Cardiopatia ischemica

 

Boala cardiaca ischemica sau cardiomiopatia ischemica este definita ca boala care afecteaza arterele coronare care iriga inima care isi micsoreaza calibrul. Ca urmare are loc o reducere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii si suferinta acestuia ca urmare a scaderii oxigenului, glucozei si acizilor grasi. Astfel apare angina, durerea precordiala sau durerile in piept cu caracter constrictiv (durere care tine, strange) care sunt expresia suferintei cardiace datorita lipsei de oxigen necesar contractiei.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Angina poate apare ca urmare a ingustarii lumenului coronarelor prin depunerea colesteroluluipe peretii acestora, iar efortul solicita muschiul inimii prin cererea crescuta de oxigen, astfel coronarele nu pot asigura oxigen in toate teritoriile si apare durerea.

 

Cardiopatia ischemica se manifesta de obicei prin durere la nivelul pieptului care se simte in spate, in umeri, in dinti,in ambele maini, in stomac. Ea apare de cele mai multe ori in a patra-a cincea decada a vietii, fiind o boala destul de comuna.

Persoanele predispuse la boala sunt:

  • Varsta inaintata
  • Persoanele a caror rude au aceasta afectiune.

 

Aceste lucruri neputand fi schimbate, exista insa o parte la care putem lucra si anume factorii de risc. Depinde de noi cat de mult vrem sa ne corectam stilul de viata pentru a ne proteja de aceasta maladie. Acestia ar fi:

  • Hipertensiunea arteriala
  • Nivelul crescut al colesterolului (dislipidemia)
  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Inactivitatea fizica
  • Diabetul zaharat
  • Hipertidiodia
  • Ateroscleroza
  • Anemia
  • Stresul

 

Conditiile care determina aparitia crizelor anginoase sunt reprezentate de frig, umezeala, oboseala accentuata, rapaus prelungit, stres si alimentatie excesiva.

 

Boala cardiaca ischemica este o afectiune grava prin complicatiile pe care le poate da, cea mai redutabila fiind infarctul acut de miocard care poate fi fatal. De cele mai multe ori bolnavii sunt nervosi, suparati si speriati ca boala lor se poate declansa oricand. Tendinta la depresie, teama este bine sa fie diminuata de la aparitia primelor simptome pentru a nu evolua negativ.

 

1. Cei predispusi la ischemie miocardica este bine sa se fereasca de frig, umezeala, efort fizic si psihic excesiv si stres.

 

2. Schimbarea stilului de viata este inca una din prioritati si poate fi atinsa foarte usor daca exista vointa.

 

3. Dieta saraca in grasimi animale,colesterol, fara alcool si fumat  diminua evolutia bolii.

 

4. Controlul hipertensiunii arteriale si regimul hiposodat sunt metode simple, dar care trebuie respectate.

 

5. Efectuarea exercitiilor fizice de doua trei ori pe saptamana  stimuleaza circulatia si pune inima la treaba.

 

6. Eforturile accentuate si sustinute sunt daunatoare si obosec cordul déjà suferind, de aceea este de preferat sa se efectueze activitati usoare, relaxante.

 

7. Sunt de evitat mesele copioase si bogate in colesterol. Se servesc  4-5 mese pe zi si se mananca putin si des.

 

8. Alimentele interzise ar fi : carnea de porc, chiar si din mezeluri, prajelile, rantasurile, carnea de miel, alimentele picantesi condimentate. Se renunta la sare.

 

9. Covrigii, pastele fainoase si dulciurile, aluaturile se consuma cat mai putin posibil mai ales la cei cu colesterol crescut.

 

10. Se consuma multe frcute proaspete si legume: ciresele sunt foarte bune datorita continutului de falvoniode, capsunile, merele, pepenele, strugurii, iar dintre legume: sfecla rosie, morcovii, broccoli, telina, varza si salatele de peste cu foi de salata verde si lamaie. 

 

11. Repaosul zilnic cu efectuarea activitatilor in prima parte a zilei evitand zilele insorite si toride,precum si hidratarea corespunzatoare sunt reguli de baza pe care un bolnav cardiac trebuie sa le respecte.

 

12. In India s-a efectuat un studiu asupra efectului benefic al consumului de cereale, uleiului de mustar asupra sanatatii cordului si a riscului de boala cardiaca ischemica si s-a ajuns la concluzia ca indivizii care consuma multe cereale au un risc mult mai scazut de a face cardiomiopatie ischemica decat cei care nu consuma. Cei care consuma ulei de mustar in loc de ulei de floarea soarelui  si multe vegetale cu frunze verzi au un risc mult mai scazut de a dezvolta aceasta boala  decat ceilalti indivizi care nu consuma vegetale.

 

13. Cardiacii care asociaza boli precum diabetul sau grasimi crescute in sange trebuie sa aiba grija la glucide, zahar, miere, dulceturi, sucuri din comert.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051601 

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/79/4/582

Tags:
cardiopatie ischemica
boli cardiace
angina
hipertensiune
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare