12 lucruri interzise in sarcina

Experiente 07.04.2014 Livia Caled

Desi se spune ca femeia insarcinata nu trebuie privita ca o persoana bolnava si neputincioasa, sunt atat de multe lucruri de care trebuie sa tina cont in aceasta perioada, incat chiar ajunge sa se simta fragila si vulnerabila. 

Care sunt lucrurile interzise in sarcina?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Alcoolul

Nu exista studii clare care sa arate cat alcool dauneaza fatului, de aceea mai bine renunti la ideea de a bea un pahar de vin rosu pe seara sau de a consuma din cand in cand cate o bere. Alcoolul trece foarte usor prin placenta, lucru care ar putea sa interfereze cu dezvoltarea fatului. Asta nu inseamna ca la o aniversare, din cand in cand, nu poti sa bei un pahar de vin. 

2. Anesteziile si radiografiile

Daca te apuca durerea de dinti in timpul sarcinii, nu prea ai mare lucru de facut, doar sa suporti. Pe toata perioada sarcinii sunt interzise anesteziile si radiografiile, asa ca pregateste-te psihic sa infrunti tratamentul pentru dinti fara anestezie.

3. Medicamentele

Ai racit? Nu poti lua medicamente pentru raceala, deoarece mai toate trec prin placenta si afecteaza fatul. In caz de febra sau cine stie ce alte complicatii, medicul iti va prescrie un tratament. Paracetamolul este permis in cantitati foarte mici. 

4. Sariturile

Sariturile, mai ales in ultimul trimestru de sarcina nu sunt deloc recomandate. Daca mergi la un concert, cel mai bine este eviti sa iti arati prea tare entuziasmul, nu se stie niciodata cum te trezesti cu contractii.

5. Fumatul

Fumatul este daunator in general, cu atat mai mult pentru femeile insarcinate. Asadar, daca esti insarcinata, evita locurile cu fum si incearca sa scapi de tentatia de a-ti aprinde o tigara. 

Citeste si Cum slabesti dupa nastere? 5 sfaturi pentru silueta ta.

6. Prea multe dulciuri

Daca tii la silueta ta si nu vrei sa te transformi intr-o micuta balena pana la finalul sarcinii, evita consumul de prajituri de cofetarie, bomboane si tot felul de alte dulciuri. Aceste alimente nu iti ofera nutrienti, ci doar te predispun la ingrasare. Situatia nu e chiar asa neagra, poti opta pentru miere, ciocolata neagra si multe fructe. 

7. Baile fierbinti si sauna

Medicii recomanda ca in perioada sarcinii sa fie evitate baile fierbinti si sauna, deoarece cresc temperatura corpului iar acest lucru poate afecta starea de sanatate a fetusului. Cele mai potrivite pentru sarcina sunt dusurile rapide. 

8. Substantele chimice

Substantele care miros foarte puternic (vopseaua, pesticidele, sprayurile pentru insecte, odorizantele de camera, anumite produse de curatat) ar trebui evitate pe toata perioada sarcinii deoarece pot afecta dezvoltarea bebelusului.

9. Diverse alimente

Pestele crud, branza cu mucegai, ouale crude, laptele nefiert, carnea preparata insuficient, alimente foarte sarate, toate ar trebui evitate in timpul sarcinii. De asemenea, carnea de rechin, peste-spada si macrou regal ar trebui si ea evitata, deoarece contine mercur. Daca iti place sa consumi tot felul de preparate cu ficat, ar trebui sa renunti si la acest obicei. Ficatul este bogat in vitamina A care, in cantitati mari, poate provoca malformatii fatului. Incearca sa mananci rar preparate cu ficat si totul o sa fie ok. 

10. Anumite plante

Daca iti place sa incerci tot felul de combinatii de ceaiuri, intereseaza-te mai intai care plante sunt permise in sarcina si care nu. O sa fii uimita de cate plante sunt interzise in timpul sarcinii. Printre plantele interzise se numara coada soricelului, pelinul, lemnul dulce, rostopasca, ceapa de mare, salvia.

11. Curele de slabire

Indiferent de cat te ingrasi in sarcina, nu este recomandata o cura de slabire. Aceasta te poate priva de tot felul de nutrienti, necesari pentru buna dezvoltare a bebelusului.

12. Contactul cu animalele

Asta nu inseamna sa nu te mai iesi cu cainele tau la plimbare, insa ar fi bine sa nu iei in brate orice animal care iti iese in cale. Care este riscul? Sa te infectezi cu toxoplasmoza. 

Care sunt lucrurile permise? Vopsirea parului, zborurile cu avionul, calatoriile, mersul la concerte rock, exercitiile fizice usoare, cafeaua in cantitati mici, sexul si, bineinteles, alimentatia sanatoasa. 

Citeste si 10 alimente care nu lipsesc din meniul nutritionistilor.

 

 

Tags:
sarcina lucruri interzise
sarcina contraindicatii
sarcina interzis
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare