Dragostea arde caloriile: mit sau realitate?

Secrete 10.02.2009 Madalina Stama
Traim vremuri in care totul se desfasoara cu pasi repezi. Mancam pe fuga, nu mai tinem cont ce si cat servim la o masa, ne stresam cu tot felul de lucruri care-si gasesc un loc confortabil in vietile noastre, incepem sa valorizam notiunea de timp si mai presus de toate…iubim. Femeile sunt cele care in numele iubirii fac orice sacrificiu. Tin tot felul de diete, despre care stiu prea putin, insa promit multe, fara sa stii ca procedeaza gresit si risca sa-si puna in pericol sanatatea. Dar, mai conteaza asta?

In timp ce unii dintre noi isi alimenteaza stresul cu tot felul de detalii marunte, altii traiesc fiecare moment la intensitate maxima, ca si cum ziua de azi ar fi ultima si poate ca ar trebui sa mai invatam si noi cate ceva de aceste persoane, caci in fond, fiecare persoana ar trebui mai devreme sau mai tarziu sa gaseaca definitia fericirii.

Punem mult accent pe aspectul fizic si atunci orice mic defect trebuie retusat. Mai tarziu ajungem la concluzia ca doar am pierdut timpul degeaba. Am vrea sa slabim mult si in scurt timp fara sa stim ca acest lucru este aproape imposibil.

Daca suntem stresati, ne este frica ca unele lucruri sa nu iasa gresit, gandindu-ne tot timpul la problemele cotidiene ne imbolnavim si acest lucru este dovedit. Frica ne imbolnaveste rinichii, ficatul, creierul, pancreasul, in timp ce tristetea perturba buna functionare a plamanilor. Cu alte cuvinte, se stabileste o legatura directa intre starea emotionala si sanatatea noastra. Emotiile negative sunt raspunzatoare pentru blocarea meridianelor energetice care trec prin diverse sisteme si organe, in timp acestea nu mai sunt alimentate asa cum trebuie, implicit nu mai functioneaza cum trebuie si ca rezultat ne imbolnavim.

Dupa cum bine observi, conteaza extrem de mult starea psihica. Evident ca daca esti optimist asta iti va aduce numai beneficii. Dar, te-ai gandit oare ce relatie se naste intre sentimentul de dragoste si silueta?

Nu este greu sa-ti dai seama dupa anumite semne particulare ca cineva este indragostit. Rade mai des decat o face in mod normal, spune lucruri lipsite de sens si cate si mai cate. Hormonii fericirii sunt mai multi ca niciodata, iar jocul dintre iubire  si ratiune este castigat de prima. O dovada certa a faptului ca atunci cand iubim judecam pe baza sentimentelor si nu a informatiei procesate de creier.

Si ce legatura au toate acestea cu silueta? Ei bine, se spune ca atunci cand iubesti reusesti sa slabesti. Sa fie oare un mit? Ne-am propus sa descifram sensul acestor cuvinte, sa vedem daca exista un sambure de adevar.

Asa cum probabil stii, in multe dintre cazuri oamenii care sufera de stres si-l alimenteaza mancand, iar evident silueta are de suferit. Insa dragostea se dovedeste a fi medicamentul - minune in lupta cu stresul si…kilogramele in plus.

Cercetatorii suedezi au realizat un studiu prin care au aratat modul in care sanatatea psihica influenteaza nivelul de stres si relatiile sociale ale fiecarui individ. Studiile realizate pana in prezent au aratat ca nivelul ridicat de stres afecteaza sistemul imunitar si contribuie decisiv la aparitia afectiunilor cardiace. Si nu mai este un mit faptul ca stresul isi lasa “amprenta” asupra siluetei. Dupa ce comit greseala sa se refugieze in bucatarie, golind frigiderul, multe femei se plang mai apoi de kilogramele in plus.

Psihologii au apreciat ca persoanele care sunt foarte tandre in cuplu  inregistreaza scaderi ale nivelului de stres. O banala strangere de mana este suficienta pentru ca tensiunile acumulate peste zi sa dispara. Indiferent de modul in care se arata dragostea, aceasta reuseste sa alunge stresul acumulat, despre care am vazut ca este un prim factor in aparitia unor probleme serioase de sanatate.

Persoanele care iubesc, fara sa stie arata din fericirea lor si altora, zambesc des. S-a demonstrat ca prin zambet se elibereaza endorfina (hormonul fericirii) si serotonina. Endorfina mai este secretata si atunci cand consumam dulciuri (ciocolata) lucru care explica bucuria de pe chipul unora. Acesti doi hormoni constituie armele impotriva durerii si stresului. Acestia ne fac sa ne simtim mult mai bine. Asa ca zambetul este un medicament natural.

Dragostea arde caloriile! Cum asta? S-a calculat ca prin sarut se ard 12 calorii si sunt activati 36 de muschi ai fetei, potrivit spuselor unor cercetatori spanioli. Si evident ca de-aici putem desprinde concluzia ca gesturile de iubire ne slabesc.

Iata si partea pozitiva a lucrurilor: te instalezi pe un norisor pufos, vezi lumea in roz, iubesti la nebunie, arzi caloriile, silueta de viespe ti-o recapeti si asta fara sa tii dieta. Cine nu doreste asa ceva?
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
8 Comentarii
  • lita
    1. lita 11.02.2009 18:48

    super

  • hfjsbfju dh
    2. hfjsbfju dh 17.02.2009 23:42

    ati putea trece direct la subiect nu sa mai tot scrieti atata....

  • MadalinaS
    3. MadalinaS 22.02.2009 20:25

    scopul era sa prezentam maniera in care dragostea poate avea un impact asupra siluetei, de genul atunci cand suferi din dragoste slabesti si nicidecum sa prezentam lucrurile intr-o alta maniera...

  • ana
    4. ana 28.02.2009 21:33

    E foarte adevarat.. am simtit-o pe propria piele :)

  • RAISA
    5. RAISA 02.03.2009 15:19

    M-ati convins! este un articol foarte bun mai ales acum la inceput de post

  • mony
    6. mony 29.05.2009 15:22

    este adevarat vorba aceea cand iubesti pe cineva drag chiar slabesti asa am patit si eu

  • paula
    7. paula 04.08.2009 08:50

    cred ca adevarat,si plin de interes,multumim

  • kity
    8. kity 28.12.2010 15:36

    este foarte adevarat..cine stie cunoaste!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare