Magiun de prune

Pentru magiun de prune se foloseste pulpa si coaja prunelor, pastrandu-se astfel mineralele, fibrele si calitatile benefice ale acestui fruct. Putem spune ca magiunul de prune este un produs bio. Este un desert natural pe care il putem servi in orice moment al zilei, sau il putem folosi la prepararea prajiturilor. 

Avem nevoie de prune foarte bine coapte. Nu ma pricep la soiurile de prune dar anul acesta am primit niste prune mari si zemoase (din gradina unor prieteni).  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu am sa va dau cantitati pentru ca puteti face magiun de prune dintr-un kg de prune sau din 10 kg. Si pentru ca nu mai trebuie sa adaugam si alte ingrediente, nu avem nevoie de cantar.

Prunele trebuie tinute in apa macar 15 minute, ca sa iasa din ele „animalele“ (a se intelege insecte sau viermi). Se spala bine si se curata de samburi. daca sunt coapte bine se desfac usor. Trebuie sa avem grija sa nu folosim prune stricate sau care au intrat in fermentatie.  


Se pun la fiert, intr-o oala. Nu este nevoie de apa. Ele vor lasa suficienta zeama si se vor fierbe in ea. Le fierbem la foc foarte mic aproximativ 1 ora si jumatate- 2 ore, invartind periodic. Este indicat chiar sa puneti un disc metalic peste flacara de la aragaz. Nu trebuie nici sa le macinam pentru ca ele se vor dezintegra in timpul fierberii si  magiunul se va omogeniza. Se lasa sa se raceasca si se mai fierb a doua zi. Acum putem fierbe pana jungem la consistenta pe care o dorim, dar cel putin 2 ore. 

 


Nu este nevoie de conservant. Se pune in borcane bine spalate care se inchid foarte bine si se sterilizeaza. 
 
Daca fierbem magiunul foarte mult, pana se ingroasa foarte tare, il vom putea folosi la prajituri. 

100 de grame de magiun de prune contine: 52,3 calorii, 0,7 gr proteine, 0 gr lipide, 12,9 gr carbohidrati 

Tips: pentru a fi siguri ca borcanele cu magiun de prune sunt sigilate, le putem intoarce cu capacul in jos pentru cateva minute. Orice micro-deschizatura a capacului va fi acoperita cu magiun care nu va permite intrarea aerului. 
Pofta buna!

 

Tags:
magiun de prune
conserve
dulciuri dietetice
desert natural
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Cum faci cea mai buna zacusca Retete de post

    Cum faci cea mai buna zacusca

    28.08.2014

    Anul asta n-am prea avut chef sa fac zacusca, din lipsa de timp si de lene, dar nu m-am putut abtine si intr-un final, m-am luat prin surprindere si am cumparat ingredientele. Daca le-am cumparat...

    mai mult
  • Castraveti pentru iarna Stil culinar

    Castraveti pentru iarna

    06.09.2012

    Nu se poate sa nu pregatesti castravati pentru iarna. Iar aceasta perioada este cea mai buna. Iata cateva retete, usoare care se pot pastra fara probleme pana la finele lui februarie....

    mai mult
  • Bunatati cu rosii Stil culinar

    Bunatati cu rosii

    06.09.2012

    Nu stiu care este parerea voastra, dar din puctul meu de vedere rosiile sunt una din cele mai pretioase daruri ale naturii. Desi sunt fructe, statutul de legume le da un aer special. Una peste alta...

    mai mult
  • Lectia de bucatareala: conservele Stil culinar

    Lectia de bucatareala: conservele

    15.08.2012

    Vrei sa te bucuri tot anul de bunatatea si aroma fructelor? Pune-le in borcane! Conservele facute in casa sunt cea mai buna solutie pentru a avea la indemna fructele care iti plac, pastrate in mod...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • Nusha
    1. Nusha 06.12.2009 13:35

    Ce ati facut dvs. nu este magiun de prune. Magiunul de prune adevarat se fierbe aproximativ 24 ore si nu mai are nevoie de sterilizare cand este gata. Se poate pune in orice vas sau recipient si se pastreaza foarte bine acoperit doar cu hartie groasa si inchisa la culoare. Magiunul are o culoare neagra. Cand se foloseste se poate dilua cu putina apa.

  • sorin
    2. sorin 23.08.2011 19:35

    Intradevar majunul,legvar,silvoiz,sau cum i se mai spune e de culoare aproape neagra si se fierbe mai multe ore,bunica mea il fierbea in prima zi cateva ore si a doua zi il punea iar la fiert,fara nici un conservant si il depozita in oale.Mai am gasit la piata asa ceva in Ardeal.

  • Traian fara Decebal
    3. Traian fara Decebal 02.09.2012 14:39

    Nusha, magiunul se poate dilua si cu rachie, sau wodka, nu neaparat cu apa. Sorin, bah tataie, ce facea bunica-ta se numeste marmelada, care intradevar se tine si prin oala .. de noapte, dar magiunul original, nu s-a depozitat niciodata prin oale, asa ca nu mai visa fluturi morti.:)) Unii nu fac diferenta dintre gem-marmelada-magiun-dulceata de prune si cred ca unul si acelasi produs, la fel si pentru modul de preparare. deh, au uitat piticii cum e gustul de magiun, si si-au dat cu parerea.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare