Nu abuzati de antibiotice

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma. Nu abuzati de antibiotice! Este mesajul transmis de autoritate cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Sa recunoastem, cum ne apuca o raceala sau o bronsita incepem sa pompam antibiotice de capul nostru. Ne vindecam? Nici pe departe!
Utilizarea antibioticelor in gripa, raceli sau bronsite care sunt cauzate de virusi, nu de bacterii, face mai mult rau decat bine, deoarece bacteriile rezistente la antibiotice pot infecta alte persoane si se pot raspandi mai usor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii face apel la medici, la fermieri, la companiile de medicamente, dar si la pacienti sa folosesca cu prudenta antibioticele, odata din cauza efectelor nedorite cum ar fi rezistenta la tratament, dar si pentru ca cercetarea pentru molecule noi se desfasoara cu dificultate.

Regula pe care trebuie s-o retinem este simpla : cu cat antibioticele sunt utilizate mai mult, cu atat bacteriile devin mai rezistente la ele.
In plus, rezistenta la antibiotice se raspandeste. Acestea pot fi transmise de la om la om, de la animal la om si invers, intre animale si in tot mediul inconjurator, se arata in comunicatul OMS Romania.

Repercursiunile pot fi dramatice. Daca nu se inceteaza abuzul si utilizarea incorecta a antibioticelor, acestea pot sa nu mai aiba efect cand oamenii au nevoie de ele.

Deja, in Uniunea Europeana, Islanda si Norvegia, 25.000 de oameni mor in fiecare an din cauza ca infectiile bacteriene nu raspund la antibiotice, majoritatea dintre ele aparand in spitale.

Previziunile sunt negative. Organizatia Mondiala a Sanatatii crede ca societatea s-ar putea întoarce la momentul in care antibioticele nu se descoperisera, cand o infectie simpla putea insemna o condamnare la moarte.

In concluzie, nu abuzati de antibiotoce si nu le cumparati fara reteta de la medic!

Tags:
nu abuzati de antibiotice
organizatia mondiala a sanatatii
regim de viata sanatos
bacterii
virusi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare