Sfaturi practice in hipocalcemie

Metabolismul si absorbtia calciului sunt reglate de parathormon (produs de glandele paratiroide situate la nivelul gatului in spatele tiroidei), de vitamina D, calcitonina si calcitriol sintetizat la nivel renal. Deci este absorbit la nivel intestinal sub influenta vitaminei D, mobilizat din oase si excretat la nivel renal sub influenta prathormonului .


De cele mai multe ori, noi sau persoanele dragi putem avea manifestari ale unei hipocalcemii, de aceea este bine sa avem cateva informatii despre aceasta afectiune.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Care sunt persoanele afectate?


Pe sexe sunt afectati in mod egal si barbatii si femeile, mai predispuse sunt femeile gravide, copiii si persoanele stresate.

Hipocalcemia afecteaza toata varstele.


Care sunt cauzele care duc la aparitia hipocalcemiei?


• Deficienta vitaminei D datorita expunerii insuficiente la soare si aportului scazut din alimentatie;

• Afectarea glandelor paratiroide;

• Afectiuni renale ce cresc eliminarea urinara a calciului;

• Dieta saraca in calciu;

• Deficienta magneziului;

• Alcoolismul;

• Consumul crescut de cafea, tutunul si bauturile carbogazoase;

• Boli ale sangelui (leucemiile)

• Boli renale in care este afectata producerea vitaminelor hidrosolubile printre care si vitamina D

• Chimioterapicele folosite pentru tratarea cancerului;

• Unele medicamente folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (diureticele),laxativele si suplimentele nutritive cu mangeziu;

• Tratamentul osteoporozei.



Care sunt simptomele hipocalcemiei?

 

- Cel mai comun simptom este hiperexcitabilitatea neuromusculara. Sistemul nervos devine mult mai excitabil si apar convulsiile si contracturile musculare.

- Apar crampe musculare si spasme la nivelul mainilor, bratelor si membrelor inferioare- mana de mamos sau spasmul carpopedal in special in tetanie inaintea afectarii altor zone musculare din corp. Individul simte furnicaturi, amorteli ale mainilor.

- De obicei individul se simte dezorientat, confuz,inima poate bate neregulat obiectivandu-se prin palpitatii.

- Tulburari digestive, sexuale cu scaderea libidoului, crize de transpiratie, dureri de cap intense si tulburari de concentrare.

- In formele severe poate apare lipotimia si tetania. Tetania este o forma de hipocalcemie care se manifesta prin hiperexcitabilitate musculara cu contracturi puternice la nivelul fetei, membrelor (mana de mamos) si muschilor respiratori asociate cu furnicaturi , amorteli, spasme ce pot determina crize anxios depresive.

- Netratata, hipocalcemia duce in timp la afectarea grava a vederii cu aparitia cataractei, tulburari trofice ale pielii (piele uscata hipopigmentata), par subtire decolorat si unghii friabile.

- Spasmofilia este alta forma de hipocalcemie in care tulburarea metabolica este mai complexa, astfel calciul plasmatic este scazut, precum si magneziul, iar fosforul este crescut. Aici intalnim tulburari respiratorii cu senzatii de sufocare, contracturi involuntare ale tuturor muschilor, palpitatii, senzatia de prabusire. De cele mai multe ori anxietatea si stresul pot declansa criza de spasmofilie.

Tags:
calciu
hipocalcemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare