20 de lucruri pe care sa nu le mai cumperi si sa ti le faci acasa

Multe produse din comert contin chimicale si tot felul de ingrediente deloc sanatoase. Pe langa faptul ca multe sunt daunatoare sanatatii, sunt si scumpe sau toxice pentru mediul inconjurator. Sa iti faci acasa produse de curatenie, lotiuni de corp, sampon, pasta de dinti, crema de fata, dar si ketchup, maioneza sau dressinguri pentru salate nu este deloc complicat. Trebuie doar sa ai rabdare si sa fii dispusa sa renunti la dependenta de anumite produse.

Iata mai jos 20 de produse pe care ti le poti face acasa:
 
1. Dressinguri pentru salate, maioneza si ketchup
 
De ce sa cumperi tot felul de sosuri, maioneza sau ketchup, cand ti le poti prepara usor acasa? In acest fel, stii cat zahar si cata sare consumi, ceea ce nu se poate spune si despre produsele din comert. Aici gasesti mai multe retete de dressinguri pentru salata, iar aici reteta pentru un ketchup bun.

2. Sampon
 
Amesteca o lingura de unt de cocos, 2-3 linguri de sapun lichid Castilia, 10 picaturi de ulei esential de rozmarin sau levantica si cateva picaturi de ulei de migdale, daca ai parul uscat. Alte retete de sampon de casa gasesti aici.
 
3. Lotiune pentru curatarea rapida a parului
 
Amesteca intr-o sticla 3 parti de apa si una de bicarbonat de sodiu. Aplica acest amestec pe parul ud sau uscat, pe toata lungimea firului de par, si lasa-l sa actioneze 1-3 minute. Clateste bine si gata, parul arata proaspat spalat. Acest sampon trebuie folosit ocazional, de fiecare data cand parul pare incarcat, lipsit de stralucire si deteriorat. 
 
4. Crema hidratanta pentru fata
 
Nu este mare inginerie sa iti prepari crema hidratanta acasa. Pentru o crema de fata care sa te tina mai mult ai nevoie de 2 linguri de ulei de migdale sau de argan, o lingura unt de cocos, o lingura unt de shea, o capsula de vitamina E, 2-3 linguri ceara de albine, o jumatate de lingurita de gel de aloe vera si cateva picaturi de ulei esential de trandafiri sau lavanda. Ca sa o prepari trebuie sa pui intr-un vas, deasupra unei bai de aburi, ceara de albine, iar cand se topeste sa o amesteci cu celelalte ingrediente. Dupa ce se raceste, crema se pune intr-un recipient. 
 
 
5. Crema de maini
 
Pune la topit intr-un vas la bain-marie o lingura de unt de shea, o lingura de unt de cacao si o lingura de ceara de albine. Dupa ce se topesc aceste ingrediente, adauga glicerina vegetala, tinuta si ea sa se incalzeasca putin la aburi, apoi cateva picaturi de ulei esential, o capsula de vitamina E. Amesteca toata compozitia si pune-o intr-un recipient.
 
6. Lotiune de corp
 
Daca pielea ta se usuca foarte repede, prepara-ti o lotiune cu gel de aloe vera si ulei de cocos. Aceasta lotiune se absoarbe rapid in piele si este foarte hidratanta. Ea functioneaza ca un adevarat balsam pentru piele deoarece calmeaza mancarimile, hidrateaza si confera stralucire. Cum prepari aceasta lotiune? Nimic mai simplu: amesteca 2 linguri de unt de cocos cu 2 lingurite de gel de aloe vera.
 
7. Balsam de buze
 
Amesteca o jumatate de lingurita de ceara de albine cu o jumatate de lingurita de unt de cocos, cateva picaturi de ulei de masline si un sfert de lingurita de unt de shea. Pune acest amestec la microunde pentru 30 de secunde. Vei obtine o pasta cremoasa, omogena. Toarna rezultatul intr-un recipient de balsam de buze, lasa-l sa se raceasca 5 minute, apoi baga-l la frigider inca 10 minute. 
 
8. Lotiune pentru exfoliere
 
Cea mai simpla metoda de exfoliere si hidratare a pielii este sa te dai pe corp cu o lotiune din 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de zahar. Maseaza-ti bine zonele uscate ale pielii cu acest amestec si pielea ta va fi hidratata si stralucitoare. 
 
9. Solutie pentru curatarea mobilelor
 
Pune intr-un pulverizator o lingurita de ulei de cocos cu apa si putina lamaie sau putin otet si foloseste aceasta lotiune pentru curatarea mobilelor de praf si pete. Ele vor fi mai curate si mai stralucitoare. Daca nu ai rabdare sa faci solutia, poti pune ulei de cocos pe o carpa si sa stergi mobilele cu ea.
 

10. Solutie de curatat covoarele
 
Covoarele tale sunt imbacsite si pline de praf? Curata-le cu o solutie cu apa si otet. Este suficient sa pulverizezi aceasta solutie pe ele si ele vor fi mai curate si isi vor schimba mirosul cu unul placut.
 
11. Solutie anti-molii
 
Pe langa faptul ca lavanda are un miros placut si iti parfumeaza casa, ea alunga si moliile. Pune printre haine saculeti cu lavanda sau prepara o solutie cu ulei de lavanda si apa si pulverizeaza prin casa si prin sifonier.
 
12. Spray dezinfectant
 
Amesteca apa, cu ulei de eucalipt, ulei de levantica si ulei esential de arbore de ceai. Aceste uleiuri au proprietati anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungale si ajuta la dezinfectarea suprafetelor. 
 
13. Vopsea de par
 
Daca iti place sa ai o nuanta a parului mai deschisa, atunci s-ar putea sa iti placa aceasta combinatie. Amesteca o lingura de ghimbir pisat cu una de seminte de mustar si cu una de curry. Adauga putin turmeric, insa nu foarte mult, daca nu vrei sa te trezesti cu un par prea blond. Pune toate aceste ingrediente la fiert cu o ceasca de apa, pana cand se coloreaza foarte bine, dupa care lasa solutia sa se raceasca. Aplica aceasta solutie pe par si las-o sa actioneze 30 de minute, dupa care clateste cu apa calduta. Mai multe idei de vopsire a parului intr-un mod natural gasesti aici
 
14. Fard de obraz
 
Pentru a prepara un fard ai nevoie de o sfecla rosie, care musai trebuie deshidratata, dupa care rasnita fin. Daca nu ai un deshidratator, feliaza subtire sfecla si las-o sa se usuce. Dupa ce se usuca, rasneste fin bucatile de sfecla uscata pana cand se transforma intr-o pudra. Mai multe retete de farduri gasesti aici.
 
15. Solutie pentru desfundarea nasului
 
Prepara-ti o solutie cu o cana de apa calduta, o jumatate de lingurita de sare de mare si un praf de bicarbonat de sodiu. Pune-ti picaturi in nas de fiecare data cand este infundat.O alta idee este sa pui cateva picaturi de menta intr-un litru de apa clocotita, dupa care sa inhalezi aburii. Stai cu un prosop deasupra capului si inspira adanc. Uleiul esential de menta il gasesti la magazinele naturiste.
 
16. Deodorant antiperspirant
 
Pentru a-ti face acasa deodorantul antiperspirant ai nevoie de 3 linguri de ulei de cocos cu 3 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de unt de shea, o lingurita de amidon si cateva picaturi de ulei esential pentru miros. Pune intr-un recipient la incalzit, eventual la bain-marie, untul de shea si uleiul de cocos. Este important sa fie putin incalzit ca sa se amestece bine. Dupa ce s-a amestecat bine, ia recipientul de pe aragaz si adauga bicarbonatul de sodiu si, optional, amidonul. Amesteca bine, dupa care adauga cateva picaturi de ulei esential (lavanda sau altceva). Pune intregul amestec la rece, dupa care intr-un recipient de deodorant mai vechi sau intr-un borcanel.

17. Pasta de dinti
 
Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu o jumatate de lingurita de sare de mare fina, 1 picatura de ulei de menta sau de cuisoare si cateva picaturi de apa. Ingredientele trebuie amestecate pana se fac o pasta cremoasa. Mai adauga apa daca pasta este prea groasa. Alte retete de pasta de dinti gasesti aici
 
18. Solutie pentru demachiere
 
Amesteca cu blenderul un castravete curatat de coaja cu o lingurita de ulei de masline. Alte uleiuri foarte bune pentru ten sunt uleiul de struguri, uleiul de argan, cu importante proprietati antirid, uleiul de migdale sau uleiul de cocos.
 
19. Solutie pentru geamuri
 
Combina un pahar de apa cu unul de vodca si pune compozitia rezultata intr-o sticla cu spray. Adauga o picatura de ulei de lavanda daca ti se pare prea intens mirosul de vodca. Pentru aceasta solutie este cea mai buna vodca de pe piata, nu este nevoie sa dai banii pe cine stie ce bautura scumpa.

20. Solutie pentru curatarea cazii, wc-urilor si a chiuvetelor
 
Amesteca patru linguri de bicarbonat de sodiu cu una de sare kosher. Curata cada, chiuvetele si wc-urile cu aceasta solutie. Daca iti este teama sa nu se zgarie, pune o sare mai fina. Baia poate fi curatata si cu o solutie din bicarbonat de sodiu cu zeama de lamaie. 
 
 
Tags:
solutii naturale
sampon facut in casa
vopsea de par naturala
crema hidratanta facuta in casa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare