanele predispuse sunt cele sedentare, cu activitate fizica redusa, inclusiv cei care stau la birou, cele care nu consuma suficiente fibre si nu se hidrateaza corespunzator. Persoanele care amana sau intarzie evacuarea intestinelor sunt predispuse la constipatie, de aceea este util sa respectam un program cat se poate de fix pentru acest lucru, de obicei la aceeasi ora pentru a forta colonul (intestinul gros) sa isi accelereze miscarile (peristaltica). Un alt factor important este reprezentat de obiceiurile alimentare nesanatoase, adica mesele neregulate si bogate in arome artificiale, bauturile carbogazoase si alimentele de tip fast-food.


Pentru a scapa de aceasta problema trebuie mai intai sa acordati atentie simptomelor. Apoi incearcati unele remedii usoare, cum ar fi:


• O dieta bogata in fibre este un mod simplu de a mentine un “program regulat” sistemului digestiv. Fibrele amelioreaza tranzitul intestinal, ajutand astfel alimentele digerate sa ajunga fara prea mari probleme in colon. Incearcati musli, tarate de ovaz, paine integrala, fructe sau legume.


• Desi se stie ca are efect diuretic cafeaua poate cauza crampe in unele cazuri. Pentru cei care sufera de constipatie, cafeaua si chiar ceaiul tind sa scada cantitatea de apa din colon si astfel problema se inrautateste.


Exercitiile regulate sunt adesea cea mai buna si simpla metoda de a va asigura ca mintea si corpul sunt revitalizate. Un stil de viata activ asigura organismului energia de care are nevoie pentru imbunatatirea poftei de mancare si a digestiei.


• Desi laxativele de la farmacie va pot ajuta, cand sistemul digestiv se obisnuieste cu ele, constipatia nu mai cedeaza.


O buna hidratare cu peste un litru de lichide pe zi ajuta la digestia alimentelor si procesarea lor.


Ceaiul de crusin este benefic in acest caz, precum si cel de flori de soc care are efecte depurative, detoxifiante. Ceaiurile pot fi folosite indulcite cu miere.


Semintele de in inghitite ca atare seara sau uleiul de in sunt remedii foarte bune impotriva constipatiei.


• Dimineata pe stomacul gol este bine sa consumati un iaurt indulcit cu miere sau o portie buna de fructe uscate (caise, prune). Gemul sau pelteaua de prune are efect laxativ, ajutand la accelerarea tranzitului intestinal.


• Alimentele pe care trebuie sa le evitati sunt: branzica de casa, masinele, telemeaua, orezul, mezelurile, alimentele picante si bananele.


• Consumati din belsug legume si fructe: salate de fructe ce contin pepene galben, cirese, capsuni, kiwi si fructe uscate.


Uleiul de ricin poate fi si el o alternativa atunci cand celelalte metode dau gres. Trebuie insa sa cereti sfatul unui specialist inaintea folosirii lui.


Masajul abdomenului relaxeaza si calmeaza crampele, uneori bolnavul simtindu-se mult mai linistit dupa acesta procedura simpla: se pun palmele in jurul ombilicului si se rotesc masand usor.


• Incercati sa va faceti un program de masa cat se poate de stabil, astfel incat instestinul gros sa isi regleze si el activitatea. Daca sunteti la birou sau nu puteti servi mesele principale la ore regulate, faceti-va un obicei din a va hidrata corespunzator si a consuma in pauza de masa salate cu iaurt, mere, musli care sunt usor de servit. Daca sunteti acasa preferati supele de legume sau ciorbele in locul fripturilor, deoarece contin multe lichide si nutrienti.


• Inarmati-va cu rabdare, chiar daca efectele nu se vor simti imediat. Ele apar greu insa cu vointa veti reusi.


Succes!
 

Cristina Ion

Medic rezident medicina de familie

 

Puteti lasa intrebari pentru Dr. Cristina Ion legat de problemele de sanatate in formularul de mai jos

Tags:
constipatie
remediu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
14 Comentarii
  • rodica
    1. rodica 09.06.2009 14:29

    Interesant. doctorita mea mi-a indicat sa mananc kiwi ca fiind cea mai indicata fructa pt.constipatie.

  • Alexandra
    2. Alexandra 12.06.2009 15:18

    foarte bune sfaturile..stiam si eu de efectul prunelor uscate. In cazul meu, cafeaua cu lapte e cea mai buna pentru acest aspect:)

  • MITREA LUMINITA
    3. MITREA LUMINITA 17.06.2009 20:11

    As incepe prin a recomanda un probioti c zilnic ,si in afara sfaturilor d_voastra f pertinente as mai putea recomanda salata de varza proaspata sau murata zilnic care in afare dozei de fibra va echilibra flora fiziologica necesara si suficienta pt un tranzit ehilibrat

  • MITREA LUMINITA
    4. MITREA LUMINITA 17.06.2009 20:14

    masajul abdominal in sensul acelor de ceasornic pt stimulare si nu invers

  • dana
    5. dana 07.02.2010 17:37

    tot pt constipatie ,am inteles ca e bine sa bem 1-2 cani de zeama ramasa de la varza. leacuri auzite de la bunici

  • Laurentiu
    6. Laurentiu 24.04.2010 18:00

    Am suferit interventii chirurgicale, mai precis 2 operatii la uretra, cu sonda urinara. Am aproape 2 luni de cand stau cu ea... Si cam de o saptamana am inceput sa am probleme cu constipatia... De cand aceste probleme, am inceput sa consum foarte multe lichide, mai ales supa de legume care nu lipseste de la masa de pranz si ceaiul, care l-am inlocuit cu apa... Am inceput sa tin un regim cat pot de strict pentru ca am scaune insuportabil de tari, deocamdata pare sa nu aiba nici un efect lichidele consumate. Am luat chiar si laxative, insa nu prea m-au ajutat... As vrea sa stiu daca pot incerca si altceva...

  • Robert
    7. Robert 21.09.2010 15:56

    incearca forlax este foarte bun

  • cristina
    8. cristina 25.11.2010 01:13

    e normal sa am scaun odata la 4 zile?¿ daca nu ce metode sa aplic?¿

  • gyorgy karla
    9. gyorgy karla 02.03.2012 18:17

    mersi mai ajutat mult

  • MARCU ELENA
    10. MARCU ELENA 29.06.2012 22:44

    va rog daca se poate sa-mi dati un sfat.soacra mea este diabetica.de 10 zile.nu mai are scaun,zice ca nu ajunge mancarea an intestin,ramanand an stomac.a baur ceai de crusin,mi sa recomandat de la farmacie,ului de parafina nimic nu are efect si se simte f rau.va rog dac se poate sa-mi recomadnati ceva sa o pot ajuta..multumesc anticipat.

  • otiliaignat
    11. otiliaignat 01.07.2012 18:27

    Sfatul meu este sa consultati un medic! Nu-i normal ce se intampla si ot fi mai multe cauze, unele chiar urgente medicale. Chiar daca intre timp problema s-a rezolvat un control si cateva analize sunt obligatorii, mai ales ca este vorba despre un diabetic, deci un organism fragil! sanatate!

  • trifu gherghina
    12. trifu gherghina 12.07.2012 12:45

    AM O URTICARIE ACUTA SI A TREBUIT SA CONSUM UN REGIM CE CONTINE ,BRINZA DE VACI ,SUPA DE LEGUME .COMPOT DE MERE ,PUI LA GRATAR ... SI NU AM MAI IESIT AFARA DE 2 ZILE ,. DE REGULA SCAUNUL ESTE IN FIECARE DIMINEATA,, . CE TREBUIE SA FAC?? NU VREAU SA STAU PREA MULT ..... CU RESPECT GYNA TRIFU ,VA MULTUMESC!

  • roxana
    13. roxana 24.07.2012 12:43

    va rog frumos sa ma ajutati eu am probleme cu constipatie de cand am nascut.ies foarte rar la baie 1 data la 2 sapt si nu mai stiu ce sa fac recomandati mi va rog un medicament ceva pentru ca nu mai rezist eu sunt in germania si nu stiu ce fel de tratament sa folosesc de aici,.va multumesc si ast rraspunsu pe email ul meu.

  • mary
    14. mary 31.01.2013 12:06

    in urma cu 7 ani am tinut o cura de slabire si am reusit sa slabesc 40 kg. tot de atunci au aparut si problemele cu constipatia , mentionez ca in continuare sunt atenta la ce si cat mananc ,nu m-am mai ingrasat de atunci...nu fumez, nu beau : suc-uri,cafea ,alcool....VA ROG FRUMOS sa ma ajutati VA MULTUMESC!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare