Fa-ti copilul sa manance sanatos

Iar frica ca acesta se poate imbolnavi ii urmareste tot timpul. Pentru inceput trebuie sa se inteleaga ca dezechilibrele alimentare, caci despre aceste afectiuni vorbim azi, sunt declansate de multi factori. Cand un copil sufera de dezechilibre alimentare, nu trebuie sa aratam cu degetul inspre parinti. Nu este vina lor. Nu au facut nimic gresit (sa speram :)).

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Expertii sunt de parere ca, unii oamenii au o predispozitie genetica pentru dezechilibrele alimentare. O viata stresanta completata de probleme in familie sunt cativa din factorii care declanseaza dezechilibrele alimentare. Ca sa nu mai spunem ca si adoptarea unei diete poate creste riscul declansarii dezechilibrelor alimentare. Nu ar trebui sa omitem un alt factor destul de puternic: presiunea media. Care te impinge sa te conformezi standardelor. Partea fericita a lucrurilor e faptul, ca familia poate urma cativa pasi spre identificarea din timp a problemelor.

 

Cel mai important pas este servirea pe cat posibila a mai multor mese impreuna. Astfel copilul simte caldura din sanul familie si stie ca de fiecare data cand va cere ajutor, il va primi. Caci o persoana care sufera de dezechilibre alimentare trebuie sa aiba in permanenta pe cineva alaturi. Astfel problema nu mai pare intr-atat de dificila. Dar, pe unii cu greu ii mai poti schimba, daca tot timpul s-au invatat sa serveasca masa in fata televizorului, propunerea de a o servi alaturi de familie, ar putea fi perceputa ca pe o provocare.


 
Dezechilibrele alimentare se declanseaza adesea in timpul adolescentei, cand se observa din partea adolescentilor, o tentativa de a-si asuma prea repede statutul de adult, de a avea independenta si ma refer aici inclusiv la dorintele exprimate public, de ce si unde mananca. Se stie ca adolescentii obisnuiesc sa ia masa cu prietenii, iar de cele mai multe ori in meniu sunt trecute produsele de tip fast-food. De ce o masa in familie? Pentru ca numai asa se pot idenifica problemele si eventualele schimbari in alimentatie.

 

Si pentru ca spuneam mai devreme ca dezechilibrele alimentare se instaleaza in timpul pubertatii, acestea pot avea un impact traumatizant pentru persoana respectiva, mai ales ca nu sunt maturi din punct de vedere emotional. Si daca le veti acorda tot sprijinul de care au nevoie, tinand ca mesele sa fie servite in familie, le aratati practic cum sa-si dezvolte o buna relatie cu alimentele. Si inca un secret, nu le incarcati mintea cu tot felul de griji, privitoare la ce sa nu manance ca se pot ingrasa.

 

Cand vine ora mesei, este placut ca fiecare sa se bucure de acelasi fel de mancare (de ce nu legume!? ). Caci devreme ce fiecare va servi altceva, copiii sunt incurajati sa manance ce vor ei, ceea ce iarasi nu este bine. Nutritia este in ultima vreme un subiect abordat de multi dintre noi (no offense, okay ?). Iar multi se grabesc sa puna etichete, e musai sa se faca o lista cu alimente “bune” si “rele”. Adevarul este ca nu exista asa ceva, ci doar alimente care pot ingrasa si tocmai din acest motiv trebuie consumate cu grija (de exemplu cartofii sunt sanatosi, dar serviti in portii uriase si prajiti sunt un adevarat dezastru pentru silueta).

 

Iar banarea unor alimente, sanatoase de altfel, nu este o solutie prea inspirata. De ce? Copiii ar putea pofti la alimentele interzise si astfel sa se declanseze alimentatia emotionala, care asa cum ati banuit, atrage dupa sine dezechilibrele alimentare. Informatia trebuie sa devina aliatul in lupta aceasta, de prevenire a dezechilibrelor alimentare. Motiv pentru care e musai sa va faceti un carnetel referitor la aceste afectiuni, greu de tratat.

 

De exemplu, stiati ca anorexia nervoasa este mult mai rara, in comparatie cu obezitatea si afecteaza 0,2% pana la 0,8% dintre femeile tinere? Anorexia loveste adesea in femeile tinere, cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani si care practica dansul, modelingul sau atletismul. In schimb, bulimina nervoasa se declanseaza de-a lungul vietii, afectand intre 0,2% si  2% din populatie. Copiii vostrii mananca sanatos?

Tags:
dezechilibre alimentare
anorexie
bulimie
adolescenti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • 10 activitati rapide prin care arzi 300 de calorii Experiente

    10 activitati rapide prin care arzi 300 de calorii

    24.04.2014

    Nu te impacienta, nu te trimitem la sala. Vrem sa te scoatem din interioarele decorate cu biciclete eliptice si saltelute de sport si sa te ducem la aer curat si iarba verde. Consideram ca iti...

    mai mult
  • Anorexia si bulimia la adolescenti Afectiuni

    Anorexia si bulimia la adolescenti

    10.05.2013

    Unii dintre noi isi amintesc ce relatie dificila au avut in copilarie cu mancarea, si tind sa fie intelegatori fata de copii care le repeta greselile. Trebuie sa ne amintim totusi ca am crescut...

    mai mult
  • Dieta pentru liceeni Diete speciale

    Dieta pentru liceeni

    16.04.2013

    Tot mai multi dintre cititorii nostri ajung la noi cautand diete pentru copii, adolescenti si tineri, si asta nu e de mirare. Dietele pentru tineri au mare cautare din cauza ca exista...

    mai mult
  • Dieta la 12 ani? Blog

    Dieta la 12 ani?

    08.10.2012

    Urmaresc cu mare atentie comentariile cititorilor nostri. Si pe cele vizibile si pe cele care sunt accesibile doar redactorilor acestui site. Si foarte des, mult mai des decat cred eu ca este...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare