Cat de sanatoasa este cafeaua?

Secrete 01.09.2008 dietetik
Adevarul este ca substantele care se gasesc in cafea (normala sau decofeinizata) ajuta la combaterea bolilor cum ar fi: cancerul, diabetul, pietrele la vezica, cancerul la colon, reduce riscul bolilor de ficat si a bolii Parkinson. S-a mai constatat ca substantele care se gasesc in cafea redau energie, limpezesc mintea si imbunatatesc performanta in sportul de rezistenta. Insa cafeaua nu trebuie pusa in aceeasi categorie cu mancarurile sanatoase cum ar fi: fructele, legumele proaspete si cerealele.

Cafeaua contine antioxidanti importanti corpului. Cafeaua este printre singurele bauturi cu o cantitatea mare de antioxidanti. Profesorul de chimie, Joe A. Vinson, de la Universitatea de la Scranton, Pennsylvania, impreuna cu echipa lui au aprofundat cercetarea cafelei. S-a constatat ca substantele care se gasesc in cafea contin cea mai mare cantitate de antioxidanti dintr-o dieta a unei persoane tipice. Ei sustin ca antioxidantii combat cancerul si alte boli.

Echipa lui Vinson a analizat cantitatea de antioxidanti din 100 de alimente, printre care: fructe, legume, seminte, alune si bauturi comune. Rezultatele au fost astfel:

Cafeaua – 1229 mg antioxidanti
Ceaiul – 294 mg antioxidanti
Bananele – 76 mg antioxidanti
Fasole uscate – 72 mg antioxidanti
Porumb – 48 mg antioxidanti

Asta nu inseamna ca trebuie sa inlocuiti fructele si legumele cu cafea.

Cafeaua ajuta la combaterea diabetului

Faptul ca substantele din cafea ajuta la combaterea diabetului este sustinut de multe studii si cercetari. In studiul Iowa Women’s Health, peste 28.000 de femei au fost monitorizate pentru o perioada de 11 ani. S-a constatat ca femeile care au consumat 4 sau mai multe cani de cafea zilnic, au sanse cu 20% mai mici sa faca diabet. Un studiu din Finlanda sustine ca prin consumul de 3-6 cani de cafea pe zi sansele de a face diabet scad cu 25%.

Dezavantajele cafelei

Cafeaua are totusi si niste dezavantaje. Cafeaua normala si cafeaua decofeinizata relaxeaza muschii care retin acidul gastric, insemnand ca persoanele cu arsuri la stomac sunt incurajate sa evite sau sa limiteze consumul cafelei. Cafeaua contine deasemenea cofeina, un stimulent care provoaca dependenta. Cafeaua poate mari tensiunea, pulsul si bataile de inima neregulate. Insa aceste efecte negative se agraveaza atunci cand cantitatile consumate sunt excesive. Din cauza cofeinei, persoanele care au probleme cu somnul ar trebui sa evite sau sa limiteze consumul de cafea cu cofeina. Pentru cei care beau cafea ca sa “se trezeasca” dimineata, o cercetare noua recomanda consumul cafelei impartite pe parcursul zilei. De exemplu, decat sa beti 500g de cafea dimineata, beti cate 50-100g la aproximativ o ora.

Cel mai important este sa consumati cafea cu moderatie!
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
4 Comentarii
  • fabi_arina
    1. fabi_arina 13.02.2009 10:31

    sunt total de acord cu beneficiile consumului de cafea. Primul lucru pe care il fac dupa ce ma trezesc este sa prepar cafeaua pe care o servesc cu sotul meu(de obicei la ora 06.30). Parca e mai buna bauta in in doi.

  • iony_dinu
    2. iony_dinu 15.02.2009 17:22

    eu, nu pot sa ma trezesc dimineta daca nu -mi cana de cafea cu lapte. Ma opresc in fiecare dimineta la peco ,si-mi iau cafea :bem dintr-un pahar eu cu sotul meu si cand ajung la serviciu mai imi iau una.

  • ionut....
    3. ionut.... 28.02.2009 10:36

    nu sunt de acort cu tot ce-ti creaza dependenta...de ce sa nu avem o viata linistita...?...vezi anumite persoane , daca nu au baut cafea de dimineata parca sunt zombi..este normal?...

  • Vizitator
    4. Vizitator 25.11.2010 21:41

    nu e normal ca oamenii care nu isi beau cafeaua de dimineata sa fie lipsiti de energie, gen zombi... posibil din cauza obisnuintei, tabietului, si a dependentei.eu beau cafea pt ca imi face placere, o beau si la ora 21 si nu am nimic. eu cred ca din moment ce cafeaua nu mai este savurata de placere, ci din necesitate, este deja un semnal de alarma pt organism... oricum, efectele benefice si mai putin benefice sunt in toate, de la alimente, la sex, la situatii de viata.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare