Castravetele

PROPRIETATILE DE BAZA

Castravetele nu face parte din seria legumelor despre care sa putem spune ca este extrem de sanatoasa sau ca aduce un aport semnificativ de vitamine. Totusi, vitamina C este cea mai prezenta intr-un castravete, insa aceasta, la 100 de grame, nu reprezinta decat 9% din necesarul zilnic al organismului uman pentru aceasta vitamina. Acidul cafeic (polifenolul) prezent si el, calmeaza iritatiile pielii umane.

Coaja castravetului, pe care, din pacate, foarte multi dintre noi o curatam, deci nu o folosim (vom vedea, mai incolo, ca uneori avem motive sa nu o consumam), este bogata in fibre si in potasiu, fier, magneziu si siliciu. Acesta din urma este o componenta de baza pentru sanatatea pielii, a oaselor, a ligamentelor a ligamentelor sau a tesuturilor.

Arsurile de la soare, umflaturile de la ochi sau dermatitele pot fi combatute cu coaja de castravete.

Per ansamblu, hidratarea si oxigenarea organismului reprezinta cele mai importante avantaje aduse de consumul regulat de castraveti proaspeti.

Calorii: 13 la 100 de grame.

ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE

Castravetii sunt foarte sensibili la caldura. Cand mergeti in magazine sau la piata, sa fiti atenti sa aiba capetele tari, iar culoarea sa fie verde normal spre verde inchis. Daca ii luati din piete, nu ii cumparati pe cei care stau expusi la soare. Acasa, in mod normal trebuie sa fie consumati proaspeti, insa daca ii depozitati in frigider, nu-i tineti mai mult de 2-3 zile, peste acest interval incep sa-si piarda din apa inmagazinata in mod natural.

Foarte important: marile lanturi comerciale sau marile companii producatoare aplica o pelicula de ceara pe coaja castravetului, pentru ca acesta sa fie protejat mai bine impotriva caldurii sau a lovirii involuntare. Nu este insa un lucru prea sanatos, asa ca daca vreti sa fiti suta la suta siguri ca alegeti un produs natural, cumparati castraveti organici (ecologici).
Daca nu gasiti castraveti organici, curatati-le coaja celor care au fost tratati chimic la suprafata.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Salate  - de la comuna si sanatoasa salata de vara pana la prepararea tzatziki-ului grecesc, castravetele face fata cu succes;

Murati – poate cea mai folosita intrebuintare a castravetilor, in special in Romania si in tarile slave sau arabe; cu otet sau in apa cu sare, castravetii murati merg de minune ca garnitura pentru fripturi, in loc de carbohidratii masivi din cartofi;

Sandvisuri – peste o felie de paine proaspata se asterne un start subtire de pateu de ficat (de pui sau de cucan) iar deasupra se astern felii subtiri de castravete;

CONCLUZIE:
Folositi cu succes si in activitatile de fitness, ca diuretic, de catre oamenii care vor sa slabeasca sau de catre cei care-si intretin corpul, castravetii fac acum parte in mod consistent din viata noasta culinara. Mai trebuie spus ca din punct de vedere stiintific, un castravete este considerat fruct, insa culinar este perceput ca o leguma. Este usor si hipocaloric, asta e tot ce trebuie sa stiti despre castravete.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare