Care este cea mai buna pozitie pentru somn?

Afectiuni 16.07.2013 Livia Caled

Se pare ca nu toate pozitiile de somn au acelasi impact asupra corpului, unele il afecteaza negativ, altele il odihnesc, iar altele relaxeaza doar anumite parti ale corpului. Potrivit Huffington Post, cea mai recomandata pozitie de somn este cea in pozitia fetala, doarece este una dintre cele mai naturale pozitii pentru corp.

Iata ce au descoperit cercetatorii:

Dormitul pe spate este o pozitie buna care ajuta la echilbrarea masei corporale, tine organele interne aliniate si previne durerile de gat si de spate. Daca iti pui o perna sub genunchi, spatele o sa stea si el intr-o pozitie benefica. Dormitul pe spate nu este indicat persoanelor care sforaie, nu mai este un secret pentru nimeni ca aceasta pozitie accentueaza sforaitul. Asadar, daca dormiti cu cineva in pat, evitati sa dormiti cu fata in sus, o sa-i disperati pe cei din jur si nu o sa intelegeti dimineata de ce ei sunt obositi si nervosi.

Dormitul pe o parte este pozitia cea mai sanatoasa, indiferent daca este pe partea stanga sau pe partea dreapta, deoarece contribuie foarte mult la  relaxarea spatelui. Dormitul pe partea stanga reduce durerile de inima, contrar opiniei comune ca le accentueaza sau ca ingreuneaza respiratia. Nu exista dezavantaje la aceasta pozitie, dat fiind ca urmeaza curbura naturala a coloanei vertebrale, deci puteti sa alegeti linistiti aceasta pozitie de somn, o sa va treziti foarte odihniti.



Dormitul pe burta este bun pentru cei care sufera de dureri de spate, studiile aratand ca statul pe burta elibereaza presiunea acumulata intre vertebre. Dezavantajele la aceasta pozitie sunt mai multe fata de celelalte de mai sus, medicii avertizand ca ea atrage diverse riscuri pentru sanatate. Daca dormiti in asemenea fel, sunt sanse mari sa va treziti cu gatul stramb, cu mainile amortite si chiar cu dureri de spate. Pozitia nu e recomandata pentru femei, asta daca vor sa isi mentina sanii frumosi si fermi.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In cazul cuplurilor, medicii nu recomanda somnul in pozitia imbratisat, deoarece acesta devine incomod in timpul noptii si riscati sa va treziti la fiecare miscare pe care o face celalalt. Un somn odihnitor creste longevitatea, mentine silueta, imbunatateste atentia si memoria.

Tags:
pozitii pentru somn
dormitul pe spate
dormitul pe burta
dormitul pe o parte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare