Glucide si grasimi

Secrete 06.01.2009 dietetik

1. Zaharul declanseaza diabet

Cel mai cunoscut mit este probabil cel legat de faptul ca zaharul ar cauza diabet. Insa, daca suferi de diabet esti nevoit sa acorzi maxima atentie cantitatii de zahar folosita in mancare, ca de altfel si numarului de carbohidrati. Ii poti cere sfatul nutritionistului pentru a-ti putea controla nivelul zaharului din sange. Oricum, daca nu suferi de diabet, zaharul nu-ti va cauza diabet. Riscurile pentru declansarea diabetului de tip doi sunt: o dieta bogata in calorii, surplusul de kilograme si sedentarismul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

2. Toate grasimile sunt rele

Este un alt mit cu vechime in lumea nutritiei. Insa, ceea ce nu se stie din start este faptul ca organismul uman are nevoie de grasimi. Grasimile ajuta in absorbtia nutrientilor si transmiterea impulsurilor nervoase, de asemenea ajuta in mentinerea integritatii membranei celulare, si acestea sunt doar cateva beneficii ale consumului de grasimi. Oricum, daca se consuma cantitati mari, acestea contribuie la: luarea in greutate, aparitia afectiunilor la inima si cancer. Nu toate grasimile aduc beneficii starii de sanatate. In timp ce unele ajuta la promovarea unei sanatati de fier, altele cresc riscul de dezvoltare a afectiunilor la inima. Cheia in toata aceasta problema este inlocuirea grasimilor grasimilor daunatoare pentru organism (grasimi saturate si trans) cu grasimi sanatoase (grasimi monosaturate si polisaturate).

 

3. Zaharul brun este mai bun decat cel alb

De fapt zaharul brun care se gaseste in supermarketuri este alb si are adaugata melasa. Este stiut faptul ca zaharul brun contine minerale. Dar, numai daca consumi o cantitate gigantica de zahar brun in fiecare zi, diferenta de continut mineral dintre zaharul brun si cel alb este absolut insignifianta. Ideea cum ca, exista diferente intre zaharul brun si cel alb ramane la stadiul de mit si atat.

 

4. Ouale inchise la culoare sunt mult mai nutritive decat cele albe

Coloratia nu are nicio legatura cu valorile nutritive, gustul, calitatea, caracteristicile in ceea ce priveste prepararea lor. Potrivit Consiliului de Nutritie ouale albe sunt produse de gaini cu pene albe, in timp ce oualele inchise la culoare sunt produse de gaini cu pene maro (roscat). S-a demonstrat ca nu exista nicio diferenta de gust ori de continut nutritiv intre ouale albe si cele roscate.

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare