Cafeina e buna pentru sanatate

E o intreaga dezbatere in lumea medicala. Cafeina e buna pentru sanatate ? Unii experti sustin ca da, si aduc si argumente in sprijinul declaratiilor facute. Tot argumente pertinente aduc si cei care sustin ca, dimpotriva, cofeina face rau organismului.

Balanta se inclina de fiecare data in functie de cate un nou rezultat.Iata ca acum apare inca un studiu care pledeaza pentru cofeina. Cercetarile arata ca nu este buna doar ca sa te tina treaza ci si datorita antioxidantilor pe care ii contine.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Se pare ca antioxidantii din cofeina cauta si distrug radicalii liberi asociati cu bolile de inima si cu Alzheimerul. Radicalii liberi sunt molecule din organism care ataca celulele sanatoase si pot declansa diverse boli. Armura impotriva lor e alcatuita din antioxidanti.

In cautarea unei surse de antioxidanti, opriti-va la cafea. Studii recente arata ca este cea mai bogata sursa de antioxodanti din dieta unei persoane.

Exista studii care dovedesc ca un consum constant de cafea, in doze medii, reduce riscul aparitiei bolii Parkinson. Efectul este rezervat cafelei care are cafeina, cea decafeinizata fiind lipsita de aceasta proprietate. Unele din reactiile metabolice pe care le declanseaza cafeaua – atat cea cu, cat si cea fara cafeina – determina reducerea riscul aparitiei diabetului de tip B.

Alte teste au dovedit ca exista, in mod evident, o legatura intre un consum constant de cafea si diminuarea riscului aparitiei unor forme de cancer la nivelul colonului, al mucoasei bucale, la nivelul gatului si al esofagului. Efectele pozitive sunt urmarea continutului crescut de antioxidanti si fenoli din cafea, dintre care unul in special, denumit  acid clorogenic, este cel care ofera protectie impotriva diabetului.

Pe lista beneficiilor cafelei nu se poate sa nu fie mentionata si capacitatea acesteia de a te pune in functiune, rapid, in fiecare dimineata.
Asadar, pentru moment, cafeina este buna pentru sanatate. Cel putin pana la urmatorul studiu care spune invers. Voi ce credeti?
 

 

Tags:
cafeina e buna pentru sanatate
cafeina
antioxidanti
cafea
regim de viata sanatos
Alzheimer
cancer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare