Rolul grasimilor in alimentatie

Sunt tot mai multi oameni interesati de o alimentatie sanatoasa. Ce inseamna acest insa o alimentatie ca la carte, un regim de viata sanatos? Nutritionistii atrag atentia ca este important sa avem un aport caloric echilibrat, corelat cu stilul de viata. Ca regula generala alimentele consumate pe durata intregii zile, ar trebui sa ne asigure urmatoarele proportii din principalele categorii de nutrienti: glucide (55%), proteine (15%) si grasimi (30%). Care este insa rolul grasimilor in alimentatie?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cele mai mari dezbateri sunt referitoare la consumul de grasimi fiindca multi aleg sa elimine grasimile din alimentatie, dar si mai multi sunt cei care consuma grasimi exagerat. Niciuna dintre solutii nu este insa cea corecta, fiindca, desi grasimile sunt necesare organismului, consumate fara sa tinem seama de cantitatea si calitatea lor, ne afecteaza sanatatea.
 
Este important de retinut ca exista doua tipuri de grasimi: grasimile bune, adica cele nesaturate si grasimile rele, cele saturate. Cele din urma, cunoscute popular sub denumirea de “grasimi rele” duc la cresterea  colesterolului rau. Totusi nu ar trebui eliminate complet din alimentatie. Secretul este sa limitam consumul de grasimi rele, lucru deloc la indemana, avand in vedere ca le gasim in alimente usor accesibile ca: dulciurile rafinate, produsele de patiserie, lactatele grase, carnea grasa de vita si cea de porc.
 
 
Rolul grasimilor in alimentatie este important. Specialistii recomanda, pe cat posibil, inlocuirea alimentelor bogate in grasimi saturate, cu cele bogate in grasimi nesaturate: uleiurile vegetale (de masline, de in, de rapita) si produsele pe baza lor, precum maioneza si margarinele de noua generatie, bogate in grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6. Schimbarea este benefica in special pentru sanatatea inimii.
  

„Alimenta?ia bogata in grasimi saturate si sedentarismul au rol determinant in cresterea nivelului colesterolului, unul dintre factorii importanti pentru sanatatea cardiovasculara. Sa nu pierdem din vedere ca aproximativ 80% dintre bolile de inima ar putea fi prevenite prin simple schimbari ale stilului de viata - o alimentatie echilibrata si putina miscare practicata cu regularitate” spune doctorul nutritionist Maria Spiridon.

De asemenea legumele, fructele, cerealele, lactatele slabe, carnea de peste, ouale consumate cu moderatie, fructele oleaginoase si lichidele completeaza o dieta sanatoasa. Iata de ce ar trebui sa le includem in meniul zilnic.  
 
Concluzia: o dieta echilibrata, exercitiile fizice practicate cu regularitate si repetarea analizelor de sange de cel putin doua ori pe an sunt primii pasi pe care trebuie sa îi urmam in lupta impotriva colesterolului.

 

Tags:
Rolul grasimilor in alimentatie
grasimi rele
grasimi bune
colesterol ridicat
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare