Ceaiul verde si sanatatea

Dovezile arheologice arata ca oamenii consuma frunze de ceai de 500.000 de ani. India si China au fost primele tari care au cultivat ceaiul. “Mai bine nu mananc 3 zile, decat sa nu beau ceai o zi” zice un proverb chinez. In ziua de astazi sute de milioane de oameni din toata lumea consuma ceai, iar studiile insinueaza ca ceaiul verde in special (mai este numit si Camelie Sinesis), are un numar insemnat de beneficii.

Ceaiul verde este consumat de ani de zile in China, India, Japonia si Tailanda. In medicina traditionala chineza si indiana, practicantii foloseau ceaiul verde ca un stimulent (pentru eliminarea urinei), astrigent (pentru a controla sangerarea si a vindeca ranile) si pentru a imbunatati sanatatea inimii. Alte modalitati traditionale de utilizarea a ceaiului verde sunt pentru impiedicarea gazelor, reglarea temperaturii si a glicemiei, imbunatatirea digestiei.

Ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul oolong sunt toate compuse din frunzele plantei Camelie sinensis. Aceasta planta creste sub forma de tufa mare sau sub forma de copac. Ceaiul verde este compus din frunze nefermentate. Frunzele din ceaiul oolong sunt partial fermentate iar frunzele din ceaiul negru sunt complet fermentate. Ceaiul verde contine un numar mare de antioxidanti printre care polifenolici si catechici. Cu cat frunzele sunt mai fermentate si procesate cu atat cantitatea de polifenolii scade. Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete, etc. Oamenii de stiinta sustin ca radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire si la dezvoltarea bolilor, cum ar fi cancerul si bolile de inima. Ceaiul verde contine cea mai mare cantitate de polifenolii pe cand ceaiul negru contine de 3 ori mai multa cofeina decat ceaiul verde. Polifenolii par sa fie mai buni decat vitamina C! Ceaiul verde contine si alcaloizi care exercita un efect de stimulare nervoasa. Alcaloizii sunt compusi din teobromina, teofilina si cofeina.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare