Vinetele, vedetele lunii

Vinetele sunt vedetele lunii. Sanatoase si gustoase vinetele sunt legumele verilor fierbinti.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Vinetele, cele pe care le stim noi azi, au stramosi care vin din India si China, unde leguma a inceput sa fie cultivata din secolul cinci inainte de Hristos. Din China au ajuns in Egiptul Antic, de unde, prin Roma Antica, in toata Europa.

Imprastiate in toata Europa, vinetele au ajuns in emisfera vestica duse de exploratorii europeni. In prezent Italia, Turcia, Egipt, China si Japonia sunt cei mai mari cultivatori de vinete din lume.

Gustul amarui al vinetei necoapte i-a adus, pe nedrept un renume rau acestei pretioase legume, incepand de la mijlocul Evului Mediu. Au fost sute de ani, in care oamenii nu au mancat vinete pentru ca erau convinsi ca aduce nebunia, lepra si cancerul. Leguma, care este una dintre cele mai bune pentru organism si-a recuperat din prestigiu, cucerindu-i pe oameni ca planta decorativa inainte de a le ajunge, din nou, in farfurie, unde a si ramas, incepand cu secolul al 18-lea.

Considerate legumele lunii august, perfecte de mancat pana la mijlocul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, cand da prima bruma, vinetele sunt o leguma de care trebuie sa te bucuri din plin.

Sarace in calorii, au doar 27 de calorii in 100 de grame de vinete coapte, bogate in vitamine, vinetele blocheaza formarea radicalilor liberi si reduc nivelul de closterol rau din sange. Sunt o sursa excelenta de acid folic, calciu, magneziu, zinc, fosfor, intr-o cantitate impresionanta, respectiv 25 miligrame, in 100 de grame, fier 0,24 miligrame si de potasiu (230 miligrame in 100 de grame).

Vinetele au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le contin (3,4 grame la 100 de grame) stimuleaza activitatea ficatului si a pancreasului. Nu au colesterol, dar au grasimi monosaturate (0,19 grame/ 100 de grame de leguma). Sunt bogate in vitamine C (2,2 mg) si vitamina B9, scrie WHfood

Toate retetele noastre, unele dintre ele cu totul si cu totul speciale le gasiti aici si aici.

Speram ca pledoara noastra sa te convinga ca vinetele sunt legume vedeta ale acestei luni.

Tags:
Vinetele
vedetele lunii
vanata
retete rapide
antioxidanti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare