10 semne ca ai un nivel de cortizol crescut

Afectiuni 06.11.2013 Livia Caled

Stresul zilnic este destul de periculos pentru sanatate, mai ales cand ajunge sa se confunde cu viata de zi cu zi si nu mai constientizam ca avem o problema. Stresul continuu face ca mesajele nervoase transmise de creier muschilor (inclusiv muschiului cardiac), sa fie mult mai intense, iar incordarea generala sa creasca, prin cresterea concentratiei de cortizol si adrenalina, cei doi hormoni ai stresului.

Cortizolul se mai numeste si hormonul stresului si este produs de glanda suprarenala. Cand glanda suprarenala produce prea mult acest hormon tindem sa luam in greutate si sa avem tot felul de pofte de dulciuri.

Care sunt semnele ca ai un nivel de cortizol prea ridicat?

1. Nu dormi bine

De obicei, nivelul cortizolului scade in timpul somnului cand corpul se relaxeaza si se reenergizeaza. Totusi, cand nivelul cortizolului este prea ridicat, corpul nu se mai relaxeaza suficient si atunci calitatea somnului este afectata.

2. Te trezesti cu o senzatie de lehamite si oboseala

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pentru ca nivelul de cortizol este foarte crescut si somnul ti-a fost afectat, te trezesti cu o senzatie de oboseala care iti va afecta tot restul zilei. Partea proasta este ca oboseala s-ar putea transforma intr-una cronica.

3. Te ingrasi nejustificat, mai ales in zona abdominala

Cand glanda suprarenala produce prea mult acest hormon, tindem sa retinem grasime in zona abdominala. Ca sa aduci nivelul de cortizol la normalitate este recomandat sa faci sport.

4. Racesti repede

Cortizolul iti dezactiveaza mecanismele naturale de aparare ale organismului, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar este slabit si te predispune la raceli.

5. Apetitul tau sexual este foarte scazut

Cortizolul este un fel de "moartea pasiunii", el iti afecteaza apetitul sexual si il aduce aproape de zero prin faptul ca produce dezechilibre hormonale. Stresul poate schimba, de asemenea, perceptia asupra corpului, transformand-o intr-una negativa.



6. Ai probleme cu digestia

Cand treci prin perioade stresante, digestia ta are de suferit. In aceste perioade poti experimenta greata, arsuri gastrice, crampe, diaree sau constipatie, toate cauzate de un nivel prea mare al cortizolului.

7. Ai o stare de neliniste

Nu prea ai cum sa sa ai o stare de calm cand treci printr-o situatie stresanta, dimpotriva, nivelul crescut de cortizol iti va provoca stari de anxietate si chiar depresie.

8. Ai un apetit culinar crescut

Cand ai un nivel de cortizol ridicat pofta ta de alimente nesanatoase este mult mai mare. Cortizolul este asociat cu cresterea apetitului culinar, dorinta de dulce si cresterea in greutate.

9. Ai migrene

Cand starea de stres s-a cronicizat, nivelul de prolactina creste, iar corpul devine mai sensibil la dureri. Cele mai frecvente sunt migrenele, dar si durerile musculare.

10. Nu ai chef de nimic

Nu e o noutate pentru nimeni ca nivelul crescut de cortizol duce la cresterea nivelului de serotonina, un neurotransmitator care are un rol important in aparitia depresiei si anxietatii.

 

Tags:
cortizol crescut
cortizol ridicat
cortizol mare
semne ca ai un nivel de cortizol crescut
semne stres
stres cronic
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Top 5 semne de stres Experiente

    Top 5 semne de stres

    12.06.2014

    Lucrezi de la ultima vacanta de Paste non-stop si inca nu ai intrat in vacanta? Daca traiesti cu impresia ca nu esti stresata, ia un loc si analizeaza-te putin. Am facut un top cu 5 semne de stres...

    mai mult
  • Cat de mult te afecteaza stresul Afectiuni

    Cat de mult te afecteaza stresul

    23.04.2013

    La nivel rational stim ca stresul ne afecteaza dar nu putem spune exact cat si mai ales care parte a organismului, daca ne ia cineva asa la bani marunti, cand mergem pe strada. M-am documentat...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Lacramioara B?dulescu
    1. Lacramioara B?dulescu 10.11.2014 14:39

    ce înseamn? s? ai cortizolul sc?zut ?

  • cristea.cristea
    2. cristea.cristea 20.09.2015 13:52

    SALUT.MA.NUMESC.CRISTI.SI.AS.AVEA.O.ANTREBARE.AN.URMA.CU.APROXIMATIV.UN.AN.AM.OBSERVAT.NISTE.UMFLATURI.AN.VARFUL.CAPULUI.SE.POATE.SA.FIE.DIN.CAUZA.STRESULUI.PREA.RIDICAT.VA.MULTUMESC

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare