Depresia, o afectiune frecventa

Marea majoritate a pacientilor care se prezinta la cabinetele de medicina de familie sufera de depresie. Ei se prezinta pentru manifestari somatice care, daca sunt investigate paraclinic se descopera ca nu au un fundament organic. Persoanele afectate amana sau evita sa se prezinte la medicul psihiatru de friica sa nu fie stigmatizate, izolate de societate, insa ar trebui depasit acest inconvenient deoarece depresia nu inseamna nicidecum slabiciune psihica fiindca ea apare indiferent de rasa, statut social, de nivel economic sau de pregatire profesionala.Se apreciaza ca in lume exista 120 milioane de oameni care sufera de depresie dintre care cele mai multe sunt femeile.



Ce este si cum se manifesta depresia?

Depresia este o afectiune afectiva in care individul devine trist, pesimist, ii scade randamentul util , capacitatea de concentrare si stima de sine, se izoleaza si se interiorizeaza, el resimtind de cele mai multe ori o oboseala accentuata, somnolenta excesiva, insomnie, scazandu-i capacitatea de a lua decizii (o anume nehotarare), isi neglijeza aspectul fizic. Se mai poate manifesta ca o nemultumire continua de sine si poate avea repercursiuni nu numai asupra persoanei afectate, dar si a familiei si persoanelor apropiate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!



Scade hormonal DHEA (al “tineretii”) si creste cortizolul (hormonul stresului) care este asociat cu scaderea memoriei si a puterii de concentrare. De cele mai multe ori insa, depresia poate fi mascata de unele manifestari somatice, asa cum am mentionat mai sus, individul prezentandu-se la medic pentru diverse afectari somatice (dureri abdominale, dureri de cap, amorteli ale membrelor, greata).

 

Este o tulburare psihica care poate duce in timp la idei de suicid, fapt agravant care trebuie sa urgenteze prezentarea la medic si instituirea unui tratament antidepresiv corespunzator.



  Atuuri impotriva depresiei!

   1. Pentru a combate stresul este necesar sa se schimbe modul de viata, rutina cotidiana.


   2. Sa incercati pe cat posibil sa nu va izolati, sa cautati compania celor din jur, sa adorati iesirea in aer liber in locul statului in fata calculatorului sau televizorului, deoarece foarte mult ajuta deconectarea in mijlocul naturii, exercitiile fizice, joggingul, datul cu rolele, tenisul de camp, voleiul, plimbatul cu bicicleta, inotul, drumetiile montane.


   3. Se vor evita acoolul, cafeaua si fumatul care maresc instabilitatea psihica si accentueaza insomnia. Se respecta un program de odihna corespunzator cu minim 7 ore pe noapte.

 

   4. Sa incercati sa adunati pe hartie toate gandurile positive despre dumneavoastra, incluzand calitatile si faptele bune, precum si reusitele si sa le cititi in fiecare zi. Sa comunicati pe cat posibil poate chiar sa apelati la psihoterapie.

 

  

Tags:
depresie
cauze
vindecare
despartire
probleme
cura
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare