Afla cum sa previi si cum sa tratezi varicele

Specialisti 15.12.2011 dietetik

Inestetice si in acelasi timp periculoase din punct de vedere medical, varicele apar mai frecvent la femei, in special la cele cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Boala dezvolta o senzatie de disconfort la nivelul intregului picior sau doar la nivelul gambei, insa in cazurile severe varicele se pot rupe si pot duce chiar la afectiuni mai grave, precum leziuni ulceroase la suprafata pielii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cine este predispus la varice?

Persoanele sedentare, persoanele care stau prea mult pe scaun ori prea mult in picioare, cele care sufera de obezitate sau de dereglari hormonale sunt cele mai predispuse la aceasta boala.

Cum previi varicele?

Potrivit dr. Elfarra Mazen Saib, medic specialist in chirurgie vasculara la spitalul Delta Hospital, daca boala este depistata la timp, aceasta poate fi tratata fara o interventie chirurgicala ori tratament medicamentos.

Iata cateva sugestii de prevenire a varicelor din partea domnului doctor Elfarra Mazen Saib pentru persoanele care sunt predispuse acestei boli:

- practicarea de sporturi care favorizeaza circulatia sangvina in zona membrelor inferioare (ciclism, mers pe jos, inot)
- baile cu apa sarata (inclusiv sare dizolvata in apa pregatita pentru baie) si dusuri reci pentru a combate senzatia de picioare obosite
- purtarea de imbracaminte si incaltaminte comode si evitarea corsetelor care strang regiunea inghinala si pantofii cu toc inalt
- pierderea in greutate, in cazul in care sunt supraponderale
- includerea in alimentatia zilnica a vegetalelor si cerealelor care usureaza digestia si combat constipatia
- realizarea de exercitii de dezmortire periodic, atunci cand sunt la serviciu
- ridicarea gambelor timp de 10 minute mai sus decat pozitia corpului, in timpul zilei sau seara inainte de culcare.

Cum tratezi varicele?

Daca varicele au aparut deja, pot fi tratate medicamentos sau chirurgical, in functie de gravitatea afectiunii ori de necesitatea fiecarui pacient.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de tonice venoase care reduc edemul si inflamatia. Aceasta este o terapie de baza pentru persoanele predispuse genetic sau la care sunt prezente semnele bolii ori pacientii care nu pot suferi o interventie chirurgicala. De asemenea, tratamentul medicamentos se mai foloseste si ca adjuvant inainte si dupa operatie.

Tratamentul chirurgical se adreseaza majoritatii cazurilor de varice si se poate realiza in mai multe feluri, medicul alegand-o pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului. Interventiile chirurgicale pentru eliminarea varicelor pot fi crosectomie insotite de procedeul Babcock sau, alternativ, de partial Stripping ori flebectomia microchirurgicala.

Alte tratamente sunt cele endovenoase prin scleroterapie, laser endovenos si radiofrecventa. "Acestea sunt interventii minim-invazive, rapide si care asigura un aspect postoperator estetic, insa unul din dezavantajele lor este aparitia frecventa a recidivelor. Rata de recidiva cea mai scazuta o are chirurgia clasica, insa trebuie luat in calcul ca alegerea celei mai bune metode de tratament se realizeaza in functie de gravitatea varicelor si de nevoile pacientului", adauga specialistul Delta Hospital.

Tags:
Afla cum sa previi si cum sa tratezi varicele
tratament
prevenire
varice
Delta Hospital
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare