Aronia - fructul despre care este obligatoriu sa afli!

Fructele de padure comestibile, dupa cum bine stim, ne ofera tot ce e mai hranitor si sanatos pentru organism. Cele mai cunoscute si consumate sunt, de departe, fructele precum zmeura, murele, afinele, fragii (capsunele de padure), coacazele etc.
Rar, insa in plin proces de popularizare, este amintit si fructul de Aronia. De retinut ar fi, pentru inceput, ca este cel mai des intalnit in mlastini si paduri umede iar originle sale se afla in estul Americii de Nord. Familia din care face parte arbustul de foioase a carui rod este chiar aronia o numim Rosaceae. Inaltimea sa poate atinge 3m iar frigul nu ii este dusman, rezistnd eroic in conditii de ger. Fuge, in schimb, de  vreme secetoasa si e plantat primavara sau toamna. Fructele sunt de culoare albastra/neagra, mici si ajung la maturitate in luna septembrie.
Cercetat de-a lungul timpului, s-a constatat ca poate fi etichetat ca "superaliment" bogat in vitamine si nutrienti dintre cei mai benefici organismului nostru. Proprietatea sa de baza este cea de antioxidant, studiata inca de prin anul 2007 in SUA. Comparand cantitatea de antioxidanti pentru aproximativ 276 de alimente provenite din natura, specialistii au fost surprinsi sa voteze aronia ca fruntas al topului.
Fructul este astringent si usor amarui la gust. Chiar daca la prima degustare poate fi perceput ca neplacut, asa-zisul "sacrificiu" va fi, negresit, apreciat de catre intregul nostru organism.
 
 
Informatii nutritionale medii/ 100 g produs:
 
- Valoare energetica:1135 kJ / 271 kcal
- Fibre:20g
- Carbohidrati:59 g
- Proteine:3,4 g
- Grasimi:1,2 g
- Mangan:3,6mg/180%
- Acid folic:72µg/36%
- Vitamina K:74µg/99%
- Sodiu:<0,01 g
 
Beneficii de nepretuit
 
Actiunea revitalizanta a fructului de aronia o datoram vitaminelor si antioxidantilor, prezente din belsug in compozitia sa. In urma consumului, metabolismul se echilibreaza, nivelul hormonilor de stres scade semnificativ iar sistemul nostru imunitar are numai de castigat.
La nivel general, vitaminele C si E formeaza compusii chimici numiti antioxidanti. Alaturi si de alte substante prezente in alimente, actioneaza protejand celulele noastre impotriva efectelor nocive ale proceselor oxidative. Antocianii (pigmentul de la care isi capata culoarea negru-purupriu) si proantocianidinele (super antioxidantul) au o cantitate predominanta in acest fruct. Acidul folic, avand si el un nivel foarte inalt, recomanda aronia si femeilor gravide.
 
 
Contin, de asemenea, o cantitate mare de inulina care determina efectul hipotensiv. Acesta vine in ajutorul pacientilor cu diabet zaharat, un diagnostic ce ajunge sa fie atribuit unui numar din ce in ce mai semnificativ de persoane.
Antioxidantii incetinesc procesul de imbatranire, ridicand totodata stima de sine si nivelul de energie. Acestia reduc riscul aparitiei bolilor degenerative, unde mentionam afectiunile cardiace si oncologice (diverse forme de cancer). In atare cazuri si pentru cele mai puternice efecte, se recomanda o dieta echilibrata si variata, la care sa adaugam alte alimente bogate in vitamina C, acizi grasi Omega 3 si 6 dar si grasimi monosaturate.
Macro-nutrientii esentiali (fibrele) din aronia uscata se comporta fascinant in sistemul nostru digestiv. Acestea ajung aproape intacte la nivelul tractului digestiv deoarece timpul de digestie este mai mare, comparativ cu al altor fructe. Ofera protectie la nivelul inregului sistem iar tranzitul intestinal este favorizat, odata cu scaderea colesterolului si echilibrarea nivelului de glucide din sange.
Din doza zilnica de vitamina C pe care specialistii nutritionisti o recomanda, aronia are un aport de 35%. Principalul efect al vitaminei asimilate este stimularea productiei de colagen si diminuarea inflamatiilor din corp.
Vitaminele E, B9, A si K protejeaza oasele, tesutul epitelial (pielea) si imbunatatesc vederea. In plus, 32% din doza de mangan recomandata zilnic este furnizata de acest fruct. La acestea adaugam, intr-un procent mai mic, si calciu, zinc, magneziu, fier, potasiu. 
Complexul de nutrienti previne si trateaza raceala, combate virusurile si bacteriile (Escherichia coli, Staphylococcus).
In cele din urma si important de retinut este ca aronia poate fi consumata in stare proaspata (ca atare, in salate de fructe sau shake-uri), deshidratata (ca gustare) sau infuzie cu apa fiebinte (ceai).
 
Sursa Informatii nutritionale:
 
http://greenycenter.ro/home/16141-fructe-de-aronia-uscate-500gr.html
 
Surse foto:
 
https://goo.gl/images/K8wzvH
https://goo.gl/images/bavBgy
 
Tags:
aronia
antioxidanti
fructe medicinale
fructe tratament
alimente medicinale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare